• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Opäť po siedmich dňoch sa základná časť Eurovia SBL vráti do svojho bežného rytmu, na programe je 26. kolo. Karlovku čaká dôležitý súboj s Handlovou, Levice sa popasujú s Prievidzou a Žilina sa pokúsi prekvapiť Komárno. Inter a Svit pokračujú v náročnom programe, "žlto-čierni" hrajú na Spiši, "medvede" cestujú do Košíc.

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - MBK Handlová

Športová hala prof. Rovného, sobota 20. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Igor Pipíška, Richard Sirocký

Čo je dôležité vedieť: V tabuľke ich delí len jedná pozícia, ale veľmi dôležitá. Karlovka s Handlovou totiž bojujú o siedme, respektíve ôsme miesto. Vo výhode sú aktuálne "vysokoškoláci", patrí im lepšia pozícia a na svojho sobotňajšieho súpera majú náskok dvoch víťazstiev. To sa však môže zmeniť prípadným triumfom "Baníka". Aj preto by sme pokojne mohli napísať, že vzájomný duel Karlovky s Handlovu má prívlastok "štvorbodový". Oba tímy čakajú na výhru, Karlovka prehrala len jeden zápas (v Leviciach 56:79), Handlová čaká na víťazstvo už päť stretnutí.

Kto proti komu: Cenné body sa budú získavať hlavne pod košom, za domácich sa ich pokúsi čo najviac nazbierať Juraj Hašan, Andrej Kuffa či Roman Vido. U hostí to bude Boris Stanojevič, Adam Štefek alebo Ivan Zejak.

Čísla, čísla, čísla: Pre bratislavský celok hovoria zatiaľ vzájomné stretnutia - 81:61 a 81:74. Zverenci trénera Petra Ivanoviča síce o niečo zaostávajú v útočnej sile, ale oproti svojmu najbližšiemu súperovi majú oveľa lepšiu defenzívu. V priemere totiž inkasujú o desať bodov menej na zápas.

Povedali pred zápasom:

Dávid Abrhám, hráč Karlovky: "Ideme do zápasu s jasným cieľom - zvíťaziť. Nič iné ako výhru doma neberieme. Handlová začala hrať po príchode nového trénera celkom dobre, zlepšujú sa každým zápasom a vieme, že to nebude ľahký duel. Spravíme všetko preto, aby sme tento zápas, ktorý je z hľadiska postavenia do play off dôležitý, vyhrali."

Bojan Stanojevič, hráč Handlovej: "Karlovka je veľmi kvalitný tím, v ktorom chalani bojujú až do konca. Ak chceme uspieť, musíme odohrať disciplinovaný zápas."

 

PP & TV Raj Žilina - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Športová hala Rosinského, sobota 20. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Ladislav Bartoš, Vladimír Karnay 

Čo je dôležité vedieť: Nováčik nestráca boj o play off. Počas týždňa posilnil svoj tím o Borisa Belavého a Jovana Crniča. Aj s ich pomocou by chceli zverenci trénera Ivana Kurillu konečne zlomiť čakanie na víťazstvo. Momentálne už trvá trinásť stretnutí. Rovnakú ambíciu však majú aj "obuvníci". Komárnu sa v aktuálnom ročníku vonku vôbec nedarí, dôkazom toho sú len dve víťazstvá z trinástich zápasov. Doma je to samozrejme oveľa lepšie, ale vicemajster by chcel konečne zabrať aj vonku. Otázny je však stále štart dvojice Miles Bowman a Boban Tomič.

Kto proti komu: Na oboch stranách sa zameriame na nové tváre. Ako sa bude dariť novej trojici v žilinskej drese v porovnaní so skúseným Nenadom Miloševičom?

Čísla, čísla, čísla: Žilina už nie raz naznačila svoje útočné možnosti, ale cesta k úspechu vedie cez obranu. Tú má momentálne nováčik najhoršiu v súťaži, v priemere inkasuje takmer 99 bodov na zápas. 

Povedali pred zápasom:

Šimon Ďuriš, hráč Žiliny: "Po predchádzajúcich dvoch veľmi ťažkých zápasoch, nám určite prospelo trochu voľna. Mohli sme doladiť určité veci. Na sobotňajší zápas sa už tešíme, všetci by sme veľmi radi zlomili negatívnu sériu. Určite dáme do toho všetko. Verím, že nové posily pomôžu tímu. Aj keď nie sme zohraní, ale budeme sa snažiť hrať čo najlepšie. Boli by sme radi, keby prišlo mnoho fanúšikov, sú našim šiestym hráčom na domácej palubovke." 

 

KB Košice - Iskra Svit

Angels aréna, sobota 20. januára o 18.00 h - štatistický prenospriamy prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Peter Karniš, Michal Perečinský

Čo je dôležité vedieť: "Býci" získali pred krátkou prestávkou vítanú vzpruhu, keď ako prvý tím v sezóne uspeli na palubovke Interu. Teraz by to radi potvrdili aj pred svojim publikom. "Podtatrancov" čaká v priebehu 24 hodín ďalší duel. Dobre rozohraný zápas s Interom sa im nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca, so "žlto-čiernymi" napokon prehrali 80:89.

Kto proti komu: Rozhodne energia na strane domácich alebo vytiahne Svit skryté zásoby po náročnom piatku?

Čísla, čísla, čísla: Košice sú na tom lepšie v ofenzíve aj defenzíve. V ich prospech hovoria aj vzájomné zápasy - 85:76 a 103:94.

