• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pondelkovým popoludním prebleskla športovým svetom informácia o návrate fanúšikov na zápasy profesionálnych súťaží. Ako to v realite bude fungovať? Je možné, že sa diváci ukážu už na zápasoch semifinále play off Niké SBL, respektíve finále Niké EXZ? Svoje stanovisko nám na túto tému poskytol generálny sekretár Slovenskej basketbalovej asociácie Andrej Kuffa.

Od utorka 27. apríla sa budú môcť vrátiť na tribúny fanúšikovia v zápasoch profesionálnych súťaží v piatich športových odvetviach (futbal, hokej, basketbal, hádzaná, volejbal). Počet divákov nesmie prekročiť 25 percent celkovej kapacity na sedenie, maximálne sa do hál a na štadióny môže pustiť 2000 fanúšikov v exteriéri a 1000 v interiéri. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktorá upravuje organizovanie hromadných podujatí.

Vyhláška ÚVZ stanovila prísne protiepidemické opatrenia. Na zápas sa dostanú len diváci, ktorí budú mať negatívny PCR alebo LAMP test, nie starší ako 36 hodín a zároveň negatívny antigénový test, nie starší ako 12 hodín. Do hál sa dostanú len domáci priaznivci, sedieť budú môcť len v každom druhom rade. Po celý čas musia mať diváci prekryté horné dýchacie cesty (respirátor v interiéri, rúško či respirátor v exteriéri), zakázaná bude konzumácia jedla alebo nápojov.

„Sme veľmi radi, že diváci sa môžu vrátiť na tribúny basketbalových hál, aj keď v obmedzenom počte, s tým sa samozrejme počítalo. Myslím si, že podmienka 36-hodinového PCR testu a zároveň 12-hodinového antigénového testu, bez dotácie štátu na PCR testy športovým fanúšikom, je prakticky nesplniteľná. Jeden basketbalový zápas by namiesto 5 eur, stál 75 eur. 99 percent si to nebude môcť dovoliť, keďže už rok nám prebieha určitá finančná a hospodárska kríza. Tiež je veľmi nešťastné, že nie je výnimka pre zaočkovaných, aby sa mohli zúčastniť týchto podujatí. Ako všetci dobre vieme, na Slovensku je už viac ako milión ľudí zaočkovaných aspoň jednou dávkou. Okrem toho, že sa nemusia každý týždeň testovať a sú chránení pred covidom, tak nemajú z toho žiadne ďalšie benefity. Nie som si istý, ako basketbalové kluby, ktoré sú vo finančných problémoch, by vedeli dostať divákov na tribúny, pokiaľ si diváci sami nezaplatia PCR test,“ poskytol Kuffa svoj pohľad na aktuálne dianie.

Foto: Lukáš Droppan