• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Handlovskí basketbalisti prežívajú nelichotivé obdobie sezóny a po 27. kole figurujú na poslednom mieste tabuľky. Do nového roka vstúpili dvoma prehrami. Po tom, ako vybuchli v hornonitrianskom derby proti Prievidzi, ťahali za kratší koniec aj na Pasienkoch, kde podľahli domácemu Interu. Vzápätí si síce napravili chuť víťazstvom nad Levicami, napriek tomu to s nimi nevyzerá ružovo a postup medzi elitnú šestku súťaže sa im komplikuje.

Súboj o šieste miesto medzi regionálnymi rivalmi

Šiesta Prievidza síce stráca na Handlovú dva body, no má oproti nej až tri zápasy k dobru. Prievidžania po návrate z povinnej karantény nečakane naladili formu, kým ich najväčší ligový rival prechádza herným kŕčom. Navyše "zeleno-čierni" majú pred sebou náročný žreb. V nastávajúcich štyroch kolách sa postavia Interu, dva razy Lučencu a Spišiakom. V kompletnom zložení sa im podarilo odohrať iba jediný zápas a na Pasienkoch im bude znova chýbať dobre rozbehnutý Dalibor Hlivák. Handlovský rozohrávač si v poslednom zápase proti Patriotom zranil achilovku.

Handlovčanov tlačí topánka pod košom

Z vyššie spomínaných dôvodov nemôžu byť vedenie klubu a ani handlovskí fanúšikovia spokojní a preto volajú po zmene. "Baníci" sa trápia najmä pod košom. Pokiaľ im nevychádza streľba zo stredných a väčších vzdialeností, takmer v každom zápase je ich osud spečatený. Srbský center Aleksandar Zečevič síce v poslednom období podáva solídne výkony, no jeho dlhý pobyt na palubovke ho oberá o sily. V prípade, že handlovský pivot oddychuje na lavičke, z priestoru pod košom jeho tímu sa stáva pre súperov otvorené “korzo”. Preto bolo práve na tomto poste potrebné situáciu riešiť.

Vedenie MBK vsadilo na amerického centra

Vedenie handlovského Baníka povolalo do služby 201 cm vysokého centra Jamesa Hawthorna. Ten po príchode na Slovensko absolvoval päťdňovú karanténu a následné PCR testy. Po nich sa s negatívnym výsledkom zapojil do tréningového procesu. Pre amerického basketbalistu, pochádzajúceho z obce Prentiss v štáte Mississippi, bude v jeho 23-och rokoch Handlová druhým európskym pôsobiskom. Hawthorne študoval a basketbalovo pôsobil na univerzite Middle Tennessee State University, ktorá je účastníkom zámorskej NCAA. V uplynulej sezóne debutoval v rámci európskeho basketbalu vo Veľkej Británii, kde obliekal dres tímu Surrey Scorchers. Za tento klub nastúpil v trinástich zápasoch, počas ktorých si vypracoval štatistiky 13,1 bodu, 5,9 doskoku a 3 bloky na jedno stretnutie. “Handlová je mojim druhým pôsobiskom v Európe. O svojom novom klube a o slovenskej lige som nikdy predtým nepočul. Až po tom, ako som začal komunikovať s manažmentom Baníka som si prostredníctvom internetu vyhľadal túto súťaž a zápasy Handlovej. Bol som milo prekvapený vysokou úrovňou ligy. Do Handlovej prichádzam s ambíciou priniesť potrebný impulz a diametrálnu zmenu v hernom prejave tímu. Prajem si, aby sa mojim príchodom dvihla morálka a sebavedomie mužstva,” vyhlásil po svojom príchode Hawthorne.

Prezident MBK Ján Spevár verí v šťastnú ruku

Vedenie Baníka sa s americkým centrom dohodlo na spolupráci do konca sezóny 2020/2021. Jeho úlohou by mal byť najmä doskok, ktorý je najväčšou slabinou hornonitrianského tímu. Čerstvo podpísaný americký basketbalista sa po prvý raz predstaví na súpiske Handlovej v stretnutí 28. kola na palubovke bratislavskej Eurovia Arény proti domácemu Interu.

“Súčasná situácia nás prinútila riešiť slabinu pod košom. Pokiaľ chceme pomýšľať na postup medzi prvú šestku, bol tento krok z našej strany nevyhnutný. Nejde o náhodný výber hráča, s Jamesom Hartwornom sme rokovali už pred začiatkom aktuálnej sezóny, no v tom čase sme sa na spolupráci nedohodli. Jeho výkony v prechádzajúcich pôsobiskách sme sledovali a ja verím, že práve on bude posilou, ktorú nevyhnutne potrebujeme. V mene klubu mu prajem najmä pevné zdravie a dúfam, že sa v Handlovej čo najskôr udomácni,” skonštatoval šéf handlovského Baníka, Ján Spevár.

Highlighty novej posily Handlovej:

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: mtsusidelines.com