• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Je najmladším strelcom histórie SBL a aktuálne aj jeden z najväčších talentov v mládežníckych kategóriách. Odchovanec Prievidze Matúš Hronský má za sebou prvý rok v Amerike, po ktorom dostal premiérovo možnosť nakuknúť do mužskej reprezentácie.

Hronský doteraz reprezentoval Slovensko v kategórii „U16“, kde patril hlavne v predchádzajúcom roku k hviezdam B-divízie majstrovstiev Európy. Teraz sa ocitol pod drobnohľadom Žana Tabaka, keďže sa jeho meno objavilo medzi šesticou mladíkov, ktorí sú súčasťou aktuálneho reprezentačného kempu v Bratislave a Piešťanoch. Práve títo hráči majú byť v ďalšom roku budúcnosťou národného výberu.

„Som veľmi vďačný a spokojný, že som dostal pozvánku. Je to pre mňa taká pocta. Môžem zbierať skúsenosti pri hráčoch, ktorí sú už dlho v reprezentácii a sú slovenskou špičkou. Chcem získať čo najviac skúseností od profesionálnych basketbalistov a od trénerov. Chcem spoznať aj týchto chalanov, ako to tu celé funguje. Je to úžasný pocit. Keď som bol malý, tak som sledoval Vlada Brodzianskeho a ostatných chalanov,“ povedal Hronský k svojej účasti a cieľom v reprezentačnom kempe.

Odchovanec Prievidze zaujal už vo veľmi skorom veku, keďže v drese BC prekonal rekord najmladšieho strelca histórie Slovenskej basketbalovej ligy. To bolo v predchádzajúcej sezóne, kedy ešte ani netušil, že príde lákavá ponuka zo zámoria: „Ono to vzniklo tak celkom náhodne. Ja som bol v pražskej Get Better Academy, kde som trénoval s NBA trénermi. Na jeden tréning prišiel môj tréner, po ňom sme si sadli a povedal mi, že by bol veľmi rád, keby som prišiel za ním pozrieť sa do Ameriky. Vrátil som sa po nejakom čase opäť do Ameriky, dostal som tam štipendium a potvrdil som tak, že tam prídem hrať.“

hronsky 2

Hronský tak vymenil našu najvyššiu súťaž za americký stredoškolský basketbal, momentálne má za sebou prvý rok vo Wasatch Academy. Jedna z najlepších basketbalových akadémií pôsobí v štáte Utah, je súčasťou prestížneho Nike Powerhouse programu, ktorá podporuje elitné akadémie v rámci Ameriky. Vo všetkých rebríčkoch sa Wasatch nachádza v top štvorke.

„Bol to ťažký rok, aj na psychiku a všetko s tým spojené. Bol som od rodiny preč, ale myslím si, že som to zvládol veľmi dobre. Prispôsobil som sa štýlu basketbalu a prostrediu. Bolo to úplne iné, americký basketbal je úplne odlišný od toho európskeho. V Európe sa hrajú viac signály, v Amerike sa hrá na schopnosti. Je to run and gun, veľmi rýchlo sa behá a zakončuje. Využíva sa každá jedna voľná opcia, nehrá sa veľa signálov. Musel som si zvyknúť, s hlavou veľa pracovať, no myslím si, že som to fakt zvládol dobre. Sú tam veľmi dobré basketbalové podmienky. Máme tam všetko, čo chceme - starostlivosť a veci. Je to na inej úrovni. Veľmi dobre sa o nás starajú a som s tým veľmi spokojný,“ zhodnotil Hronský úvodný rok v akadémii.

Sedemnásťročný krídelník, ktorý však môže hrať na viacerých postoch, mal vo svojej premiérovej sezóne za morom priemer takmer 5 bodov na zápas. Funguje aj v stredoškolskom basketbale systém, v ktorom nováčikovia dostávajú menší priestor na palubovke? „Je to taký systém ako v NCAA, prvoročiak nehrá veľmi veľa minút. Bol som síce druhák, ale väčšinou hrajú tretiaci a štvrtáci. Na univerzite je to iné, tam keď je prvák veľmi šikovný, tak hráva, ale tu je to iné, pretože vekový rozdiel tu robí viac ako na univerzite. Dosť som to pociťoval, ale v novej sezóne by to mohlo byť lepšie,“ vysvetlil reprezentant Slovenska.

hronsky 3

Talentovaný mladík sa v týchto týždňoch zdržiaval na Slovensku, v rodnej Prievidzi individuálne trénoval: „Bol som vôbec rád, že som mohol byť s rodinou cez koronu a nemusel som zostať v Amerike. Som veľmi rád, že som mohol trénovať s Marošom Helmecym. Pomohol mi a bol ochotný ku mne chodiť trénovať. Keď som v Prievidzi, tak som rád, že mám takého trénera k dispozícii.“

Nová sezóna by mala pre Hronského znamenať aj väčšiu príležitosť na palubovke a priestor zúročiť nadobudnuté skúsenosti z reprezentačného kempu. Samozrejme, za predpokladu, že súťažný ročník začne bez komplikácií.

„Asistent trénera sa posunul na pozíciu hlavného trénera. Mám s ním veľmi dobrý vzťah, je s nami ochotný pracovať. Hovoril mi, že mi dá veľkú šancu a musím sa jej chopiť. Postupom času by malo prísť viac minút. Vyzerá to zatiaľ dobre, do Ameriky by som mohol prísť 20. augusta. Ešte však nevieme, čo sa môže stať. Uvidíme, či mi nezrušia let alebo či bude všetko v pohode po príchode. Samozrejme, mám nejaké alternatívy. Tie však ešte vôbec nie sú isté. Musím nad tým porozmýšľať a prebrať si to,“ dodal Hronský na záver.

Foto: basketball.wasatchacademy.org, Vladimír Králik