• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Príprava účastníkov Slovenskej basketbalovej ligy je v plnom prúde, súpisky sa finalizujú. Miest pre slovenských hráčov však nie je nikdy dosť, preto sme si pripravili zoznam 9 hráčov, ktorí by mohli dostať šancu v novom ročníku SBL.

Na začiatok chceme uviesť, že nejde o žiaden rebríček, ale len o prehľad hráčov. Vyberali sme na základe dvoch kritérií – musí ísť o hráča z domácich zdrojov (hrá na Slovensku) a ešte nikdy nehral v SBL. Primárne sme sa zamerali na mladšie ročníky, u ktorých je väčšia šanca objaviť sa na súpiske niektorého z účastníkov ligy.

Richard Rožánek – Academic ŽU Žilina

Mladší brat Róberta Rožánka a pokračovateľ basketbalového klanu Rožánkovcov. Odchovanec Žiliny bude mať čoskoro 20 rokov, v predchádzajúcom ročníku obliekal dres prvoligového Academic ŽU. Výraznou mierou sa podieľal na triumfe v 1. lige, aj z pohľadu štatistík. V sezóne 2018/2019 odohral 19 stretnutí s priemerom 15,1 bodu, 3,5 doskoku, 2,9 asistencie a 2,0 zisku na zápas. Prirodzene sa teda otvára možnosť pokračovať v BK Slávia Žilina, kde chcú v rámci klubovej filozofie pracovať s domácimi odchovancami.

Matej Siládi – ŠKP BBC Banská Bystrica

Osemnásťročný krídelník z Banskej Bystrice hrá už druhú sezónu s mužmi, okrem toho je súčasťou aj tímu juniorov. Siládi sa navyše dostal aj do tohtoročného reprezentačného výberu do 20 rokov, na B-kategórii majstrovstiev Európy v portugalskom Matosinhose zbieral hlavne cenné skúsenosti. Čo sa týka číselného vyjadrenia, v prvoligovom ŠKP BBC mal priemer 7,5 bodu a 2,5 doskoku. Vzhľadom na jeho aktuálne klubové pôsobisko sa naskytuje možnosť dostať šancu v Handlovej, Prievidzi, respektíve v Lučenci.

rozanek siladi kincel

Samuel Kincel – KB Slávia TU Košice

Ďalší člen reprezentácie Slovenska do 20 rokov. Osemnásťročný pivot je dlhé roky hráčom Michaloviec, v predchádzajúcom ročníku však obliekal tiež dres Košíc. Na európskom šampionáte dostal 205 cm vysoký hráč priestor v štyroch stretnutiach. So Sláviou sa predstavil na záverečnom turnaji o majstra Slovenska, celkovo odohral v košickom drese deväť stretnutí s priemerom 8,9 bodu, 8,9 doskoku a 1,5 zisku na zápas a dopomohol tímu k zisku striebra. Priestor na súpiske by sa mu mohol otvoriť v Spišskej Novej Vsi alebo vo Svite.

Adam Krčmárik – IMC Slovakia Považská Bystrica

Ďalší z rady talentov z Považskej Bystrice. V klube si 19-ročný hráč prešiel všetkými kategóriami, aktuálne pôsobí u juniorov. Šancu už dostal aj medzi mužmi, ktorí hrajú prvú ligu. Krčmárik zažiaril najmä na záverečnom turnaji o majstra Slovenska, kde sa dostal do prvého All Stars tímu. V sezóne 2018/2019 mal priemer 13,1 bodu, 4,1 doskoku, 5,1 asistencie a 2,5 zisku. Okrem Považskej Bystrice sa otvára možnosť hrať v neďalekej Žiline.

krcmarik szabo lukac

Samuel Szabó – ŠBK Junior Levice

Talentovaný odchovanec levického basketbalu má za sebou mimoriadne úspešný ročník. Šestnásťročný pivot sa dostal do reprezentačného tímu do 16 rokov, okrem toho sa dvakrát tešil z titulu majster Slovenska, konkrétne v kategórii juniori a kadeti. Szabó sa dočkal aj individuálnych ocenení na záverečných turnajoch, medzi juniormi sa dostal druhého All Stars tímu, medzi kadetmi sa mu ušlo miesto v prvom All Stars tíme a dokonca sa stal aj najužitočnejším hráčom vyvrcholenia kategórie kadeti. Priestor sa mu prirodzene otvára v novovzniknutom levickom B-tíme, ktorý sa prihlásil do 1. ligy. Práve odtade vedie následne cesta k Patriotom.

Patrik Lukáč – MBA Prievidza

Prievidzský odchovanec a člen tohtoročného slovenského reprezentačného výberu do 16 rokov. Šestnásťročný rozohrávač pôsobí v mládežníckom klube MBA Prievidza, kde hráva okrem kategórie kadetov aj za juniorov. Na B-kategórii majstrovstiev Európy sa herne nestratil, svedčí o tom zápasový priemer 7,9 bodu, 3,1 doskoku, 2,8 asistencie a 2,3 zisku. V domácej súťaži dopomohol kadetom k zisku bronzu, sám sa svojimi výkonmi pričinil o to, že sa dostal do druhého All Stars tímu na záverečnom turnaji. V BC sa neboja dávať príležitosť mladíkom, možno príde počas sezóny Lukáčov čas.

Marek Foltín – MBK SPU Nitra

Rodák z Nitry hájil počas svojej doterajšej basketbalovej kariéry farby domáceho BKM SPU. V tomto roku sa tiež prebojoval do reprezentácie, 17-ročný rozohrávač bol súčasťou slovenského družstva do 18 rokov. Na B-kategórii ME hrával približne desať minút na zápas, priemerne z toho bolo 1,7 bodu, 1,5 doskoku a 1,0 asistencie. Medzi kadetmi patril k lídrom nitrianskeho družstva, svedčí o tom aj ocenenie najlepší strelec na záverečnom turnaji a zaradenie do prvého All Stars tímu. Šancu by mohol dostať v Leviciach, respektíve v Komárne.

foltin lastic kotorik

Juraj Láštic – MBK SPU Nitra

Odchovanec seredského basketbalu zamieril pred sezónou 2018/2019 do Nitry, kde dostáva príležitosť medzi juniormi a mužmi. Osemnásťročný hráč zaujal svojimi výkonmi v oboch kategóriách, medzi mužmi mal priemer 12,0 bodu, 4,7 doskoku, 1,3 asistencie a 1,3 zisku. Podobne ako u Foltína, aj on by sa mohol časom objaviť na súpiske Levíc alebo Komárna.

Matej Kotorík – ŠKP BBC Banská Bystrica

Ďalší z úspešnej banskobystrickej liahne. Devätnásťročný pivot a odchovanec ŠKP postupne prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami. V predchádzajúcom ročníku hral v juniorke, ale minúty už zbieral aj medzi mužmi. Čo sa týka čísel, vybrali sme jeho zápasové priemery medzi juniormi – 14,0 bodu, 10,9 doskoku, 1,6 asistencie, 1,7 zisku a 2,3 bloku. Po mladíkovi by mohli siahnuť v Prievidzi, Handlovej alebo v Lučenci.

Foto: Lukáš Droppan