• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po prestávke nás čaká celkom netradičná basketbalová streda, na programe sú totiž dohrávky troch rôznych kôl. Opäť po týždni si na rovnakej palubovke zmerajú sily Prievidza a Spišská Nová Ves. Tabuľkoví susedia sa stretnú v Lučenci, kam pricestuje Svit. O dôležité body si to rozdajú Inter Bratislava s Handlovou.

SBL 2020/2021 - 12. kolo (streda 20. januára o 18.00 h):

Inter Bratislava - MBK Baník Handlová

K zápasu: Rozbehnutý stroj Interu Bratislava sa v predchádzajúcich dňoch trochu zabrzdil, aj keď treba poznamenať, že v oboch prípadoch siahali zverenci trénera Olega Meleščenka na víťazstvo. Tesná prehra vo Svite (89:93) ešte viac zamotala dianie v celej tabuľke. Lenže "žlto-čierni" sa vracajú teraz do domáceho prostredia, kde sa im po celú sezónu zatiaľ darí. „Po minulotýždňovom tripe, na ktorom sme boli dvakrát tesne neúspešní, sa tešíme na domáci zápas, ktorý je, tak ako každý iný, pre nás mimoriadne dôležitý. A to z pohľadu výsledkového i z pohľadu napredovania družstva. Veríme, že sa vrátime na víťaznú vlnu a napravíme si pokazenú chuť z predošlého týždňa," prezradil generálny manažér klubu Michal Ondruš. 

Handlovčania prídu do hlavného mesta mimoriadne povzbudení, keďže v správnej chvíli uťali sériu prehier a rovno zdolali lídra súťaže Levice (100:87). Na Pasienky prídu konečne zmazať nulu z kolónky výhier u súperov, keďže sú v tomto meradle posledným tímom ligy, ktorý ešte vonku neuspel. K tomu by mala pomôcť aj nová posila tímu - James Hawthorne. Pre 23-ročného Američana to bude ostrý debut v drese MBK. "Stále bojujeme o premiérový triumf pod košmi súperov a inak tomu nebude ani na Pasienkoch. Vieme, v čom je Inter silný a práve v tom sa ho budeme snažiť eliminovať. Musíme odohrať lepší zápas v útoku ako v poslednom vzájomnom zápase. Verím, že aj po mentálnej stránke budeme nastavení na víťazstvo a že sme výkonom zo stretnutia proti Leviciam získali potrebné sebavedomie," uviedol tréner Handlovej Danilo Rakočevič. 

Kto píska: Pavel Fuska, Martin Margala, Artjoms Ribakovs

Na čo sa zamerať: Mimoriadnu fazónu má v poslednom období pivot Interu Michael Fusek, no na druhej strane je na tom podobne aj Aleksandar Zečevič. Kto z nich viac potiahne svoj tím na ceste za výhrou?

Kde sledovať:

IMG 6565

SBL 2020/2021 - 13. kolo:

BC Prievidza - Spišskí Rytieri

K zápasu: Presne po týždni, dokonca aj na rovnakej palubovke sa zopakuje konfrontácia Prievidze so Spišskou Novou Vsou. Domáci basketbalisti zakončovali nahustený program a neboli ďaleko od ďalšej cennej výhry, no napokon po dramatickej koncovke prehrali len rozdielom jedného koša (84:86). Teraz nastúpia Prievidžania oddýchnutí a odhodlaní nadviazať na výkony, ktoré ich zdobia od konca povinnej karantény. "Spišská Nová Ves nie je ľahký súper a preto som si istý, že pôjde o náročný, ale za to dobrý zápas. Myslím si, že sme sa všetci ako tím poučili z minulotýždňovej prehry, ktorá nám ukázala, aké máme nedostatky, ale zároveň aj aké máme silné stránky," myslí si hráč Prievidze Maxim Matuška. 

