• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Tréner slovenskej reprezentácie Žan Tabak dal dokopy so svojim realizačným tímom širšiu 24-člennú nomináciu, ktorú v novembri v Bratislave čakajú zápasy predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023 proti Luxembursku a Kosovu.

Už niekoľko dní je známe, že novembrový asociačný termín sa na základe rozhodnutia Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) uskutoční v tzv. „bubline“. Dejiskom týchto duelov bude napokon bratislavská Eurovia aréna. Ako uvádza oficiálny web FIBA, Slováci nastúpia najskôr 26. novembra proti Kosovu a o dva dni neskôr bude ich súperom Luxembursko (časy zápasov ešte nie sú známe). "Riešili sme to s vedením Slovenskej basketbalovej asociácie, chceme vytvoriť najlepšie možné podmienky pre hráčov, aby sme mali šancu postúpiť z predkvalifikácie. Z tohto dôvodu je bublina na Slovensku. Bude to nesmierne náročné, aj finančne, ale aj po ľudskej stránke. Verím, že na SBA je viac ako dosť schopných ľudí, ktorí síce takýto špecifický event ako bublina neorganizovali, ale určite to zvládneme. Máme na to dosť času. Jediné, čo nás môže prekvapiť, je lockdown, kedy by nám to štát nedovolil. Dúfame, že všetko dobre dopadne. Verím, že oba domáce zápasy, aj keď bez divákov, vyhráme," vyjadril sa vedúci mužstva Miroslav Páleník k dôvodom organizácie bubliny v Bratislave. 

Reprezentačný kouč stavil pri skladaní nominácie na osvedčené mená, prednosť tentoraz dostali skúsenejší hráči. Po dlhšom čase by sa mohli objaviť v národných farbách mená ako Boris Bojanovský, Marek Jašš, Tomáš Mrviš alebo Pavol Lošonský. Prvé minúty by si medzi mužmi mohli zaknihovať Matej Majerčák, Juraj Páleník a Tomáš Pavelka. Tabak prirodzene nemôže rátať s hráčmi, ktorí pôsobia na amerických univerzitách, ale k dispozícii má všetky kľúčové opory. V 24-člennom menoslove figurujú aj dlhodobo zranený Stanislav Baldovský s Martinom Bachanom, respektíve Oliver Tot, ktorý nemá aktuálne žiaden klub.

"Máme troch kľúčových zahraničných hráčov - Brodziansky, Ihring a Jones. Komunikujeme s ich klubmi, zatiaľ to vyzerá, že ich pustia a mali by tu tak byť. Nomináciu sme doplnili o hráčov, ktorí majú niečo odohrané v lige a majú skúsenosti. Na Slovensku totiž nie je veľa hráčov, ktorí by mohli byť súčasťou 24-člennej nominácie. Je tam určitá kvalita, jadro tímu je vytvorené. Tých 24 mien je pre prípad, že by nastali zranenia alebo nejaká situácia s koronavírusom. Približne dva týždne pred štartom bubliny sa zverejní 16-členná nominácia," zhodnotil Páleník predbežnú nomináciu. 

Po dvoch zápasoch sú Slováci na treťom mieste s bilanciou jednej výhry (73:65 nad Luxemburskom) a jednej prehry (74:83 s Islandom). Zo skupiny postupujú do kvalifikácie tímy na prvých dvoch miestach.

 

Širšia nominácia na stretnutia predkvalifikácie MS 2023 proti Kosovu a Luxembursku (26. a 28. novembra, Bratislava/Eurovia aréna):

hráči: Šimon Krajčovič, David Abrhám, Martin Bachan, Viktor Juríček, Boris Bojanovský (všetci Patrioti Levice), Tomáš Mrviš, Adam Antoni, Michal Čekovský (všetci Spišskí Rytieri), Jaroslav Musil, Richard Körner, Michael Fusek (všetci Inter Bratislava), Dalibor Hlivák, Marek Jašš (obaja MBK Baník Handlová), Matej Majerčák (BC Prievidza), Stanislav Baldovský (Iskra Svit), Róbert Rožánek (BKM Lučenec), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Tomáš Pavelka (Valencia Basket/Šp.), Andre Jones (Allianz Pazienza San Severo/Tal.), Mário Ihring (Rapla KK/Est.), Pavol Lošonský (Královští sokoli Hradec Králové/ČR), Juraj Páleník (NH Ostrava/ČR), Jakub Merešš (BK JIP Pardubice/ČR), Oliver Tot (bez klubovej príslušnosti)

realizačný tím: Žan Tabak – hlavný tréner, Michal Madzin – asistent trénera, Alberto Blanco Vila - asistent trénera, Jakub Chudý – kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič – lekár, Miroslav Páleník – vedúci družstva

Foto: Lukáš Droppan