• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Zatiaľ čo v sobotu boli pred úvodným rozskokom ocenení jubilanti a prví prievidzskí majstri z roku 1989, ešte v piatok 14. októbra sa uskutočnila oslava 75. výročia založenia mužského basketbalového klubu v Prievidzi.

V priestoroch Foodmarket Prievidza sa stretli bývalí hráči, tréneri či funkcionári prievidzského basketbalu, ktorých privítalo súčasné vedenie klubu.

Moderátor večera, bývalý speaker BC Prievidza, Michal Jantoška postupne privítal na pódiu Petra Zvaru, ktorý zastupoval vedenie BC, Reného Matušku, ktorý sa ujal prezentácie histórie a úspechov klubu, ako aj primátorku mesta Prievidza Katarínu Macháčkovú.

Prievidzské legendy spoločne spomínali a debatovali až do neskorých hodín. Niektorí z účastníkov pricestovali z ďalekého zahraničia aj letecky. Z USA priletel Juraj Pekárik, z Británie zas Ľubomír Uhnák a z Holandska pricestoval Johan Roijakkers. Viaceré osobnosti potom boli ocenené pred sobotným ligovým stretnutím.

Strenutia sa zúčastnilo viac než 150 osôb. Atmosféru podujatia a jeho význam krásne vystihol Vojtech Drgoň, ktorý zanechal na sociálnej sieti tento silný odkaz:

„Chcel by som sa z celého srdca poďakovať všetkým (usporiadateľom, organizátorom, vedeniu, trénerom, hráčom, sponzorom), ktorí umožnili konanie tejto skvelej oslavy prievidzkého basketbalu. Mnohí sme mali možnosť sa po dlhých rokoch stretnúť a porozprávať s bývalými spoluhráčmi ako aj súpermi. Mladá generácia mala možnosť vidieť legendy klubu ako bratov Chrenkovcov, Tótha, Stopku, Krausa, Vargu, Uhnáka a mnohých, mnohých ďalších. Slovenský basketbal má veľku tradíciu a Prievidzi v nej patrí popredné miesto. Aj preto bolo toto stretnutie veľkou oslavou slovenského basketbalu.“

Klub BC Prievidza rovnako ďakuje spoločnostiam Foodmarket, Hornonitrianske bane Prievidza a Humont, vďaka ktorým sa toto podujatie mohlo uskutočniť. Veľké ďakujeme patrí aj spomínanému pánovi Renému Matuškovi, ktorý sa výraznou mierou podieľal jednak na organizácii tejto akcie, ale tiež na zostavení pamätnej brožúry o 75. výročí prievidzského basketbalu.

Súčasťou piatkového programu bolo aj premietanie videa, ktoré aj vďaka unikátnym záberom zachytáva celú históriu prievidzského basketbalu až po súčasnosť. Video si teraz môžete pozrieť aj vy:

Zdroj: pdbasket.com

Foto: Ladislav Szibilla/Fanúšik