• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po pomalšom rozbehu sa Slovenská basketbalová liga dostáva do rýchleho tempa. Tretie kolo prinesie tradičné hornonitrianske derby medzi Handlovou a Prievidzou, ale aj južanské derby Komárna s Levicami. Žilina si robí zálusk na ukončenie neporaziteľnosti Svitu a nováčik z Lučenca privíta doma Inter Bratislava.

PP & TV Raj Žilina - Iskra Svit

Športová hala na Rosinskej ceste, streda 17. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Tomáš Doušek, Stanislav Bara, Ladislav Bartoš

Aktuálne informácie: Žilinčania sa už v druhom kole dočkali dvojbodového zásahu, po ktorom z nich určite opadol citeľný tlak. Zverenci trénera Ivana Kurillu predviedli na Spiši v druhom polčase obrat, ktorý priniesol víťazstvo 101:88. Doma už svoj potenciál proti Prievidzi naznačili, teraz si veria na úspech aj pred svojim publikom. Svit momentálne patrí k najpríjemnejším prekvapeniam súťaže. Na papieri síce nevyzerali tak silne v porovnaní so sezónou 2017/2018, ale predpoklady išli do koša už v úvode nového ročníka. Najskôr suverénny triumf v podtatranskom derby so Spišskou Novou Vsou, následne domáce víťazstvo 84:71 nad bronzovým tímom z predchádzajúcej sezóny - Komárnom. Ukazuje sa, že tréner Michal Madzin opäť dokáže vydolovať zo svojich zverencov maximum. Natiahnu "medvede" neporaziteľnosť aj v meste pod Dubňom?

Motívy zápasu: Otázník visí nad štartom domáceho krídelníka Miliča Blagojeviča. Žilina zvíťazila aj napriek 15% úspešnosti za tri body a 55% úspešnosti trestných hodov. Všetko si však vynahradila výbornou efektivitou pod košom (až 72 zaznamenaných bodov). Veľkú silu pod košom má však aj Svit, Komárno doma preskákal o 19 lôpt. Mimoriadne nebezpečná je hlavne základná zostava Iskry. Bude mať niečo z toho vplyv v ich vzájomnom zápase?

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Na domácej palubovke nás čaká opäť ťažký súper, ktorým Svit bezpochyby je. Tréner Madzin pracuje zodpovedne a počas leta pripravil svoj tím veľmi dobre. My sa potrebujeme sústrediť na úlohy, ktoré sme si dali na tréningoch. Počas zápasu musíme byť maximálne koncentrovaní a tvrdí v obrane. Iba tak môžeme vyzrieť nad kvalitou družstva Svitu a pomýšľať na víťazstvo v tomto zápase."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Čaká nás družstvo, ktoré bude v domácom prostredí podporené určite plnou halou. Žilina v tejto sezóne ukazuje veľkú variabilitu vo svojej hre, preto je potrebné si dávať pozor na veľa vecí v obrane, ale aj v útoku. Verím, že tomu budeme čeliť tímovou energiou a bojovnosťou a dáme do toho všetko, aby sme boli so zápasom spokojní."

 

MBK Handlová - BC Prievidza 

Mestská športová hala, streda 17. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Tomáš Turček

Aktuálne informácie: Tradičné hornonitrianske derby s poradovým číslom 122, kde už odjakživa platí, že vysloveným favoritom nie je nik. "Baník" zatiaľ predvádza výkony, ktoré by dali charakterizovať ako deň a noc. Najskôr vydarený zápas, no s nešťastnou koncovkou proti úradujúcemu majstrovi z Levíc, následne priepastná a dosť tvrdá prehra na palubovke Interu Bratislava. Derby nemohlo prísť v lepšom čase, keďže sa Handlovčania môžu správnym spôsobom namotivovať a zabudnúť tak na dva nezdary. Prievidza mala počas víkendu voľno, čo im umožnilo dostatočne zregenerovať a pripraviť sa na prestížne derby. 

Motívy zápasu: Zaplnená hala, vybičovaná atmosféra a skvelé súboje na palubovke. Po dlhšom čase sa očakáva, že hornonitrianske derby môže kvalitou družstiev a trénerov nabrať opäť na prestíži. 

Povedali pred zápasom:

Peter Torda, tréner Handlovej: "Čaká nás tretí ťažký zápas po sebe. Hlavný motívom bude vylepšiť našu obranu po poslednom zápase, respektíve vylepšiť našu hru. Chceme zabojovať pred domácim publikom a nadviazať na dobrý domáci zápas, ktorý sme odohrali proti Leviciam."

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Na zápas v Handlovej sa všetci veľmi tešíme. V druhom kole sme mali voľno, čo nám umožnilo dostatočnú regeneráciu po prvom zápase. Handlová bude doma silným súperom, obzvlášť keď ide o derby. Obidve mužstvá sa na zápas určite pripravili s plnou vážnosťou. Verím, že našich fanúšikov, ktorí nás prídu do Handlovej podporiť, potešíme ako predvedenou hrou, tak výsledkom."

