• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dlho to v zápase medzi Levickými Patriotmi a BK ARMEX Děčín vyzeralo na vyrovnanú partiu ako v prvom vzájomnom meraní síl. V druhej časti však zverenci trénera Tea Hojča predviedli ofenzívny uragán, na ktorý hostia nedokázali zareagovať a po výsledku 67:95 si odnášali najvyššiu prehru v sezóne.

Český zástupca pri tom opäť začal dobre, rýchlo sa ujal vedenia, hral kolektívne, dostatočne tvrdo, s čím mali Patrioti hlavne v úvode problém. Istú dobu im trvalo, kým si na hru súpera zvykli. „Zastavili sme ich rýchle protiútoky. Sú veľmi dobrým tímom, preto bolo jasné, že musíme makať, zastaviť ich a získavať doskoky,“ pristavil sa pri porovnaní zápasov domáci pivot Steven Davis. Jeho spoluhráči sa však rýchlo z tohto úvodu otriasli, v druhej štvrtine sa ujali vedenia, ktoré už nespustili z rúk.

V defenzíve už totiž nepúšťali súpera k ľahkým košom, v ofenzíve premieňali, čo potrebovali. „Dobrý tímový výkon, o čom hovorí aj 30 asistencií. Prinútili sme Děčín k 17 stratám, mali sme úspešnú streľbu za tri body. To vychádzalo z tímovej hry, posúvali sme si dobre loptu, neboli sme sebeckí. Z toho potom prichádzali otvorené strely, ktoré sme dávali. Ukázali sme opäť raz, že naša liga nie je taká slabá, ako sa hovorí. Hrali sme proti dobrému českému tímu, ktorý bol niekoľkokrát vo finále ligy. Myslím si, že sme ukázali dobrý výkon. Som spokojný s tým, čo ukázali moji chlapci,“ povedal po zápase tréner Levíc Teo Hojč.

Kým po polčase viedli Patrioti len tesne 38:35, tak po prestávke začali na palubovke dominovať. Už šnúra 7:0 a zisk dvojciferného náskoku niečo naznačovali, ale že to skončí víťazstvom o 28 bodov, to nedúfal asi nik. „Levice sú skúseným tímom, cez prestávku si asi povedali niekoľko pokynov, začali brániť trochu inak. My sme nevedeli na to správne zareagovať, neprešli sme do iného režimu hry,“ uviedol hosťujúci Ondřej Šiška.

Děčín na malý moment zdramatizoval duel v tretej štvrtine, ale žiaden výraznejší nápor neprišiel. Sami naopak pustili súpera k zisku kontroly nad zápasom. „Príde mi to tak, že niektorým hráčom chýba trochu viac umu, útočného talentu. Žiaľ, to sme my na palubovkách súperoch, keď sa lopta vykrúti z obrúčky alebo nedáme voľnú strelu, tak sa z nás stane zlé brániace družstvo, čo ja určite nechcem. Nie je to prvýkrát, je to taký syndróm vonkajších zápasov. Čakáme na nejakého lídra, keď nik nie je v danom momente ťahúňom, ako napríklad v levickom tíme bol Lawrence Alexander, tak nie sme potom rovnaké družstvo. Na začiatku sme hrali výborne, ale neviem, prečo zrazu vypadneme, robíme straty, nevieme zakončiť jednoduché situácie. Toto nás bolí a trápi, musíme na tom pracovať,“ zamyslel sa kouč Děčína Pavel Budínský.

Podľa Davisa bolo dôležité, že sa strelecky tím chytil a viezol sa na dobrej vlne: „Darilo sa nám zastaviť nápor súpera a my sme začali premieňať naše strely. V prvom polčase sme nevyužívali tie možnosti, ktoré obvykle premieňame. Začali sme hrať podľa mňa veľmi dobre.“ Okrem toho Levice dokázali zastaviť americké duo Lamb Autrey a Klint Carlson, ktoré im v prvom zápase robilo veľké problémy. „Od tejto dvojice sme zvyknutí na určitý bodový prísun, ale určite by som im za vinu nedával nič. Snažíme sa totiž hrať tímovo, nehrať na seba. Prehra tak padá na celý tím,“ vyhlásil Šiška.

Patrioti tak získali po triumfe v Handlovej ďalší cenný skalp, víťazstvo nad Děčínom ich posunulo v tabuľke práve pred ich stredajšieho súpera. „Cenné víťazstvo pre nás, dodá nám sebavedomie. Pokračujeme v našom progrese, zlepšujeme sa každým dňom,“ zakončil hodnotenie Davis.

Foto: Lukáš Droppan