• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Umiestnenie jednotlivých tímov po základnej časti je už v podstate rozhodnuté, stredajšie 42. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy tak prinesie možnosť ladiť formu pred play off. Kto si vylepší fazónu pred kľúčovou časťou sezóny?

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BC Prievidza

Športová hala prof. Rovného, streda 22. marca o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste a Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Turčin, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: Basketbalisti Karlovky prelomili na Spiši čakanie na víťazstvo, čím si zároveň zabezpečili istotu deviateho miesta po základnej časti. Do zostávajúcich stretnutí sezóny 2016/2017 môžu ísť bez tlaku a s cieľom vylepšiť svoju doterajšiu zápasovú bilanciu. V stredu sa im postaví do cesty úradujúci majster z Prievidze. Ten ešte živí nádej na druhé miesto, počas víkendu sa zverencom trénera Miljana Čuroviča podarilo zvládnuť súboj o tretiu pozíciu, v domácom prostredí zdolali Levice 79:67. 

Kto proti komu: Na víťazstve Karlovky sa podieľal 20 bodmi Michal Kožár. V dobrej forme sa prezentuje aj Omar Krayem, ktorému sekunduje Mário Ihring. 

Čísla, čísla, čísla: Prievidza zvíťazila vo všetkých doterajších tohtosezónnych súbojoch s Karlovkou. Bratislavskému celku sa v tomto ročníku nepodarilo zvíťaziť nad žiadnym tímom z najlepšej trojky. 

Povedali pred zápasom:

Branislav Brliť (hráč Karlovky): "Sme na dobrej vlne. Po zlepšenom výkone vo Svite a doma s Levicami, prišla konečne výhra v Spišskej Novej Vsi. Síce sme všetci spokojní, nemôžeme teraz rozprávať o natiahnutí série výhier. Určite však chceme, aby pokračovali zlepšené výkony aj proti tým silnejším súperom, akým bude aj Prievidza. Veríme, že potrápime Prievidzu rovnako, ako sme potrápili Levice. Ak k tomu pridáme výhru, tak to bude len taká čerešnička."

Rastko Dramičanin (hráč Prievidze): "Na palubovke Karlovky sme v tejto sezóne ešte nehrali. Sme však dobre pripravení a hlavne zdraví. Pre udržanie tretieho miesta musíme vyhrať. Stále však chceme zabojovať aj o druhú pozíciu."

 

BK Levickí Patrioti - BK Inter Bratislava

Športová hala, streda 22. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Doušek, Ladislav Bartoš

Čo je potrebné vedieť: Levičania majú po prehre v Prievidzi istotu štvrtej pozície pred play off, preto môžu v náročnom závere základnej časti ladiť hlavne formu na štvrťfinálové zápasy. Stredajší zápas s Interom bude špeciálny v tom ohľade, že Patrioti dopísali na súpisku 19-ročného Filipa Graňa. "Žlto-čierni" aj napriek štyrom víťazstvám za sebou, ešte nemajú istotu druhej pozície po základnej časti. Tréner Interu Oliver Vidin mal pri sobotňajšom triumfe nad Lučencom (106:66) konečne k dispozícii kompletný káder, čo sa odzrkadlilo aj na výkone celého družstva. 

Kto proti komu: Tréner Levíc nemohol počas víkendu počítať s T.J. Bannisterom ani Žarkom Djuričom. Kto z nich bude k dispozícii proti Interu a ako si poradia proti nabitej súpiske súpera?

Čísla, čísla, čísla: V doterajších zápasoch platilo pravidlo "môj dom - môj hrad". Potvrdí sa výhoda domáceho prostredia aj v záverečnom stretnutí základnej časti medzi týmito dvoma súpermi?

Povedali pred zápasom:

Ladislav Garaj (generálny manažér Levíc): "Posledné tri zápasy základnej časti súťaže budú pre nás prípravou na blížiace sa play off, rozhodne však do nich nepôjdeme len s cieľom odohrať ich, ale budeme ich chcieť vyhrať. V Prievidzi sme v sobotu ukázali dobré momenty v obrane aj v útoku, na to budeme chcieť nadviazať. Inter je momentálne tímom s najlepšou formou v lige, bude to teda basketbalový sviatok, veríme že aj s patričnou kulisou a všetkým čo k tomu patrí."

Roman Ivan (asistent trénera Interu): „Chceme vyhrať. Levice majú nového hráča Bannistera. Musíme si dať naňho pozor. Bol aj v Interi, vyhral titul s Komárnom. Poznáme jeho kvality. Vrátil sa Keely, ďalší kvalitný hráč. Myslím, že to bude dobrý zápas pre divákov a bude mať už náboj play off.“

 

MBK Lučenec - KB Košice

Športová hala ARENA, streda 22. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Ján Kovalčík, Peter Karniš

Čo je potrebné vedieť: Lučenec sa musí mať na pozore, v závere základnej časti bojuje s Handlovou o siedmu pozíciu v tabuľke. Nováčik prehral tri stretnutia za sebou, vo všetkých prípadoch stáli proti nemu tabuľkovko vyššie postavení súperi. Náročný program však pokračuje, doma ich tentoraz čaká líder z Košíc. Ten mal počas víkendu voľno, stretnutie v Lučenci bude prípravou na blížiace sa štvrťfinálové súboje. 

