• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po majstrovskej sezóne mali fanúšikovia mnoho očakávaní. Prievidzský tím ale v prvej polovici ročníka 2012/13 nepredvádzal vyrovnané výkony, čo vyústilo v trénerské výmeny. Na lavičku BC napokon vo februári zasadol Krunoslav Krajnovič. Ten už dlhšie pôsobil na Slovensku, v roku 2006 dokonca získal s Lučencom majstrovský titul.

Prievidza zlepšila svoj herný prejav, no napokon v štvrťfinálovej sérii podľahla Spišskej Novej Vsi najtesnejším rozdielom 2:3, keď si oba celky postrážili svoje domovské stánky a Spišská Nová Ves vďaka výhode domáceho prostredia postúpila.

Vedenie tímu sa po nenaplnených ambíciách rozhodlo naďalej dôverovať koučovi Krajnovičovi, ktorého príchod v závere sezóny priniesol jednoznačný výkonnostný progres tímu. Jadro kádra z predošlej sezóny zostalo pokope, do tímu prišlo niekoľko posíl, a to napríklad Igor Marič či Marko Batina. Tentoraz sme už od začiatku sezónu hrali tak, ako zneli predsezónne predstavy. Základnú časť sme uzavreli na druhej priečke, pred nami bol jedine bratislavský Inter.

Vyraďovaciu fázu sme začali sériou proti Banskej Bystrici. Vo štvrťfinále náš tím nezaváhal, s výnimkou prvého duelu sa všetky zápasy skončili dvojciferným rozdielom. V semifinále sme už stáli pred ťažšou prekážkou. Svit bol po základnej časti tretí a už v prvom zápase nám dal jasne najavo, že chce tvrdo bojovať o finálovú miestenku. Svit sa ujal vedenia a hoci sme následne vyrovnali, Svit v treťom semifinále opäť naklonil misky váh na svoju stranu. V tomto momente sme sa však zmobilizovali a nepripustili sme ďalšie zaváhanie. V ostatných troch súbojoch Prievidžania vyhrali, i keď v každom prípade sa o víťazovi stretnutia rozhodovalo až do posledných sekúnd.

pd historia 8

Vo finále sme sa stretli s víťazom základnej časti - Interom Bratislava. Tím z hlavného mesta v úvodných dvoch dueloch ukázal svoju kvalitu. V druhom finálovom zápase sme síce dotiahli zápas do predĺženia, no aj tak sa séria sťahovala do Prievidze za nepriaznivého stavu 0-2. Nanešťastie, zverenci Krunoslava Krajnoviča ani nedostali šancu na zvrátenie série. Po nešťastnom zásahu rozhodcu papierovou rolkou počas nástupu a následnom rozhodnutí nášho klubu nenastúpiť na štvrtý zápas boli oba zápasy skontumované v prospech Bratislavčanov. Mužstvo BC Prievidza sa tak nakoniec muselo zmieriť so striebornými medailami.

Na lavičke BC Prievidza zostal tréner Krajnovič, ktorý mal platnú zmluvu aj na ďalší ročník. Krajnovičova družina v sezóne 2014/15 odohrala ešte lepšiu základnú časť ako v predchádzajúcej sezóne, Prievidza viedla tabuľku. Súperi nám však dýchali na krk, Komárno bolo len v tesnom jednobodovom závese. Uvedomovali sme si, že v play-off nás čakajú tuhé boje.

V prvom kole vyraďovacej fázy sme narazili na Spišiakov. Spišskú Novú Ves sme zdolali hladko 3-0. V semifinále bol naším súperom hornonitriansky rival z Handlovej. Tradičné derby podľa očakávania prinieslo vypätú atmosféru. Sériu sme ale zvládli, Handlovú sme pustili iba k jedinému víťazstvu.

Identické výsledky vo štvrťfinále a semifinále zaznamenal aj náš finálový oponent z juhu Slovenska. Komárno nám navyše hneď v úvode finálovej série ukázalo, že je hladné po premiérovom titule. Po štyroch zápasoch sme prehrávali už 1-3 na zápasy a ocitli sme sa pod veľkým tlakom, keďže Komárno malo tým pádom k dispozícii dva majstrovské mečbaly. Oba sme však po bojovných výkonoch odvrátili. O šampiónovi mal teda rozhodnúť siedmy zápas.

Siedmy duel, ešte k tomu vo finále, je vo svete športu obrovským pojmom. Prestíž takéhoto zápasu je obrovská. Výhodou pre nás bolo domáce prostredie, dopredu nás hnali viac ako tri tisícky fanúšikov prítomných v Niké Aréne. Avšak tento veľký súboj sme napriek podpore tribún nedokázali dotiahnuť do víťazného konca. Komárno oslavovalo premiérový titul v klubovej histórii.

Mužstvo Krunoslava Krajnoviča síce muselo vo finále opäť skloniť hlavy, ale zároveň znova ukázalo, že niet pochýb o jeho pozícii medzi slovenskou basketbalovou špičkou.

Zdroj: pdbasket.com

Foto: Peter Peniaško