• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po týždni sa zopakuje rovnaký program zápasov, ako tomu bolo v rámci 9. kola, len v opačnom garde. V predohrávanom 16. kole nastúpia Spišskí Rytieri proti Handlovej, Prievidza proti Lučencu a Inter Bratislava proti Leviciam. Zaberú tímy z hornej časti tabuľky alebo sa dočkáme vzbury družstiev z nižších poschodí?

SBL 2020/2021 - 16. kolo (streda 4. novembra):

Spišskí Rytieri - MBK Baník Handlová (15.45 h)

K zápasu: Všetko to odštartovala Handlová a v sobotu to dorazili Levičania. Rytieri udržali ešte zubami-nechtami víťaznú sériu proti celku z hornej Nitry (78:76), proti Patriotom však prišiel jej koniec. Po nevydarenom druhom polčase totiž prišla prvá domáca prehra (79:91) v tomto ročníku, Spišiaci ale zostali na čele ligového pelotónu. Vo svojom prostredí budú chcieť určite naštartovať k ďalšej šnúre a udržať si prvé miesto v tabuľke. "Sme si vedomí, že sme za dva zápasy dostali 30 trojok a musíme to eliminovať. Navyše k nám prichádza Handlová, ktorá je dlhodobo známa svojou streľbou spoza perimetra. Prídu k nám s novým hráčom, ktorý je podľa našich informácií tiež skvelý strelec, takže si to musíme postrážiť. Osobne si myslím, že musíme vložiť do hry viac srdiečka, akejsi rytierskej cti a doslova sa o výsledok pobiť. Verím, že chlapci to chápu, sú to profíci, ktorým veríme," uviedol asistent trénera Spišskej Novej Vsi Erich Korfanta. 

"Baníci" sa v týchto dňoch musia pasovať so zraneniami, ktoré majú vplyv na ich výsledky. Pred stretnutím vo Svite sa dočasne rozlúčili so službami Dušana Vicentiča, pod Tatrami nebolo k dispozícii duo Lukáš Bolek a Adam Krčmárik, ale na súpiske už bola nová posila Nikola Rakočevič. Toto všetko malo podiel na prehre s Iskrou (80:99), na neďalekej Spiši si tak budú chcieť Handlovčania určite napraviť chuť. "Do tretice nás čaká náročný zápas pod košmi lídra tabuľky. Spišiaci si bez pochýb budú chcieť napraviť chuť po domácej prehre s Levicami. Dúfam, že v tomto stretnutí nestratíme príliš veľa energie, ktorá by nám chýbala v dôležitom sobotňajšom derby proti Prievidzi. Tým ale nechcem povedať, že sa budeme šetriť a že do Spišskej Novej Vsi ideme len na výlet. Budeme sa snažiť odohrať v rámci možností čo najlepší zápas," vyhlásil tréner MBK Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Richard Sirocký

Na čo sa zamerať: Cesta k úspechu bude viesť cez rozohrávačov. Domáci celok má k dispozícii americkú dvojičku Jarvis Garrett a Delano Spencer. Už tradičným lídrom hostí je v tomto smere Goran Bulatovič, pridať sa k nemu môže najnovšia akvizícia "baníkov" - Nikola Rakočevič. 

Kde sledovať:

pd luc 50

BC Prievidza - BKM Lučenec (18.00 h)

K zápasu: Prievidza mala počas víkendu voľno, čiže v krátkom slede si zopakuje konfrontáciu s Lučencom. Na juhu Slovenska pred týždňom siahala na výhru, ale po nevydarenom závere (71:77) zostali oba body v držaní domáceho tímu. Teraz bude doma ona, Niké aréna sa stáva opäť raz nedobytnou pevnosťou. Svedčí o tom fakt, že v aktuálnom ročníku v nej uspel len jeden celok a tým je práve stredajší súper BC. "Lučenec je tím, ktorý hrá rýchly basketbal. Sú nebezpeční aj na útočnom doskoku, kde ich budeme musieť zastaviť aspoň tak, ako tomu bolo v zápase u nich. Kľúčom k víťazstvu bude, aby sme robili veci, ktoré si dohodneme, či už v útoku alebo v obrane. Musíme si tiež pomáhať ako tím. Verím, že ak budeme hrať koncentrovane a s potrebnou energiou, tak budeme s výsledkom spokojní," myslí si rozohrávač Prievidze Jakub Pasovský. 

