• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Od sezóny 2017/2018 spolupracuje redakcia webu basketliga.sk spolu s riaditeľom súťaže Petrom Mičudom a spoločnosťou Peak na vyhlasovaní „Peak hráča mesiaca“. Aj v treťom mesiaci sme sa dočkali iného držiteľa z ďalšieho klubu v rámci Eurovia SBL. Za december sa ním stal pivot KB Košice Svetozar Stamenkovič.

Peak hráč mesiaca december – Svetozar Stamenkovič (KB Košice)

Pre víťaza Slovenského pohára a držiteľa bronzu z predchádzajúcej sezóny to všetko začalo 4. novembra po prehre 70:82 na palubovke Komárna. Odvtedy nenašli zverenci trénera Miljana Čuroviča premožiteľa už v dvanástich stretnutiach za sebou. Dokonalá druhá štvrtina základnej časti sa podpísala na tom, že „býci“ poskočili v tabuľke na druhé miesto a momentálne nie sú ďaleko ani od pozície tabuľkového lídra. Základom je domáca neporaziteľnosť, v Angels aréne zaznamenali Košičania jedenásť víťazstiev v rade. Aktuálne najlepšia ofenzívna sila v lige atakuje v zápasoch priemer 97 bodov. Už v Prievidzi bola ich vzájomná spolupráca úspešná, po ročnej zastávke v maďarskom FORTRESS Jászberényi sa opäť v jednom klube stretol Čurovič s 27-ročným srbským pivotom Svetozarom Stamenkovičom. Ten je aj teraz jednou z najväčších osobností súťaže. „Som šťastný, že som sa stal držiteľom tohto ocenenia. Všetok kredit však ide mojim spoluhráčom a trénerom za to, že spolu tvrdo pracujeme a veríme v naše basketbalové kvality. Je to pekný začiatok roka 2018. Dúfam, že budeme pokračovať v rozbehnutej sérii,“ uviedol k oceneniu Stamenkovič.

Košický pivot sa v 18. a 19. kole stal najlepším zahraničným hráčom kola, zároveň sa jeho meno ocitlo aj v ideálnej zostave kola. V 18. kole zaznamenal z pohľadu indexu užitočnosti najlepší individuálny výkon ročníka. Proti Komárnu dal 26 bodov pri 100% úspešnosti streľby z poľa, minul akurát jeden z desiatich trestných hodov. Okrem toho mu pribudlo do štatistík 13 doskokov, štyri asistencie, tri zisky, dva bloky a osem získaných faulov v prospech tímu. Celkovo sa jeho index užitočnosti vyšplhal na číslo 45. December inak priniesol Stamenkovičovi priemer 20,2 bodu (61,9% úspešnosť za dva body, 58,8% za tri body a 86,7% z čiary trestných hodov), 8,0 doskoku, 2,8 asistencie a 1,3 zisku na zápas. Priemerný index užitočnosti mal hodnotu 25,3 a v štatistike plus-mínus mal kladnú hodnotu 18,3. Ako sa tieto čísla premietli do sezónnych štatistík? Priemerná minutáž srbského basketbalistu atakuje necelých 27 minút, do štatistík mu za tento čas pribúda 17,2 bodu (7. miesto v rámci Eurovia SBL), 8,2 doskoku (7. miesto), 2,5 asistencie a 1,3 zisku. Index užitočnosti má hodnotu 22,6 (líder) a hodnota plus-mínus je kladná - 16,5 (líder). V oboch týchto štatistikách je zároveň najlepším hráčom svojho tímu.

„Asi nie je náhoda, že Peak hráčom mesiaca december sa stal člen družstva Košíc. Stúpajúca forma Čurovičovej zostavy a aktuálne postavenie v tabuľke naznačuje vysoké ambície. Som rád, že sa Svetozar Stamenkovič po roku opäť vrátil na slovenské palubovky a dokazuje svoju univerzálnosť a efektivitu. V Košiciach patrí k lídrom a určite napĺňa očakávania ako v počte bodov, tak aj v doskokov,“ vyjadril sa riaditeľ súťaže Peter Mičuda.

Foto: Peter Jesenský/Lukáš Droppan