• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Hoci to Spišiakom zatiaľ na palubovke basketbalovo príliš nejde, je potešiteľné, že sú aktívni v charitatívnej činnosti. V jej rámci rozbehli spoluprácu s Domom Charitas sv. Jozefa a OZ Venus.

Už pred zápasom s Handlovou navštívili tréneri a hráči deti s nešťastným osudom a dopriali niektorým z nich neobvyklý darček. Osobne ich pozvali na zápas, z ktorého mali drobci, s ktorými sa osud príliš nemaznal, ohromnú radosť. Na stretnutí ich osobne privítal predseda BK 04 AC LB SNV Rastislav Javorský, ktorý neskrýval dojatie a radosť. „Chceli sme do našej činnosti vniesť aj celospoločenský rozmer športu a takáto forma pomoci bezbranným deťom nám príde ako tá najzmyselnejšia. Bolo úžasné vidieť prešťastné očká detí, ktoré sedeli priamo pri palubovke a doslova hltali pohyby hráčov ako aj atmosféru. Verím, že zažili niečo špeciálne, niečo, čo sa im vryje hlboko do pamäti,“ skonštatoval prvý muž spišskonovoveského basketbalu.

Týmto aktom sa však spolupráca zďaleka nekončí, práve naopak, naberá ďalší rozmer. Spišiaci totiž oslovili k spolupráci aj Občianske združenie VENUS, ktoré sa zaujíma o osudy žien bojujúcich s rakovinou prsníka. A tí, ktorí navštívili sobotňajší zápas proti Košiciam videli, že Spišiaci aj túto misiu berú vážne. Navliekli si na seba ružové dresy, presne takej farby, ktorá je pre OZ VENUS tou najpríznačnejšou. „Ono to už začalo v lete, kedy sme sa zúčastnili na 'ružovom pochode', ktorý OZ VENUS organizoval a pokračovalo to týmto zápasom. Sme radi, že sa spojili tri subjekty pre tú správnu vec, ktorou je šťastie detí a zdravie žien,“ ozrejmuje Javorský.

Akcia však bude mať aj svoje „finančné“ vyvrcholenie. „Samozrejme, chceme pomôcť týmto organizáciám aj nejakými peniazmi, a tak sme sa rozhodli, že mimoriadne atraktívne ružové dresy dáme do rôznych foriem dražieb. Niektoré pôjdu do elektronickej dražby, blíži sa plesová sezóna, ľudia aj tam môžu ukázať veľkosť svojho charakteru dražbou niektorého z dresov. Účelom je vyzbierať čo najviac peňazí, samozrejme niečím prispeje aj basketbalový klub. Následne sa získané prostriedky rozdelia presne medzi OZ VENUS a Dom Charitas. Dúfame, že sa vyzbiera čo najviac, aby sme pomohli tam, kde to má význam,“ dodal predseda BK Rastislav Javorský.

Autor a foto: Oliver Búza, zdroj: basketball-snv.sk