• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Najvyššia návšteva v levickej športovej hale v tejto sezóne videla ďalší míľnik Patriotov v Európskom pohári FIBA. Po víťazstve v Bulharsku dokázali svojim fanúšikom priniesť podobné pocity aj z domáceho triumfu. Cyperský Keravnos dokázali pretlačiť vo veľmi fyzickom a vyrovnanom zápase, po ktorom si zachovali nádej na postup z D-skupiny. To, v čo všetci dúfali a bojovali za to, sa stalo realitou. O všetkom rozhodne až česko-slovenská konfrontácia s Opavou.

Mimoriadne vyrovnanosť stretnutia je jasná už aj z pohľadu na štatistiky, ani jeden tím neviedol viac ako 7 bodov. Aj to prišlo takéto vedenie Levíc až v záverečných momentoch, kedy naháňali čo najvyšší rozdiel, aby preskočili svojho súpera. „Hrali neskutočne fyzicky a tvrdo, ale vedeli sme sa tomu prispôsobiť mentálne, aj fyzicky. To bolo extrémne dôležité. Bolo to tak, že sme súperovi nedali možnosť odskočiť a stále sme sa držali, respektíve sme boli v miernom vedení. Možno nám to stále dávalo nové sily bojovať a robiť všetko na maximum,“ vrátil sa k zápasu tréner Patriotov Michal Madzin.

Jeho hráči ustáli nie práve najľahšie prvé minúty duelu a podobne, ako tomu bolo v bulharskom Botevgrade, tak aj pred domácim publikom sa to ukázalo ako veľmi podstatné z pohľadu šancí na úspech. „Ako som vravel v rozhovore pred týmto stretnutím, vedeli sme, že nás čaká ťažké stretnutie. Keravnos hrá mimoriadne agresívne, na mňa si dávali extra pozor. Pripravili sme sa na to, síce sme mali problém s ich útočným doskokom, ale v druhom polčase sme si to ustrážili. Keď sme premenili niektoré voľné strely, tak sme si podľa mňa tento úspech zaslúžili. Rozhodujúca bola chuť po víťazstve a chladná hlava,“ vyjadril sa s 23 bodmi najlepší strelec „žlto-zelených“ Miha Lapornik.

DSC 9211

Chuť po víťazstve sa preukázala najmä v poslednej štvrtine, keď prichádzali „veľké“ strely takmer od každého hráča, ktorý bol v danej chvíli na palubovke. Kolektívnym poňatím sa Leviciam podarilo zvládnuť ďalšie stretnutie, v ktorom im išlo opäť doslova o všetko. „Som rád, že každý pridal ruku svojim výkonom k dielu. To chceme mať stále. Nejde o to, komu potom vyjde záverečná strela alebo dá body, ale ako sa aj k tomu dostaneme. Robotu odviedol každý v extrémne dôležitých momentoch nielen v štvrtej štvrtine, ale počas celého zápasu,“ myslí si Madzin.

Prehra sa v tomto prípade nepripúšťala, tá by znamenala už stopku pred posledným stretnutím v Európskom pohári FIBA, z pohľadu šancí na ďalšiu fázu. K prvej domácej výhre v tejto súťaži ich potiahlo 1500 divákov, čo potešilo aj trénera Patriotov: „Chcem poďakovať ľuďom, že prišli a hnali nás. Asi môžem za všetkých povedať, že oveľa lepšie sa potom funguje a bojuje. Boli tam emócie, aj s podporou týchto fanúšikov vydali hráči zo seba maximum.“

DSC 9705

Povestný 6. hráč v hľadisku sa mohol na konci nefalšovane radovať, pretože o týždeň môže prísť pomôcť k tomu, aby sa podarilo naplniť tajný sen všetkých pred začiatkom účinkovania v Európskom pohári FIBA – postup do druhej fázy súťaže. „Máme pred sebou ešte jeden zápas, do ktorého dáme všetko. Z tohto pohľadu je táto výhra dôležitá. Verím, že sa nám to podarí. Na prehru s Lučencom sme okamžite zabudli, bola pre nás akýmsi budíčkom, pretože na toto stretnutie sme boli pripravení,“ vyhlásil Lapornik.

Síce sa nepodarilo vyhrať v ideálnom prípade o 10 a viac bodov, ale úspech je úspech. Teraz budú Levičania pozorne sledovať zápas Opavy s Balkanom, aby vedeli, na čom sú pred stredajšou česko-slovenskou bitkou. „Buďme šťastní, bojovalo sa o každú loptu. Keby mám v poslednom útoku väčšie šťastie, tak ako je teraz o 6 bodov, tak sme ešte 3 minúty pred koncom zubami-nechtami bojovali, aby sme toto stretnutie vôbec vyhrali. Dôležité je, že sme v hre a v poslednom zápase sa o všetkom rozhodne. Bojovali sme, aby sa v poslednom zápase o všetkom rozhodlo. Poďme sa na to čo najlepšie pripraviť a pokúsiť sa to zvládnuť,“ uviedol na záver domáci kouč.

Foto: Lukáš Droppan