• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Zuzana Žirková s basketbalom nekončí, dokonca si splní sen, ktorý prednedávnom v jednom z rozhovorov načrtla. Legenda slovenského ženského basketbalu si totiž vyskúša pôsobenie medzi mužmi, v Lučenci sa stane asistentkou trénera Petra Jankoviča. Spolu sa tak v jednom klube spojí úspešný tandem z Košíc a reprezentácie Slovenska.

Predčasne ukončená sezóna a nejasná budúcnosť extraligy žien, otvorila na jar otázku budúcnosti Žirkovej v basketbale. „Nielen trénerstvo pri reprezentácii dievčat do 18 rokov sa dostalo do stratena, ale aj budúcnosť v Young Angels Košice je neistá. Ktovie, či vôbec a aké družstvo tam budeme mať. Teraz som oficiálne nezamestnaná osoba a moja budúcnosť v basketbale nie je istá. Asi sa budem musieť zaradiť do bežného života v inej profesii. Viem, že som ešte pred dvoma rokmi hovorila, že moja budúcnosť po skončení hráčskej kariéry je práve v basketbale v pozícii trénerky. Ak ma však trénerstvo neuživí, tak si zrejme musím nájsť inú profesiu. Bude mi to síce ľúto, veď basketbal mám rada, ale ubudne mi napríklad cestovanie a budem sa môcť ešte viac venovať Dorotke. Nik by sa teraz nemal čudovať, že mám takéto myšlienky. Okolnosti ma k nim priam nútia,“ odznelo v júnovom rozhovore pre Denník Šport.

Načrtnutie záujmu o trénovanie mužov zaktivizovalo vedenie Lučenca, kde úspešne pôsobí na pozícii hlavného trénera Peter Jankovič. Ten svoju novú asistentku dôverne pozná, v Košiciach ju viedol ešte ako hráčku a v reprezentačnom tíme do 16 rokov bola pred dvoma rokmi jeho asistentka. „V prvom rade, som rád, že sme sa dohodli so Zuzkou ako s asistentkou. Myslím si, že ju poznám veľmi dobre a viem, že jej skúsenosti, či už hráčske, ale už aj trénerské, nám pomôžu v tých najťažších chvíľach. Bude to pre ňu niečo nové, predsa len, je to mužská liga, ale verím, že sa nestratí a rýchlo sa udomácni. Basketbal je rovnaký a bude to pre ňu nová výzva,“ prezradil na jej adresu Jankovič.

ziro 2

Štyridsaťročná rodáčka z Bojníc je žijúcou legendou slovenského ženského basketbalu. Na svojom konte má tri tituly v Európskej lige (Eurolige), účasť na olympijských hrách v roku 2000 a zahrala si aj v zámorskej WNBA za Washington Mystics. Osemnásobná najlepšia basketbalistka Slovenska má celkovo na svojom konte 17 majstrovských titulov zo 4 krajín. Hráčsku kariéru ukončila po sezóne 2017/2018, predchádzajúce dva roky strávila na lavičke Young Angels Košice. V pozícii hlavného trénera jej dvakrát tesne ušiel cenný kov, či už v extralige žien alebo Stredoeurópskej lige (CEWL). „Ako už bolo v článku napísané vyššie, touto myšlienkou som sa začala zaoberať už dlhší čas. Mám rada nové výzvy a musím povedať, že sa na novú skúsenosť medzi mužmi teším. Určite im nedám nič zadarmo. Verím, že rýchlo pochopia, že tak ako oni vedia byť prínosom, tak pochopia môj prínos pre nich. Určite zostanem aj pri mládeži dievčat, lebo najväčšia motivácia pre mňa je spätná väzba v podobe úsmevu a nadšenia z tréningov,“ povedala Žirková ku svojej novej funkcii.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo dotiahnuť príchod Zuzany Žirkovej. Verím, že jej príchod bude veľkým prínosom pre náš realizačný tím a zároveň bude výraznou pomocou pri výchove mladých basketbalových nádejí v miestnej basketbalovej akadémii v Lučenci,“ uviedol prezident klubu Michal Matala.

Foto: Facebook, Peter Jesenský