Kto proti komu: K dispozícii by už "býkom" mohol byť aj Radenko Pilčevič, ktorý chýbal tímu viac ako mesiac pre zranenie. V Lučenci ho čaká súboj s najlepším ligovým strelcom Strahinjom Stojačičom. 

Čísla, čísla, čísla: Košicania výrazne vyčnievajú v ofenzívnych i defenzívnych ukazovateľoch. Naposledy zvíťazili nad svojim stredajším súperom v rámci štvrťfinále Eurovia Slovenského pohára 98:64. 

Povedali pred zápasom:

Rashun Davis (hráč Lučenca): "Tešíme sa, že môžeme hostiť ligového lídra. Určite sa Košiciam budeme chcieť revanšovať za uplynulé zápasy, či už tie ligové, alebo v Slovenskom pohári. Na zápas sa tvrdo pripravujeme a chceme pred domácimi fanúšikmi podať čo najlepší výkon."

Richard Leško (tréner Košíc): "Do Lučenca ideme s rovnakým cieľom ako do každého zápasu. Chceme vyhrať. Nebude to ľahké, pretože nás čaká výborné publikum, bojovný súper a navyše sme v posledných dňoch absolvovali veľmi náročné kondičné tréningy pred play off. Možno tam budeme bojovať aj s vlastnou únavou, ale práve to môže posilniť chlapcov. Chceme získať ďalšie skúsenosti, vnímame to ako prípravu na play off a pokúsime sa vyhrať."

 

MBK SPU Nitra - Iskra Svit

Mestská športová hala, streda 22. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Stanislav Bara, Richard Sirocký

Čo je potrebné vedieť: Oba tímy čakajú na víťazstvo. Nitrania prehrali šesť zápasov po sebe, naposledy na palubovke Handlovej 74:101. Svit prehral bitku o piate miesto, po predĺžení podľahol Komárnu 92:94. Nitra aj Svit majú už isté tabuľkové umiestnenie (jedenásta, respektíve šiesta pozícia), v zápase tak pôjde hlavne o zastavenie čakania na zisk dvoch bodov. 

Kto proti komu: Späť po zranení je v drese Svitu Javier Gonzalez. V Nitre ho čaká hlavne súboj s Róbertom Rožánekom, ktorý sa rýchlo vyprofiloval na jedného z najlepších strelcov tímu. 

Čísla, čísla, čísla: Z troch tohtosezónnych víťazstiev Nitry sa práve jedno podarilo uloviť v zápase so Svitom. Podarí sa im zopakovať domáce prekvapenie zo začiatku novembra?

Povedali pred zápasom:

Samuel Kubaský (hráč Svitu): "Čaká nás odhodlaný súper s mladými hráčmi, z ktorých nemôžeme nikoho podceniť. V Nitre sme ešte túto sezónu nevyhrali a chceme to v tomto zápase odčiniť. Je to jeden z posledných zápasov pred playoff a my sa chceme dobre naladiť a pripraviť pred rozhodujúcou časťou sezóny."

 

MBK Rieker COM-therm Komárno - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Športová hala, streda 22. marca o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Miroslav Matejčík, Martin Hudec

Čo je potrebné vedieť: "Obuvníci" zvíťazili v boji o piatu pozíciu, keď uspeli vo Svite po predĺžení. Práve toto víťazstvo ich môže nakopnúť do zostávajúcich stretnutí základnej časti a následného play off. Proti sebe budú mať basketbalistov Spišskej Novej Vsi, ktorí v sobotu prišli o možnosť poskočiť na deviate miesto. V priamom súboji nestačili na Karlovku, s ktorou prehrali 61:71. 

Kto proti komu: Pod košom sa stretnú elitní ligoví pivoti, na domácej strane je to Wayne Langston, u hostí Phil Henry. 

Čísla, čísla, čísla: Komárno naposledy prehralo na Spiši 93:101, svojim fanúšikom tak bude chcieť odčiniť toto prekvapivé zaváhanie zo začiatku februára.

Povedali pred zápasom:

Farad Cobb (hráč Komárna): "Ten, kto podcenil Spišskú Novú Ves, prehral s ňou zápas. A je jedno, či doma alebo vonku. Dúfam, že to nebude tentoraz náš prípad a na tento zápas sa pripravíme zodpovedne a tak, ako na každý iný. Nič iné ako víťazstvo si nepripúšťame, chceme sa baviť basketbalom a zabávať fanúšikov, pre ktorých to najmä robíme. Myslím si, že sa bude na čo pozerať, do zápasu chceme vstúpiť razantne a potom z toho vychádzať v ďalšom priebehu stretnutia."

Foto: Karol Scholtz