• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Takmer tri štvrtiny hrali slovenskí basketbalisti vyrovnanú partiu s dvojnásobným účastníkom majstrovstiev Európy Islandom. Ich súper však v kľúčových okamihoch predviedol lepšiu exekúciu streľby a navyše ho potiahol fenomenálny Tryggvi Hlinason. Konečná prehra o 9 bodov je vzhľadom na doterajší vývoj v skupine prijateľným výsledkom.

V porovnaní s domácim duelom s Luxemburskom, bol Island oveľa basketbalovejší súper. Prezentoval sa tradičnou hrou, na ktorú slovenský výber dokázal adekvátnejšie zareagovať. Po takmer tri štvrtiny s ním dokázal držať krok, potom sa však prejavila väčšina skúsenosť na strane súpera.

„Stretnutie s Islandom nehodnotím ani negatívne, ani pozitívne. Myslím si, že sme odohrali dobrý zápas, určite lepší ako proti Luxembursku. Bol to oveľa lepší basketbal a určite sa dalo na to pozerať. Oproti Luxembursku mali hlavne viacej pivotov. Prekvapili nás možno streľbou, ktorú sme až tak nečakali. Keď sa vyvarujeme týchto chýb a možno trochu zmeníme obranu, tak doma môžeme vyhrať o viac bodov ako sme tu prehrali,“ povedal k zápasu pivot Michael Fusek.

Slováci nechali viackrát svojho súpera bodovo odskočiť, ale vždy v správnej chvíli prišla od nich odpoveď. Na začiatku druhého polčasu sa dokonca nadýchli k obratu, keď stiahli na rozdiel jedinej trojky, ale vtedy Island urobil pravdepodobne kľúčovú sekvenciu. Za tri minúty totiž dokázal odskočiť na dvojciferný rozdiel, ktorý si bez väčších problémov udržiaval až do záverečnej minúty.

isl navrat 2

„Myslím si, že nám odskočili tým, že mali dosť ofenzívnych doskokov a z toho dávali v koše. Taktiež ako v prvom polčase, tak dali dve - tri trojky po sebe. Boli to otvorené strely, nevypomáhali sme si dobre a tam sa zlomil zápas,“ nadviazal Fusek na hodnotenie zápasu.

Zverenci trénera Žana Tabaka márne skúšali zmeniť vývoj zápasu, skúsenejší rival ich k žiadnemu tlaku nepustil. Keď už náhodou Islandu liezla voda do topánok, tak prišli body od tria Hlinason, Jónnson a Björnsson. Napokon z toho bola prehra o 9 bodov (74:83).

„Zápas sme prehrali o deväť bodov, ale treba povedať, že chlapci bojovali od prvej do poslednej minúty na 200%. Boli pasáže, kedy nám Island odskočil aj na dvojciferný rozdiel, ale myslím, že trikrát sme v priebehu zápasu dokázali zmazať tento náskok a ešte v tretej štvrtine držať vyrovnaný stav. V kľúčových momentoch Island našiel riešenia, či to bolo v podkošovom priestore alebo otvorením trojkovej streľby. Nám sa to naopak aj po vypracovanej pozícii nepodarilo premeniť,“ uviedol asistent reprezentačného trénera Michal Madzin.

isl navrat 3

Slovenská reprezentácia má za sebou úvodný asociačný blok v roku 2020 a zároveň aj vstup do predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. Karty sú rozdané zaujímavo, na čele B-skupiny je prekvapujúco Kosovo, ktoré nezaváhalo v oboch dueloch. Slováci a Island majú zhodne po jednej výhre a prehre, na poslednom mieste je Luxembursko bez víťazstva. Ďalšie súťažné zápasy sú na programe v novembri, do tej doby by sa náš výber mal stretnúť počas leta a podľa našich informácií odohrať väčší počet prípravných duelov.

„Som toho názoru, že s bilanciou 1-1 môžeme byť spokojní. Doma sme vyhrali zápas, vonku síce prehrali. Island je najťažším súperom v skupine, ale keď budeme hrať takto naďalej, tak si myslím, že všetky ďalšie zápasy by mohli byť naše. Do novembra sa musíme zohrať, nacvičiť signály, v obrane lepšie komunikovať a tie zápasy budú potom úplne inak vyzerať. Je to ťažké, keď máme tri - štyri tréningy pred zápasom a musíme takmer všetko nacvičiť v podstate od začiatku,“ dodal na záver Fusek.

Foto: Fiba.basketball