• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tri stretnutia 14. kola Slovenskej basketbalovej ligy prinášajú tri zaujímavé príbehy. "Štvorbodovú" nálepku má duel Spišskej Novej Vsi s Lučencom, zaujímavá konfrontácia sa očakáva na hornej Nitre medzi Prievidzou a Komárnom. V Žiline sa pokúsi zastaviť šnúru prehier Handlová.

PP & TV Raj Žilina - MBK Handlová

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 1. decembra o 17.30 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Tomáš Lukáč, Stanislav Mlynarčík

Aktuálne informácie: Žilinčania sú síce v pokojnom strede tabuľky, ale ostatné družstvá začínajú na nich pomaly, ale isto dýchať. Zverenci trénera Ivana Kurillu mali v stredu zápasové voľno, čo je vždy bonus pri príprave na súpera. Navyše, doma len tak nestrácajú body, z piatich duelov prehrali len v jednom prípade. Po dvoch bodoch však už dlhšiu dobu poškuluje Handlová, tento pocit už neokúsila šesť zápasov po sebe. Naposledy prišla prehra v dueli tímov z dolnej časti tabuľky, Spišskej Novej Vsi podľahli na jej palubovke 75:89. 

Motívy zápasu: Pre jedného aj druhého môže mať výhra len pozitívny efekt. Tešiť sa však môžu diváci na súboj elitných snajperov za tri body - Róberta Rožánka a Djordjeho Tresača. 

Povedali pred zápasom:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "V tejto časti súťaže sa postupne upravuje tabuľka ligy do reálnej podoby. V zápase s Handlovou je pre nás dôležité sústrediť sa na náš výkon v defenzíve. Hráme doma a Handlovej máme čo vracať z prvého vzájomného zápasu. Verím, že na stretnutie nastúpime s veľkou koncentráciou a na konci zápasu budeme úspešní."

Peter Torda, tréner Handlovej: "Máme za sebou sériu prehier, no chceli by sme sa konečne odraziť a ukončiť ju. Možno je práve teraz ten správny čas, aby každý hráč vydal zo seba nadpriemer. Doteraz to nebolo ideálne, ale bola to hlavne príčina viacerých zlých okolností. Treba na to zabudnúť a pobiť sa o víťazstvo."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BKM Lučenec

Mestská športová hala, sobota 1. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Kiss, Matúš Čurilla

Aktuálne informácie: "Štvorbodová" nálepka na tento duel sedí z viacerých dôvodov. Spišiaci sa totiž môžu konečne naštartovať a bojovať o vyššie pozície. Postupne zlepšujúci trend prišiel v zápase s Handlovou, ktorý zverenci trénera Georgiosa Bitzanisa vyhrali 89:75. Lučenec sa počas týždňa odhodlal k trénerskej výmene, keď Tibor Jány prišiel vystriedať Rudolfa Juga. Chorvátskemu koučovi zlomila väz domáca prehra s Prievidzou - 59:96. Prinesie táto zmena želaný impulz v radoch BKM?

Motívy zápasu: Veľký počet súbojov možno očakávať pod košom, v dobrom svetle sa ukazuje John Florveus. U hostí už dlhšiu dobu predvádza solídne výkony Duke Shelton. 

Povedali pred zápasom:

Erich Korfanta, asistent trénera Spišskej Novej Vsi: "Určite chceme nadviazať na to dobré, čo sme v zápase s Handlovou ukázali. Konečne nám začína fungovať komunikácia v obrane, predviedli sme solídny prechod do rýchlych protiútokov, explodoval nám strelec - Florveus mal z poľa stopercentnú streľbu. Samozrejme si uvedomujeme, že odteraz nedá Rocca v každom zápase 30 a viac bodov, preto sa stále musíme sústrediť na tímový výkon, ktorý je úplne najpodstatnejší. Nesmieme nič podceniť, nezaspať na žiadnych vavrínoch, chýb je v našom prejave stále dosť. Musíme minimalizovať straty, tých máme stále požehnane, na perimetri musíme riešiť veci oveľa jednoduchšie. Ale cítim, že sa zlepšujeme a určite chceme proti Lučencu vyhrať."

Tibor Jány, tréner Lučenca: "Aj pre tím, aj pre mňa je situácia, ktorá vznikla, veľmi čerstvá. Hoci sme mali veľmi málo spoločného času na realizáciu zmien, hráči prejavili záujem podieľať sa na ich úspešnej realizácii. Od zápasu na Spiši teda očakávam, že korektný prístup z tréningu prenesú do hry aj v sobotňajšom zápase."

 

BC Prievidza - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Niké aréna, sobota 1. decembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Peter Karniš, Richard Sirocký

Aktuálne informácie: Niké aréna bude svedkom asi najatraktívnejšieho duelu sobotňajšieho programu. Prievidza sa totiž nadýchla k solídnym výkonom, čoho dôkazom sú tri výhry po sebe. Tá posledná prišla na palubovke nováčika z Lučenca (96:59), ktorá zahrala hráčom BC určite do karát. Lenže aj Komárno prichádza dosť nabudené, v televíznom zápase sa im vrátil na lavičku Miljan Čurovič a jeho trénerské skúsenosti priniesli víťazstvo nad lídrom ligy Interom Bratislava (74:73). Srbský kouč sa navyše vracia do známeho prostredia, v ktorom sa radoval zo zisku titulu. 

Motívy zápasu: Určite návrat Mike Rostampoura v prievidzskom drese. Hneď na úvod ho však čaká Nenad Delič, ktorý aktuálne patrí k ligovej špičke. Ako dopadne tento podkošový duel?

Povedali pred zápasom:

Michael Claxton, tréner Prievidze: "Očakávame, že Komárno príde do Prievidze veľmi dobre pripravené. Je to kvalitný a skúsený tím, čo bolo vidieť aj pri víťazstve s Interom. Keď chceme byť úspešní, musíme byť veľmi dobre pripravení a hrať sústredený basketbal s vysokou intenzitou celých 40 minút. S energiou, ktorú nám naši skvelí fanúšikovia dávajú z tribún, budeme pripravení bojovať o víťazstvo."

Jamal Hunter, hráč Komárna: "To, že sme vyhrali nad Interom, je stále skvelé, no my sa už musíme pozerať dopredu a na najbližší zápas. Čaká nás opäť jeden kvalitný súper, navyše u nich doma, kde to bude určite veľmi ťažké. Sme však povzbudení našim výkonom z predchádzajúceho zápasu, preto verím, že ukážeme silu kolektívu a podarí sa nám minimálne potrápiť favorita duelu, ktorým je Prievidza. Budeme bojovať až do poslednej sekundy."

Foto: Karol Scholtz