• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ak nerátame nováčikov v reprezentačnom výbere Žana Tabaka, tak pivot Levíc Boris Bojanovský sa vracia do bielo-modrých farieb po najdlhšej pauze. Naposledy bol súčasťou Slovenska pred štyrmi rokmi v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy.

Vtedy bojoval pod taktovkou trénera Ivana Rudeža ako čerstvý profesionál a absolvent americkej univerzity Florida State. Pod košom zvádzal súboje s hviezdami NBA - Nikolom Vučevičom a Zazom Pačuliom. Teraz prichádza pomôcť k postupu z predkvalifikácie majstrovstiev sveta, v Bratislava čaká Slovákov Kosovo a Luxembursko. Tieto dva zápasy môžu v mnohom napovedať o šanciach nášho výberu.

„Dvakrát som mal cez leto operáciu, v jednom prípade som bol tuším len v širšej nominácii. Dúfam, že budem môcť teraz pomôcť tímu. Je to dobrý pocit, tešil som sa. Už to bol nejaký ten rok, kedy som nemohol alebo to nevyšlo. Som rád, že som späť a dúfam, že niečo uhráme,“ ozrejmil Bojanovský svoju dlhšiu absenciu v reprezentačnom tíme Slovenska.

Pre hráča Levíc to bola doteraz jediná skúsenosť medzi mužmi s reprezentáciou, teraz si mimo iného vyskúša aj spoluprácu s trénerom Žanom Tabakom. O kvalitách chorvátskeho kouča asi nie je potrebné hovoriť, keďže sa jedná o šampióna NBA, trojnásobného víťaza Euroligy a strieborného z legendárneho olympijského turnaja v roku 1992. Momentálne funguje na lavičke poľskej Zielonej Gory, ktorá je lídrom tamojšej najvyššej súťaže a okrem toho hrá nadnárodnú VTB ligu. V nej si tiež nevedie zle.

bojanovsky repre bublina 2

„Bude to dobrá skúsenosť, hlavne s naším trénerom, s ktorým mám možnosť prvýkrát pracovať. Hádam sa aj niečo od neho naučím. Je to kvalitný kouč. Všetci chalani, ktorí s ním robili, si ho pochvaľovali. Hral na vysokej úrovni a isto vie, o čom hovorí. Nejaký rok sa už venuje svojej práci, čiže na tréningoch musím dávať pozor, aby som si všímal detaily,“ povedal Bojanovský.

Dvadsaťsedemročný pivot verí, že si prenesie svoju doterajšiu ligovú formu aj do reprezentácie. Spomedzi Slovákov je druhým najužitočnejším hráčom SBL, lepšie je na tom iba jeho spoluhráč a kolega z národného výberu Šimon Krajčovič. Práve pod košom sa môžu totiž odohrávať kľúčové bitky v zápasoch s Kosovom a Luxemburskom.

„Chcem sa niečo naučiť, pomôcť chalanom v tíme, aby sme vyhrali tieto dôležité zápasy. Dúfam, že sa mi bude dariť a pomôžem družstvu,“ dodal Bojanovský na záver.

Foto: Fiba.basketball