Povedali pred zápasom:

Peter Sedmák, hráč Košíc: "Cieľ je jasný a je ním víťazstvo. Potrebujeme hrať od začiatku koncentrovane a kolektívne. Svit má skúsený tím s viacerými kvalitnými legionármi. Musíme si teda dať pozor a hlavne v obrane podať veľmi zodpovedný výkon. Ak budeme hrať to, čo sme trénovali celý týždeň, tak by sme to mali zvládnuť a potešiť tak našich divákov."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Hrať takéto ťažké zápasy dva dni po sebe je pre nás extrémne náročné. Verím, že nám zostanú sily aj na sobotu. Ukáže sa sila kolektívu a mentálne nastavenie."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BK Inter Bratislava

Mestská športová hala, sobota 20. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Peter Gacík, Vladimír Daňo

Čo je dôležité vedieť: Sen Spišiakov o play off sa ešte úplne nerozplynul, ale zverenci trénera Ericha Korfantu musia okamžite začať zbierať výhry, ak sa chcú priblížiť ôsmemu miestu. Vedenie klubu sa počas týždňa rozlúčilo so službami Vladimira Bulatoviča. Inter tiež čaká v priebehu 24 hodín ďalší zápas. Vo Svite získal dôležité víťazstvo 89:80 aj bez absentujúcej dvojice Radoslav Rančík a Aleksandar Vlahovič. Zo psychologického hľadiska to bol cenný dvojbodový triumf, radi by ho potvrdili aj na neďalekej Spiši.

Kto proti komu: Bude rozhodovať väčšie odhodlanie na strane domácich alebo hráčska kvalita na strane hostí?

Čísla, čísla, čísla: Dá sa povedať, že Spišská Nová Ves je nebezpečná len doma, keďže pred svojim publikom získala všetky doterajšie víťazstvá. Inter má spomedzi všetkých klubov najlepšiu bilanciu vonku, z trinástich zápasoch zvíťazil až v jedenástich prípadoch. 

Povedali pred zápasom:

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Celý týždeň sme poctivo trénovali a snažili sa zapojiť nášho nového hráča do herných systémov. Rozlúčili sme sa s Bulatovičom, čo ma osobne veľmi mrzí. Čaká nás najlepší tím pôsobiaci v našej lige, Inter to dokazuje v každom zápase. Budem rád, ak podáme kolektívny výkon, len ním môžeme sťažiť favoritovi zápas. Chrbát trápi Krajňáka, s určitosťou nenastúpi Nzege."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Vždy je tu riziko, Spišská je doma nepríjemný súper. Tak ako vo Svite, tak aj v Spišskej Novej Vsi musíme hrať koncentrovane, sústrediť sa už od prvej sekundy, zatvárať hrušku, nedovoliť útočný doskok... Potom môžeme pomýšľať na pozitívny výsledok. V opačnom prípade by to pre nás mohlo byť ťažké herne i výsledkovo."

 

BK Levickí Patrioti - BC Prievidza

Športová hala, sobota 20. januára o 18.00 h - štatistický prenos a priame prenosy - Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Kúkelčík, Tomáš Holländer

Čo je dôležité vedieť: Ťahák sobotňajšieho programu, súboj tretieho so štvrtým. Levice aj Prievidza majú momentálne najlepšiu formu v lige, obaja ťahajú aktuálne sériu piatich víťazstiev za sebou. Zatiaľ čo Patrioti poškulujú po druhom mieste v tabuľke, tak BC by sa rád priblížil práve svojmu sobotňajšiemu súperovi. Oba celky čakal počas týždňa súboj v Alpsko-jadranskom pohári. Zverenci trénera Tea Hojča potvrdili tohtosezónnu neporaziteľnosť v súťaži, na záver si poradili so slovinským Helios Suns Domžale 95:72. Prievidza napokon pre zlú dopravnú situáciu nenastúpila na duel na palubovke českého USK Praha. 

Kto proti komu: Veľké súboje sa budú diať na rozohrávke. Za Prievidzu operuje na tomto poste rýchle a dynamické duo Rodney Glasgow - Jaytornah Wisseh. Levice sa opierajú o služby reprezentantov - Sola Diabateho, Šimona Krajčoviča a Milana Žiaka. 

Čísla, čísla, čísla: V doterajších vzájomných súbojoch platí povestné pravidlo "môj dom, môj hrad". Nielen tabuľkové postavenie, ale aj defenzívne a ofenzívne ukazovatele hovoria o veľkej vyrovnanosti týchto tímov. 

Povedali pred zápasom:

Teo Hojč, tréner Levíc: "Rovnako ako my, tak aj Prievidza predvádza v poslednej dobe dobré výkony. Rozhodujúce bude, kto v deň zápasu potvrdí svoju formu. Prievidza chcela počas stredajšieho zápasu Alpsko-jadranského pohára nechať oddychovať najlepších hráčov, čo veľa hovorí o tom, ako nás rešpektujú a čo si o nás myslia. My sme hrali medzinárodnú súťaž so všetkými našimi zdravými hráčmi, pretože sa nebojíme a chceme dobre reprezentovať Levice a slovenský basketbal v medzinárodnej súťaži. Prievidza má v tíme veľa amerických hráčov a ich herný prejav je špecifický. Ak ich dokážeme zastaviť, môžeme byť úspešní."

Jaroslav Musil, hráč Prievidze: "Zápas v Leviciach je pre nás veľmi dôležitý a preto sa naňho zodpovedne pripravujeme. Pozor si musíme dať najmä na ich kľúčových hráčov a eliminovať ich prednosti. Takisto sa teším na podporu z Prievidze, ktorá bude určite veľká."

Foto: Martin Šopinec