• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po takmer mesačnej prestávke sa opäť roztáča kolotoč Slovenskej basketbalovej ligy, základná časť vstupuje do svojej rozhodujúcej fázy. Inter Bratislava môže byť opäť po roku už v predstihu víťazom základnej časti, v súboji prvého s druhým ho čakajú doma Levice. Lákadlom bude aj repríza nedávneho finále Slovenského pohára, Prievidza si zmeria sily s Lučencom. O dôležité body sa bude hrať aj v neďalekej Handlovej, kam pricestuje Svit. Nálepku "štvorbodového" zápasu môžeme pokojne dať duelu Spišskej Novej Vsi s Komárnom.

SBL 2019/2020 - 29. kolo:

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - MBK Rieker COM-Therm Komárno

Mestská športová hala, sobota 29. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Peter Gacík

Boj o siedme, respektíve ôsme miesto v tabuľke sľubuje ešte zaujímavé dianie až do konca základnej časti. Spišiaci získali pred ligovou prestávkou dve dôležité víťazstvá za sebou, čím stiahli manko na Handlovú len na jedno víťazstvo. Teraz pred domácimi fanúšikmi budú hrať o body, ktoré majú štvorbodovú nálepku. Dokážu sa opäť striasť rivala v boji o miestenku v play off? "Po predlhej prestávke, ktorú sme využili na oddych a poctivý tréning, nás čaká zápas, ktorý, ak chceme pomýšľať na 7. miesto, tak musíme bezpodmienečne vyhrať. No dôležité budú všetky zápasy, ktoré nás teraz čakajú, musíme zabrať aj vonku. Najskôr však chceme zdolať Komárno, škoda, že súboj o Bowmana 'vyhrala' Handlová, aj my sme s ním boli v kontakte. To však už nezmeníme, dôverujem chlapcom, ktorých trénujem a verím, že zápas zvládneme k spokojnosti všetkých," povedal pred zápasom kouč "Novovešťanov" Erich Korfanta.

Aj Komárno chytilo fazónu na prelome januára a februára, čím sa vrátilo späť do boja o miestenku vo vyraďovacej fáze. Na konci prestupového obdobia však prišla o dva dôležité piliere svojej zostavy, do rodného Slovinska sa vrátil Igor Tratnik a do konkurenčnej Handlovej zamieril Miles Bowman jr. Na povrch opäť vyplávali finančné problémy, no "obuvníci" sa ani v mierne oslabenej zostave nevzdávajú a chcú byť opäť v play off. "Určite sa nevzdávame. Viem, že odišiel dosť dôležitý hráč, ale v basketbale hrá 5 hráčov a je tu ešte lavička. Je to tímový šport. Keď všetci chlapci zabojujú, tak možno dosiahneme ešte dobré výsledky," vyjadril sa v nedávnom rozhovore generálny manažér Jozef Paulik. Nadviazal na neho rozohrávač Nini Gabrijel: "Čaká nás zápas s družstvom, s ktorým bojujeme o poslednú miestenku do play off. Ideme zabojovať, aby sme sa priblížili postupovému miestu do vyraďovacej časti."

12 

MBK Baník Handlová - Iskra Svit

Mestská športová hala, sobota 29. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Milan Brziak, Richard Sirocký

Ak by sme mali hľadať víťaza konca prestupového obdobia, tak by sme určite vybrali celok z Hornej Nitry. Aj napriek aktuálne horšiemu postaveniu v tabuľke a náročnejšej situácii, vedenie klubu v krátkom čase urobilo kroky, ktoré môžu z Baníka urobiť čierneho koňa vyraďovacej fázy. Angažovanie bývalého kouča Prievidze Tihomira Bujana, príchod skúseného rozohrávača Eugena Harrisa a hlavne víťazstvo v boji o Milesa Bowmana jr. "Som si istý, že nás čaká kvalitný zápas, so všetkým čo k nemu patrí. Verím, že si ho užijeme všetci, ako na palubovke, tak aj v hľadisku. Očakávam 'plný dom' a elektrizujúcu atmosféru, ktorá býva v Handlovej samozrejmosťou. Mám za sebou prvé tri tréningy, ktoré ma veľmi bavili a mali hlavu aj pätu. Teraz bude dôležité zvyknúť si na každého jedného spoluhráča a vzájomne sa zohrať. Myslím si, že som v Handlovej našiel vynikajúcu tímovú chémiu. Mesto Handlová je krásne a okamžite som si ho zamiloval. Jediné, na čo som si ešte nezvykol, je chladno v športovej hale. Potešil ma aj sneh, ktorý napadol súčasne s mojim príchodom, no s ním sa spája aj moja prvá nepríjemná skúsenosť. Cestou na tréning som sa pošmykol a spadol som. Som ale v poriadku a pripravený s Handlovou získať titul," uviedol bývalý hráč Komárna. Handlovčanov čaká po prestávke mimoriadne dôležitý duel, v ktorom si nemôžu dovoliť zaváhať a prípadný úspech ich môže naopak priblížiť k šiestemu miestu, ktoré okupuje práve ich najbližší súper. "Ligovú prestávku sme využili na doliečenie zranení a získanie novej, pozitívnej energie. Myslím si, že sa nám to podarilo, hráči sú pripravení bojovať a nálada v šatni je skvelá. Pred nami je dôležitý zápas proti silnému Svitu, ktorý svoju kvalitu potvrdil víťazstvami nad Interom, či Prievidzou. My napriek tomu urobíme všetko pre to, aby sme svojich fanúšikov potešili a tešili sa s nimi z domáceho triumfu. Verím, že sa hľadisko v handlovskej športovej hale zaplní do posledného miesta a že diváci budú našim šiestym hráčom," dodal tréner Tihomir Bujan.