Lenže Lučenec sa plánuje rehabilitovať za zbabraný duel v Bratislave. Proti Interu mal herný prejav "Novohradčanov" veľmi ďaleko od ideálu, nebyť bodovej šnúry v 4. štvrtine, tak by odchádzali z Pasienkov s debaklom (60:66). Kouč BKM Peter Jankovič nešetril po zápase kritickými slovami na adresu svojich zverencov, bude tak zaujímavé sledovať, či si jeho slová zobrali k srdcu. "V krátkom čase sa opäť stretneme s tímom Prievidze. V poslednom spoločnom zápase ukázali veľký progres a na domácej palubovke budú ešte silnejší. Bude to pre nás v momentálnom rozpoložení ťažký zápas. V tomto prípade sa ale musíme pozerať do vlastných radov a pokúsiť sa čo najskôr zmeniť našu hernú tvár. Verím, že urobíme všetko preto, aby sme napravili naše pôsobenie v posledných zápasoch a tým najlepším spôsobom sa ospravedlnili našim fanúšikom a vedeniu klubu," prezradil kormidelník Lučenca Peter Jankovič.

Kto píska: Anton Šarišský, Martin Margala, Eduard Uhrin

Na čo sa zamerať: Vyberáme duel na poste krídiel, v oboch tímoch zastávajú tento post Američania. V bielo-čiernom drese sa v dobrom svetle ukazuje Zac Seljaas, oporou Lučenca je James Murray-Boyles. 

Kde sledovať:

IMG 2213

Inter Bratislava - Patrioti Levice (18.00 h)

K zápasu: Už predchádzajúce meranie síl prinieslo celkom zaujímavý basketbal, vtedy z neho vyšli víťazne Levice (88:80). Inter si to však plne vynahradil v sobotu, po najlepšom výkone v sezóne triumfoval nad Lučencom (66:60). Ak by sa neudial výpadok v poslednej štvrtine, tak to mohlo byť jednoznačné víťazstvo nad tímom z hornej časti tabuľky. Emotívny triumf pre trénera Alberta Blanca Vilu vlial čerstvú krv jeho mladým zverencom. Bratislavský celok je hlavne doma nebezpečný, určite bude chcieť vrátiť súperovi vrátiť prehru spred týždňa. "V ostatných dvoch zápasoch, cez víkend doma s Lučencom i pred týždňom v Leviciach, sme mali niekoľko veľmi dobrých pasáží. Zároveň sme mali aj niekoľko hluchých minút. V Leviciach nás tie hluché minúty stáli zápas. Verím, že budeme pokračovať v trende zvyšovania tých lepších minút a pobijeme sa o možnosť oplatiť Levičanom prehru z ich palubovky. Na tento domáci zápas sa veľmi tešíme a chceme potvrdiť sľubnú domácu bilanciu," vyjadril sa generálny manažér Interu Michal Ondruš. 

Patrioti však pricestujú do hlavného mesta v dobrej nálade, v predchádzajúcom kole totiž umlčali kritikov, keď celkom ráznym spôsobom ukončili víťaznú sériu Spišských Rytierov (91:79). Druhá výhra po sebe pridala tímu na sebavedomí, čo by rád potvrdili aj na Pasienkoch. Ľahká skúška to nebude, v prospech Levičanov hovoria skúsenosti a širšia lavička. "S Interom sme hrali týždeň dozadu, určite urobia nejaké zmeny a skúsia sa na nás pripraviť. Musíme vedieť reagovať ako tím a plniť si svoje úlohy cely zápas," prezentoval svoj názor pivot Levíc Viktor Juríček.

Kto píska: Marek Kúkelčík, Tomáš Doušek, Roman Lamoš

Na čo sa zamerať: Opäť raz to bude mimoriadne atraktívny súboj rozohrávačov. Hru "žlto-čiernych" diriguje argentínsky supertalent Lautaro Lopez, v Leviciach má znamenitú fazónu reprezentačný rozohrávač Šimon Krajčovič. 

Kde sledovať:

Foto: Daniel Faix, Ladislav Szibilla, Lukáš Droppan