Rytieri zvládli koncovku, získali tretie víťazstvo po sebe a po výhre v Niké aréne sa dokonca stali opätovne lídrom SBL. "Novovešťania" v tom môžu pokračovať, aj keď je jasné, že ich v Prievidzi nečaká žiadna ľahká skúška. Vidina zvyšovania náskoku na čele však je určite dostatočnou motiváciou. "Po týždni sa opäť stretnú tie isté tímy na tej istej palubovke a my veríme, že aj s tým istým rezultátom a to, že si z Prievidze opäť odnesieme víťazstvo. Cesta k nemu však nebude určite ľahká, domáci majú výborný tím. Máme svoj zápasový plán, ktorým sa pokúsime Prievidzu prekvapiť, verím, že úspešne. Všetko sa odvíja v našej hre od kvalitnej obrany, ak dodržíme veci, na ktorých sa dohodneme, tak budeme spokojní," vyhlásil asistent trénera Spišskej Novej Vsi Erich Korfanta. 

Kto píska: Anton Šarišský, Peter Karniš, Stanislav Bara

Na čo sa zamerať: V predchádzajúcej konfrontácii to boli zaujímavé mikrosúboje na oboch stranách. Zopakuje sa dramatický a vyrovnaný duel, alebo bude mať zápas odlišný scenár?

Kde sledovať:

DSC 0294

SBL 2020/2021 - 15. kolo:

BKM Lučenec - Iskra Svit

K zápasu: Lučenec sa vracia do zápasového kolotoča po 11 dňoch, keď prehral na palubovke Spišských Rytierov tesným spôsobom (87:91). Pre "pelikánov" bolo voľno ideálnym spôsobom, ako zapracovať svoje dve nové posily - DeAngela Isbyho a Patricka Šimona, do tímu. Pohľad na tabuľku hovorí jasne, "Novohradčania" nie sú ďaleko od druhého miesta, no zároveň si musia dávať pozor aj na prenasledovateľov za nimi. "Po dlhšej pauze sa predstavíme na domácej palubovke proti kvalitnému tímu zo Svitu. Svit v posledných zápasoch ukázal svoju kvalitu, v tabuľke je za nami a určite bude chcieť urobiť všetko pre to, aby nás dobehol. My sa ale musíme sústrediť na seba a začať zápas s veľkou energiou a koncentráciou. Verím, že odrobíme čo bude v naších silách a po zápase budeme spokojní," povedal tréner Lučenca Peter Jankovič. 

Svit si obhájil proti Interu Bratislava (93:89) štvrté miesto a po týždni ho čaká ďalší duel s tabuľkovým susedom, no tentoraz tým nad ním. Stále otázny je štart Dominica Greena, ktorý družstvu evidentne chýba, ale plnohodnotne ho nahradzuje De'Sean Parsons. "Podtatranci" sa zároveň pokúsia zlepšiť svoju bilanciu na palubovkách súperov, kedže doteraz získali z 8 zápasov len 1 výhru. "Čaká nás zápas v Lučenci, ktorý bude určite veľmi náročný. Musíme začať hrať aj vonku takú hru, akú predvádzame doma. Vieme, na čo sa treba sústrediť, ale rozhodujúca bude určite energia, ktorú do zápasu vložíme. Veríme, že môžeme byť úspešní a konečne prelomíme sériu prehier na palubovkách súperov," povedal tréner Svitu Róbert Ištvánik.

Kto píska: Marek Kúkelčík, Zdenko Zubák, Ján Kurpaš

Na čo sa zamerať: Práve zbrzdiť De'Seana Parsonsa bude asi hlavnou úlohou obrany Lučenca, respektíve ďalších nebezpečných zbraní Iskry. Tejto úlohy sa určite zhostí legionárska úderka Lučenca, na čele s Dominique Hawkinsom a Jamesom Murray-Boylesom.

Kde sledovať:

Foto: Ladislav Szibilla/BC Prievidza, Facebook, Lukáš Droppan