Pre Svit prišla ligová prestávka v správnom čase, družstvo okolo trénera Rudolfa Juga sa mohlo dať zdravotne do poriadku a zodpovedne sa pripraviť na rozhodujúcu fázu sezóny. Na prenasledovateľov z dolnej časti tabuľky majú výraznejší náskok, no na miestá vyššie nestrácajú veľa. Žiadnou utópiou pri tom nie je pomýšľanie ani na druhú priečku. K tomu je však potrebné zbierať pravidelne body, čo sa Iskre pred pauzou darilo. Nadviažu na to aj v Handlovej? "V sobotu nás po dlhej dobe čaká náročný zápas na palubovke Handlovej. Majú nového trénera, tesne pred uzávierkou priniesli dvoch nových hráčov, čo môže viesť aj k určitej zmene v ich štýle hry. Uvidíme v akej zostave nastúpime, nakoľko nás v poslednej dobe trochu trápili zranenia. Nič to nemení na tom, že sa budeme sústrediť v prvom rade na seba, musíme podať bojovný a koncentrovaný výkon na oboch stranách palubovky, iba tak môžeme pomýšľať na úspech," vyhlásil asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik. 

IMG 0650

Inter Bratislava - Patrioti Levice

Eurovia aréna, sobota 29. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Marek Turčin, Stanislav Bara 

Súboj prvého s druhým, ale aj dvoch sklamaných z nedávneho Final Four Budiš Slovenského pohára. Hlavne Inter Bratislava si robil zálusk na prvú trofej sezóny, v semifinále však bola nad jeho sily Prievidza. Bratislavský celok má však stále všetko vo svojich rukách, prípadné víťazstvo by znamenalo opäť po roku spečatenie prvenstva v základnej časti a zisk najvýhodnejšej pozície pred play off. "Aj my a aj Levice ideme do zápasu po negatívnejšej perióde a chceme sa vrátiť na správnu cestu. Bude to ťažký zápas. S Levicami sme sa doteraz stretli trikrát a aj keď sme vyhrali, všetky stretnutia boli vyrovnané a dosť zaujímavé. Také bude aj toto sobotné. Levice sa oproti poslednému vzájomnému zápasu zlepšili, majú dve posily - Flemmingsa a Harrisa - ktoré idú s fotmou nahor. Takže ako súper sú lepší a silnejší. My sa na tréningoch snažíme dostať do dobrého rytmu a formy pred najdôležitejšou časťou sezóny. Prvenstvo v základnej časti je veľmi blízko, chceme to potvrdiť čo najskôr a výhra by nám v tom pomohla," myslí si kouč "žlto-čiernych" Aramis Naglič. 

Levice stroskotali na Slovenskom pohári tiež v semifinále, sen o obhajobe trofeje im zmaril Lučenec. Zverenci trénera Michala Madzina nemali pred prestávkou ideálnu fazónu, vo veľkej miere sa na nich podpísal nahustený program zápasov. To je však už uzatvorenou kapitolou, teraz sa pokúsia udržať aktuálne druhé miesto v tabuľke. "Do konca základnej časti zostáva sedem zápasov, ideme od stretnutia k stretnutia. Naše očakávania sú také, že v každom zápase chceme vydať zo seba všetko. Proti Interu očakávam náročný duel, je to družstvo s dobrými hráčmi a skúseným trénerom. Oba celky prehrali na Slovenskom pohári a budú v tomto zápase veľmi motivované. Ideme do toho naplno a dúfame, že po prestávke odohráme dobrý zápas," zamyslel sa rozohrávač Patriotov Amin Hot. 

DSC 5155

BC Prievidza - BKM Lučenec 

Niké aréna, sobota 29. februára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Michal Perečinský

Po 14 dňoch na rovnakom mieste repríza finále Final Four Budiš Slovenského pohára. Zaplnená Niké aréna vtedy videla moment, na ktorý dlhé roky čakala. Prievidza prvýkrát zdvíhala nad hlavu trofej pre víťaza Slovenského pohára. Pre celok z Hornej Nitry dôležitá psychologická vzpruha pred rozhodujúcou časťou základnej časti, v ktorej je rozhodne ešte o čo hrať. Boj o 2. - 6. miesto je totiž nesmierne vyrovnaný, preto každý zisk, respektíve strata bodov môže byť kľúčová.

Túto situáciu určite vnímajú aj v Lučenci, aj keď po neúspešnom finále Slovenského pohára určite vládlo v radoch "Novohradčanov" mierne sklamanie. To bolo však potrebné hodiť rýchlo za hlavu, pretože BKM stále prežíva rozprávkovú sezónu. Dôkazom toho je momentálne tretie miesto v tabuľke. Pred prestávkou Lučenec dvakrát stratil body, teraz si podobný scenár nemôže dovoliť. Konkurenti si totiž robia zálusk na ich pozíciu. Podarí sa tentoraz v Niké aréne uspieť? "Po reprezentačnej prestávke sa predstavíme na palubovke v Prievidzi. Domáci tím má veľkú kvalitu a skúsenosti na rozdávanie. Určite to bude veľmi ťažký zápas a v tejto časti sezóny aj veľmi dôležitý. Pripravovali sme sa zodpovedne a verím, že to v sobotu ukážeme aj na palubovke. Nečaká nás nič jednoduché, ale pôjdeme sa pobiť a dobrý výsledok," uviedol tréner Peter Jankovič. 

Foto: Lukáš Droppan, Barbora Klorusová, Lenka Molnárová