• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už tradičnou rubrikou, ktorá je súčasťou nášho spravodajstva o SBL, je power ranking tímov. Tradičnou tvárou tejto sekcie je bývalý kouč Karlovky Peter Ivanovič, jeho úlohou bolo opäť zhodnotiť jednotlivých účastníkov ligy. Liga má za sebou prvý vrchol sezóny, druhý však už klope na dvere. Ako to vyzerá v tradičnom power rankingu, to sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Za posledný mesiac sme stihli reprezentačnú pauzu, ktoré vyústila postupom našich basketbalistov do ďalších bojov predkvalifikácie. „Žlto-čierni“ si „odpykali“ povinnú korona prestávku, niektoré tímy využili poslednú možnosť na posilnenie svojich kádrov. Herná kríza doľahla na viaceré tímy, prešli si ňou už viac-menej všetky. Bude zaujímavé sledovať, ako sa jednotlivé tímy naladia pred blížiacim sa play off.

Poz.: V zátvorke je umiestnenie z predchádzajúceho vydania power rankingu.

1. (3.) Spišskí Rytieri

V lige mali bilanciu 2 výhry a 2 prehry, no práve v posledných zápasoch ukázali svoju silu, ktorá spočíva v tímovom výkone. Aktuálnu formu potvrdili víťazstvom na Slovenskom pohári. Ako som predpokladal, Máriovi Ihringovi netrvalo dlho zohrať sa s novým tímom a naplno sa zhostil role lídra na rozohrávke. Rytieri zlepšili obranu, široká lavička im dovoľuje aktívnejšie napádať súperov útok. Na pohár načasovali formu správne, bude potrebné ju udržať až do konca sezóny.

2. (5.) Iskra Svit

Pribrala do kádra šiesteho legionára - Roberta Bakera, no „nezbavila“ sa nikoho, čo im dáva výhodu v prípade nečakaného výpadku niektorého z legionárov. Z môjho pohľadu je ich útočná sila veľká a sú najnebezpečnejším tímom, majú 3 hráčov v top 10 najlepších strelcov ligy, na čele s De'Seanom Parsonsom. Svoju úlohu si dobre plnia aj mladíci - Jakub Mokráň a Šimon Turza, ukazujú svoj potenciál do budúcna. Budú musieť zapracovať na koncovkách zápasov, kde im viackrát ušlo víťazstvo pomedzi prsty.

IMG 2874

3. (2.) Patrioti Levice

Prešli si veľkou krízou po reprezentačnej prestávke, kedy zaznamenali spolu s pohárom 4 prehry v rade, čo by podľa mňa nebol taký problém, skôr v týchto zápasoch upustili od svojho herného prejavu. Štandard si drží už tradične Šimon Krajčovič, ktorý ťahá Patriotov, aj keď sa im zrovna nedarí. V poslednom zápase však ukázali svoju silu. Slabinu momentálne vidím v nekonštantných výkonoch viacerých hráčov, čo viedlo k spomínanej hernej kríze. Určite patria do top 3 ligy.

4. (1.) Inter Bratislava

Forma „žlto-čiernych“ utrpela po nútenej pauze kvôli Covidu, po ktorej prišla séria nepresvedčivých výkonov, ich hra bola plná individuálnych nepresností, slabšie chvíle si vybrali aj legionári, na ktorých je postavená rozohrávka. Svoje kvality potvrdzuje svojimi výkonmi Michael Fusek, ktorého výkony rastú s každým zápasom. Lepšie zohranie s tímom potrebuje Duke Shelton. Trocha si napravili chuť finálovou účasťou v pohári, v play off to však nebudú mať ľahké, nakoľko kľúčoví hráči dostávajú veľké porcie minút, čo ich môže v konečnom dôsledku stáť mnoho síl.

IMG 2856

5. (4.) BKM Lučenec

Potrebuje sa vrátiť k víťaznej hre a pripraviť sa tak na vyraďovaciu časť súťaže. V sledovanom období mali negatívnu bilanciu, podarilo sa im však zvíťaziť doma s Prievidzou. Momentálnu slabinu vidím v tom, že prestali hrať kontinuálne tímovo, častokrát skĺzavajú do individuálnych riešení, ktoré nie sú v konečnom dôsledku ideálne. Páčia sa mi výkony Konstantina Anikienka, ktorý urobil pokrok vo svojej hre. Robert Rožánek naďalej vedie „pelikánov“ strelecky. Tento tím určite nepovedal posledné slovo.

6. (6.) BC Prievidza

Stabilizovala svoje výkony, čo sa odrazilo aj na výsledkoch, doma zaznamenali 3 víťazstvá a získali body aj na palubovke Patriotov. Potrebujú v nadchádzajúcich zápasoch získať ešte nejaké body zo súperových paluboviek, čo sa im v Lučenci nepodarilo, aby si upevnili postupovú pozíciu. Kvôli zraneniam prišli o dvoch hráčov z rotácie, bude potrebné, aby ich zastúpili mladí odchovanci. Pre mňa je kľúčový hráč Grant Sitton, ktorý momentálne mal zdravotné problémy, jeho absencia v pohárovom zápase s Rytiermi bola citeľná.

IMG 0598

7. (7.) MBK Baník Handlová

Handlovčania nevzdávajú boj o play off, čo ukázali v posledných zápasoch. K dobrým výkonom sa rozohral Aleksandar Zečevič a už tradične „velí“ v útoku najlepší rozdávač asistencií Goran Bulatovič. Do konca zostáva 6 zápasov, kľúčový zápas ich čaká v baníckom derby na domácej palubovke. Nakoľko nedisponujú klasickým pivotom, majú často problémy v podkošovom priestore v obrane. Som zvedavý, ako dopadne ich „naháňačka“ za 6. miestom.

 

Liga je nesmierne vyrovnaná, čo dokazujú výsledky, kedy papierový favorit nebýva často aj víťazným tímom. Veľká škoda, že máme stále prázdne haly, žiaľ, situácia sa nezlepšuje a pravdepodobne budeme svedkami play off len za monitormi počítačov. Karty ešte nie sú stále rozdané a bude to zaujímavý boj na čele, ale i na konci tabuľky. Verím, že sa liga už dohrá bez prerušení a družstvá budú mať možnosť vyladiť formu na vrchol sezóny.

 

  Power ranking tímov pred koncom základnej časti Niké SBL
Poz.     Výhry Prehry Skóre Skóre/zápas
1. SNV Rytieri 2 2 287:279 71,8:69,8
2. SVT Svit 3 3 516:516 86,0:86,0
3. LEV Levice 4 3 612:629 87,4:89,9
4. INT Inter 1 3 291:319 72,8:79,8
5. LUC Lučenec 2 3 422:425 84,4:85,0
6. PDA Prievidza 4 4 657:569 82,1:79,9
7.  HAN Handlová 2 2 318:322 79,5:80,5

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák