• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

7. kolom sa uzatvorí prvá šestina základnej časti SBL. Tímy z dolnej časti tabuľky v nej majú jasný cieľ - zlepšiť svoju doterajšiu bilanciu. Handlová sa to pokúsi proti Lučencu, Prievidza proti Interu Bratislava a Svit proti Leviciam.

SBL 2020/2021 - 7. kolo (21. októbra o 18.00 h):

MBK Baník Handlová - BKM Lučenec

K zápasu: Handlovčania sa postupne v hernom prejave zlepšujú, no často doplácajú na užšiu rotáciu. To bol presne aj prípad stretnutia v Leviciach (79:93), kde takmer 30 minút držali krok s favorizovaným súperom. Šancu napraviť a zlepšiť svoje tabuľkové postavenie majú teraz doma, kde sa im prirodzene hrá lepšie. V jednom prípade uspeli (s Interom Bratislava) a v jednom mali triumf na dosah (so Svitom). "Opäť nás čaká fyzicky náročný zápas. Z pohľadu kvality, patrí Lučenec do prvej trojky súťaže. Okrem silného kádra má tiež vysoké ambície. Nám nezostáva iné, ako bojovať. Musíme sa snažiť efektívne odpovedať na fyzicky náročný basketbal, ktorý Lučenec produkuje, iba tak sa môže zrodiť prekvapenie. Podľa môjho názoru sa od zápasu k zápasu zlepšujeme a určite máme čo ukázať. Tak ako vždy, aj teraz očakávam od svojich zverencov bojovný výkon, aby sme si po zápase mohli povedať, že sme na palubovke zanechali maximum. Uvidíme, či bude bojovnosť na kvalitu súpera stačiť," prezradil pred zápasom tréner Baníka Danilo Rakočevič. 

Lučenec mal naproti tomu počas víkendu voľno, dôkladnejšie si mohol rozanalyzovať neúspešný duel so Spišskou Novou Vsou (91:100). V ňom prišli "Novohradčania" o tohtosezónnu neporaziteľnosť a tiež prvé miesto v tabuľke. Stále im však patrí druhá pozícia, ktorá určite teší všetkých fanúšikov BKM. Na hornej Nitre sa pokúsia natiahnuť zatiaľ stopercentnú bilanciu u súperov. "V Handlovej nás čaká veľmi ťažký zápas, v posledných stretnutiach ukázala svoju kvalitu. Vo veľkej pohode hrajúci Goran Bulatovič umne diriguje svoj tím. Pripravovali sme sa ako na každý zápas a verím, že sa to ukáže aj na ihrisku. Mali sme síce dlhšiu pauzu, ale na palubovke musíme nechať všetko. Od začiatku hrať s veľkou energiou a byť koncetrovaní," vyhlási kouč Lučenca Peter Jankovič.

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Anton Šarišský, Ladislav Bartoš

Na čo sa zamerať: Kľúčom ku konečnému výsledku bude to, ako to pôjde rozohrávačom. Hra Handlovej spolieha vo veľkej miere na "Mr. double-double" Gorana Bulatoviča, Lučencania sa v tomto ohľade môžu spoľahnúť na Dominiqua Hawkinsa, respektíve Róberta Rožánka. Kto bude užitočnejší pre svoj tím viacej?

Kde sledovať:

DSC 4451 

Iskra Svit - Patrioti Levice

K zápasu: Pre Svit sa teraz začína mimoriadne dôležitá šnúra domácich zápasov, ktorá im môže výrazne pomôcť k zlepšeniu doterajšej bilancie. "Podtatranci" totiž u súperov predvádzajú výkony, ktoré isto zaostávajú za ich predsezónnymi očakávaniami. Jasným príkladom bol duel v Bratislave, v ofenzívnej prestrelke prehrali s mladým kolektívom Interu Bratislava (89:102). Zlepšiť obranu a hrať tímovejšie, to sú hlavné ciele pred stretnutiami "medveďov" v Iskra aréne. "Po nevydarenom zápase na palubovke Interu, sa budeme chcieť prezentovať v domácom zápase proti Leviciam určite lepším výkonom. Vieme o vysokej kvalite levického tímu, no chceme zabojovať, zomknúť sa ako tím a pobiť sa o dobrý výsledok. Až samotný zápas ukáže, na čo bude stačiť naše odhodlanie a príprava na tento súboj," zamyslel sa asistent trénera Svitu Róbert Ištvánik.

Levice nechali zabudnúť na krátku sériu dvoch domácich prehier, v neľahkom stretnutí s Handlovou dokázali uspieť (93:79). Dôležitou správou pre trénera Michala Madzina bol návrat skúseného Zorana Vrkiča do rotácie, s jeho prítomnosťou sa zlepšuje využitie rôznych herných variantov. Patrioti budú hrať o to, aby sa svojmu súperovi revanšovali za prehru v príprave a zároveň sa ním nenechali v tabuľke preskočiť. "Po 3 domácich zápasoch ideme na palubovku Svitu, ktorý po zlom stretnutí na Interi, bude určite chcieť podľa oveľa lepší výkon. Musíme sa dobre pripraviť, pretože to určite nebude jednoduchý duel. Dôležité bude, ako sa nám podarí ubrániť Avramoviča a či si postrážime doskok, nakoľko v predchádzajúcich zápasoch sme mali s touto činnosťou problém," uviedol krídelník Levíc David Abrhám. 

Kto píska: Marek Kúkelčík, Zdenko Zubák, Richard Sirocký

Na čo sa zamerať: Čakajú nás zaujímavé mikrosúboje, hosťujúca defenzíva sa pokúsi zastaviť aktuálne najlepšieho strelca súťaže De'Seana Parsonsa. Dôležitý bude aj súboj rozohrávačov - Daquaise Andrews vs. Šimon Krajčovič. 

Kde sledovať:

DSC 3902 

BC Prievidza - Inter Bratislava

K zápasu: Prievidza sa konečne dočkala svojej novej posily, no ani Zac Seljaas nepomohol k úspechu proti Spišským Rytierom (71:97). Zatiaľ čo vonku čakajú zverenci trénera Maroša Helmecyho na víťazstvo, tak doma je to úplne iná káva. Dokázali potrápiť Lučenec a triumfovali nad úhlavným rivalom z Handlovej. Ak však chcú pomýšľať na úspech, tak musia v čo najkratšom čase zlepšiť ofenzívu. Priemer 70 bodov ich radí v lige na posledné miesto. "Na súpera sa pripravujeme štandardne. Snažíme sa čo najlepšie pochopiť, akým je tímom a aké má individuality. Ak chceme byť úspešní, tak na rozdiel od predchádzajúcich zápasov, musíme lepšie riešiť niektoré situácie v obrane a rovnako robiť múdrejšie rozhodnutia v útoku," myslí si hráč BC Romain Louiserre.

Inter Bratislava ukončil najlepším možným spôsobom čakanie na víťazstvo, aj bez absentujúceho Maurizia Galatu dokázali zdolať Iskru Svit (102:89). Pre mladé družstvo "žlto-čiernych" to bolo o to cennejšie, keďže v druhom polčase nemohli počítať ani s Michaelom Fusekom. Štart oboch hráčov v stredajšom dueli v Niké aréne je aktuálne otázny. Čo je však potešujúce, odchovanci Interu, hlavne Timotej Malovec a Tomáš Borodovčák, sa postupne etablujú v mužskom basketbale. 

Kto píska: Peter Ženiš, Pavel Fuska, Stanislav Bara

Na čo sa zamerať: Dôležité budú dva faktory, ako pôjde jednému a druhému tímu streľba za tri body, respektíve ako sa im bude dariť z čiary trestných hodov. Práve v týchto činnostiach majú celky diametrálne odlišnú úspešnosť. Rozhodne práve niečo z toho?

Kde sledovať:

Foto: Lenka Molnárová, Daniel Faix, Lukáš Droppan