• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Máme pred sebou ešte takmer dva mesiace základnej časti, ale už len 7 kôl. K pravidelnému vyhodnocovaniu po každom kole, sa pridávajú aj individuálne ocenenia. Najväčšiu prestíž má prirodzene cena pre najužitočnejšieho hráča (MVP). Kto má k nej najbližšie a prečo? To sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Poznámka: MVP rebríček pripravila na základe interného hlasovania redakcia basketliga.sk. Pri jeho zostavovaní sme zohľadňovali dve kritériá, daný hráč je stále súčasťou Niké SBL a odohral aspoň polovicu doterajších zápasov základnej časti. Ide o aktuálny pohľad, ktorý sa môže ešte zmeniť. Na konci sú ďalší kandidáti, ktorí môžu mať na konci základnej časti splnené kritériá.

Aktuálny rebríček vyzerá nasledovne:

1. Patrick McGlynn – Spišskí Rytieri

Zápasové priemery – 22,8 bodu, 2,8 doskoku, 2,9 asistencie, 41% za 3 body, 16,8 užitočnosť

Ak funkcionári alebo tréneri často hovoria o tom, že výber legionárov je ako ťahanie správnej guličky z vrecka, tak na Spiši majú neuveriteľne dobrú ruku. Isaiah Washington by za bežných okolností bol jasným lídrom, ale on sa rozhodol, že si ide podmaniť aj Nemecko. Vo Fraporte má aktuálne priemer 18 bodov, 5 doskokov a 3 asistencie. Jeho neoddeliteľnou dvojkou a momentálne jednotkou bol Patrick McGlynn. Teraz to zobral na seba a fanúšikovia „Novovešťanov“ môžu byť spokojní. Ostrieľaný rozohrávač u Rytierov len potvrdzuje, že všade, kam prišiel, tak patril k najlepším. Jeho tím je s prehľadom na tróne Niké SBL, on je medzi aktívnymi hráčmi lídrom streleckej produktivity a ešte ani raz nemal pri svojom nástrele v tejto sezóne jednociferný počet bodov. Pri McGlynnovi zatiaľ platí, že ho nemožno zastaviť, ale len spomaliť.

DSC 0063

2. Miha Lapornik – Patrioti Levice

Zápasové priemery – 17,1 bodu, 3,1 doskoku, 3 asistencie, 40% za 3 body, 15,4 užitočnosť

Viacerí môžu protestovať a majú na to pokojne aj právo, ale naša najvyššia súťaž už nemala dlhé roky takú výraznú osobnosť z pohľadu kvality, ako je Miha Lapornik. V levickom drese si svojimi výkonmi vypýtal návrat do reprezentácie Slovinska, čo už je samo o sebe významná vec. Bavíme sa totiž o krajine, ktorá sa skončila na predchádzajúcich olympijských hrách na 4. mieste. Lapornik je ukážkovou definíciou hráča, ktorý vie sám rozhodnúť zápasy a miluje v dobrom pozornosť. Stačí mu dať minimum voľného priestoru a on to s veľkou radosťou potrestá. Čím dôležitejší zápas, tým viac vie zo seba dostať. Jedinou „škvrnou“ na jeho doterajších výkonoch je, že Patrioti si zakladajú na kolektívnej hre a pri nabitom kalendári treba občas pošetriť sily, pracovať s minutážou.

DSC 6760

3. Tavon King – Iskra Svit

Zápasové priemery – 20,8 bodu, 4,3 doskoku, 4,4 asistencie, 83% z TH, 18,6 užitočnosť

Experiment so skúsenejšími legionármi pod Tatrami v predošlej sezóne tvrdo narazil na realitu, vedenie sa preto vrátilo k tomu, čo platilo v ostatných rokoch – angažovanie nováčikov a otvorenie cesty k profesionálom. Tavon King v tomto smere vyniká a bez problémov môžeme povedať, že je momentálne najlepším s prácou s loptou v rámci Niké SBL. V hre 1 na 1 ho možno len ťažko zastaviť a preto opäť Svit tým nenápadným, o to nebezpečnejším tímom, ako tomu už dlhú dobu je. Má svoje herné výkyvy ako každý, ale podobne ako Lapornik, tak dokáže sám rozhodovať o konečnom výsledku zápasov. Našťastie pre Iskru, v poslednom období to nie je len o Kingovi.

DSC 6459

4. Tomas Zdanavičius – Inter Bratislava

Zápasové priemery – 20,2 bodu, 9,2 doskoku, 1,5 asistencie, 38% za 3 body, 21,5 užitočnosť

Víťazná jazdu Interu Bratislava v prvej polovici základnej časti bola jedným z najpríjemnejších a najzaujímavejších príbehov. Tradičný klub, u ktorého hrozila pre rekonštrukciu haly a chýbajúce financie neúčasť v súťaži, sa drží stále na dosah hornej štvorky. Vďačiť môže za to aj Litovcovi Tomasovi Zdanavičiusovi. Cestu mu v minulosti vydláždil napríklad krajan Arnas Beručka, ale 26-ročný podkošový hráč je v tomto smere ešte o triedu vyššie. Často ho zdobí horšia disciplína, ale číselne patrí v mnohých štatistikách k najlepším v súťaži.

IMG 4614

5. Michael Fusek – Spišskí Rytieri

Zápasové priemery – 11,7 bodu, 11,5 doskoku, 3,1 bloku, 76% za 2 body, 23,2 užitočnosť

Najvyššia „veža“ Niké SBL dlho v lete rozmýšľala nad zahraničím, až napokon zakotvila na Spiši. A tréner Teo Hojč nemôže byť viac spokojný, stávka na dvoch vysokých pivotov sa ukazuje zatiaľ ako brilantná. Fuseka obchádzajú výraznejšie zdravotné starosti, vďaka čomu môže aj naďalej rozvíjať svoju hru. O tom, že je obávanou osobou pod košom svedčí fakt, že keď už si niekto rozhodne na neho vyšliapnuť, tak je obvykle z toho highlight, väčšinou v podaní reprezentanta Slovenska. Číselne sú z toho najlepšie hodnoty v profesionálnej kariére, ktoré by mohli konečne výraznejšie otvoriť cestu do zahraničia.

DSC 0198

Ďalší kandidáti (bez poradia, zoradený abecedne): T.J. Atwood, Vuk Djordjevič, Luka Gašič, Kayo Goncalves, Lautaro Lopez.

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix, Vladimír Dorňák