 

BKM Lučenec - BK Inter Bratislava 

Športová hala ARENA, streda 17. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Lukáč, Lukáš Životský

Aktuálne informácie: Nováčik pokračuje v ťažkom žrebe v úvodných kolách. Najskôr tesná domáca prehra s Komárnom (59:71), potom boli nad ich sily Patrioti (71:97). Nič ľahké ich nečaká ani tentoraz, do Lučenca pricestujú "žlto-čierni". Inter si hneď úvodným súťažným zápasom vybudoval rešpekt, potenciálneho čierneho koňa súťaže Handlovú odprevadil s priepastným debaklom o 48 bodov (98:50). Zverenci trénera Olivera Vidina vyzerajú zatiaľ ako dobre namazaný stroj, ktorý by si rád pripísal ďalšie víťazstvo na juhu Slovenska. 

Motívy zápasu: Pre Lučenec to bude ďalšia previerka a test toho, ako sú na tom v porovnaní so špičkou. Inter má jasnú motiváciu - nebyť prvou "obeťou" nováčika a opäť na palubovke ukázať, že to s najvyššími ambíciami myslí vážne. 

Povedali pred zápasom:

Duke Shelton, hráč Lučenca: "Zápas proti Interu Bratislava bude pre nás nateraz najťažšou skúškou. Sú veľmi silní, dobre koučovaní a organizovaní, majú mnoho dobrých hráčov so skúsenosťami. Každý v lige vie, čoho sú schopní. My sme nováčikom, každým zápasom sa chceme zlepšovať. Teším sa na tento duel. Chcem sa čo najviac naučiť proti takému mužstvu, akým Inter je. Bude to pre nás ťažké zdolať ich, ale urobíme všetko pre to. Mojim cieľom je odovzdať zo seba maximum a ukázať, že Lučenec môže konkurovať každému tímu v súťaži."

Oliver Vidin, tréner Interu:  "Vieme, že Lučenec v prvých dvoch kolách neuspel ani na domácej palubovke, ani vonku, no my rešpektujeme jeho silu. Do Lučenca ideme s pokorou, ale po víťazstvo."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - BK Levickí Patrioti

Mestská športová hala, streda 17. októbra o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos - Huste.tv/Arena Sport

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Roman Lamoš, Marek Turčin

Aktuálne informácie: V poslednom období sa súboje Komárna s Levicami stali ostro sledovanými, v rámci ligy sa tak udomácnilo ďalšie derby. Repríza minulosezónneho semifinále vždy prináša veľkú hráčsku kvalitu na oboch stranách, podporenú aj o početnú divácku priazeň. Rovnako by tak tomu malo byť aj v ich prvom vzájomnom súboji v sezóne. "Obuvníci" neuspeli pod Tatrami, horšia bodová produkcia rozohrávačov, slabšie pokrytie priestoru pod košom a zranenie Ladislava Stojanova zapríčinili, že so Svitom prehrali 71:84. Patrioti si zatiaľ držia stopercentnú bilanciu, aj bez zranenej dvojice Boris Bojanovský a Martin Bachan nemali s nováčikom z Lučenca väčšie starosti, doma nad ním zvíťazili 97:71. Teraz sa však pre nich začína skúška, ktorá ukáže, ako na tom úradujúci majster reálne je. 

Motívy zápasu: Pod drobnohľadom bude návrat Bobana Tomiča do dôverne známeho prostredia. Po dvoch sezónach v Komárne, nastúpi tentoraz v drese Levíc. Ako sa mu bude dariť proti kamarátom a bývalým spoluhráčom? Okrem toho nás čaká aj zaujímavé mikrosúboje - Hlivák a Miloševič vs. Krajčovič a Žiak, Delič vs. Gačeša.  

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Na zápas sú chlapci dobre namotivovaní, veď ide o tradičné krajské derby. Levice poskladali pre túto sezónu veľmi dobrý tím, preto budeme mať zaiste ťažkú úlohu. Ale určite urobíme pre víťazstvo maximum, navyše všetci hráči sú zdraví, takže sa na tento zápas tešíme a dúfam, že bude atmosféra skvelá aj v hľadisku, ale o to sa nebojím, že by nebola."

Luka Katura, hráč Levíc: "Očakávam ťažký zápas v prvom rade pre to, že Komárno je jeden z najlepších tímov pred domácim publikom. Majú jedno z najlepších družstiev v súťaži. Nečakám nič ľahké, ale šanca na víťazstvo je vždy. Je to veľmi dôležitý duel vzhľadom na náš najbližší program. Boris Bojanovský a Martin Bachan sú naši dôležití hráči a budú nám chýbať, ale my musíme zo seba vydať extra energiu, aby sme ich nahradili. Sme optimisti a veríme si."

Foto: Jozef Mikuš