• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ideme do finále základnej časti Niké SBL, 42. kolo rozhodne o tom, na ktorej pozícii sa umiestni Svit a Inter Bratislava. Prvý menovaný sa predstaví v Leviciach, druhého čaká doma Prievidza. Handlová sa rozlúči s účinkovaním v sezóne 2020/2021 na palubovke Lučenca.

Niké SBL - 42. kolo (sobota 10. apríla o 18.00 h):

BKM Lučenec - MBK Baník Handlová

K zápasu: Jediné stretnutie, v ktorom zjednodušene môžeme povedať, že o nič nejde. Lučenec sa pokúsi naladiť na úvodné kolo play off pozitívne a zároveň ukončiť trojzápasové čakanie na víťazstvo. Prípadný triumf by tiež znamenal zakončenie základnej časti s vyrovnanou bilanciou. Naposledy prehrali "pelikáni" na Spiši (80:88). Meno svojho ďalšieho súpera nepoznajú, no je isté, že sériu začnú vonku. "Tento zápas už neovplyvní v tabuľke ani naše postavenie, ani postavenie Handlovej, ale určite sem Handlová nepríde len na výlet, takže treba pristúpiť k tomuto zápasu s plnou zodpovednosťou a vážnosťou a spraviť všetko pre to, aby sme napravili našu bilanciu aspoň na 18/18 a pred play off sa naladili víťazstvom," myslí si rozohrávač Lučenca Róbert Rožánek.

Pre Handlovú to bude rozlúčka so sezónou 2020/2021, keďže do vyraďovacích bojov sa nedostala. "Baníci" sa tiež pokúsia zakončiť v pozitívnom duchu, čo sa im už podarilo v stredu doma, keď prekvapujúco, ale zaslúžene ukončili víťazné ťaženie Spišských Rytierov (101:94). Zverenci trénera Danila Rakočeviča sa pokúsia aspoň mierne vylepšiť bilanciu u súperov, keďže u nich vyhrali len v jednom prípade, aj to práve v Lučenci. "Na posledný zápas sezóny cestujeme do Lučenca, kde to nikdy nie je jednoduché. Napriek tomu sme v rámci aktuálnej sezóny dvakrát potvrdili, že sa domácim len tak nepoddáme a naše jediné víťazstvo vonku bolo práve pod košmi Lučenca. Aj v poslednom zápase sezóny chceme ukázať charakter a potvrdiť, že basketbal hrať vieme. Napriek tomu, že je o našom osude rozhodnuté, chceme si tento zápas užiť a odovzdať v ňom maximum," prezradil krídelník MBK Lukáš Bolek. 

Kto píska: Marek Kúkelčík, Zdenko Zubák, Róbert Cibulka

Na čo sa zamerať: Nejaké mikrosúboje teraz necháme bokom, tento zápas je ideálnym priestorom na to, aby sa niektorá z menej výrazných tvári ukázala. Playmaker Handlovej Goran Bulatovič ešte môže bojovať o to, aby sezónu zakončil s priemerom double-double v bodoch a asistenciách.  

Kde sledovať:

Lc Handlova 2

Patrioti Levice - Iskra Svit

K zápasu: Levice sa len druhýkrát v histórii klubu stali víťazom základnej časti Niké SBL a tak môžu ísť do posledného kola s uvoľneným pocitom. Všetko rozhodol triumf v Prievidzi (80:78) a zaváhanie Spišských Rytierov v Handlovej. To však neznamená, že nie je o čo hrať, pretože ešte stále môžu prehovoriť do boja o 3. - 4. miesto, o ktoré bojuje práve ich sobotňajší súper. Tréner Michal Madzin má šancu dať priestor hráčom z lavičky, aby sa ideálnym spôsobom naladili na semifinále play off. Platí to napríklad o Martinovi Bachanovi, ktorý sa vrátil do zápasového diania po takmer 5-mesačnej prestávke. "Čaká nás posledný zápas základnej časti, ktorý si chceme hlavne užiť, keďže sa nám podarilo už v Prievidzi spečatiť prvé miesto. Svit je veľmi nepríjemný súper, s viacerými dobrými individualitami. My sa chceme prezentovať tímovým výkonom a ukončiť základnú časť víťazstvom," vyhlásil krídelník Levíc Martin Bachan. 

Svit má na dosah tretiu priečku a čo je hlavné, všetko má len a len vo svojich rukách. "Podtatranci" si výrazne pomohli, keď v priebehu pár dní zdolali dvakrát Inter Bratislava (87:71 a 83:78). Druhou výhrou zároveň zlomili viac ako 9-ročnú "kliatbu" bratislavskej Eurovia arény. Iskra plánuje pokračovať vo víťaznom ťažení, ak by si svoje terajšie umiestnenie udržala, tak je jasné, že v prvom kole play off by si zmerala sily s Prievidzou. "Posledný zápas hráme na palubovke Levíc, kde sme v tejto sezóne dvakrát prehrali o jeden bod, takže o motiváciu máme určite postarané. Navyše, ak vyhráme, skončíme určite na treťom mieste, čo je náš cieľ. Do zápasu preto pôjdeme určite s maximálnou energiou a ideme sa pobiť o víťazstvo. Vieme, že to nebude ľahké, ale chceme predviesť opäť dobrú obranu, ako v posledných dvoch zápasoch a hrať na 100 percent," povedal tréner Svitu Róbert Ištvánik. 

Kto píska: Zdenko Tomašovič, Peter Ženiš, Ladislav Bartoš

Na čo sa zamerať: Na levickej strane na to, kto sa naladí najlepším spôsobom na play off. Čo sa týka Svitu, tak bude zaujímavé sledovať, kto sa bude snažiť potiahnuť tím k výhre a zaisteniu 3. miesta. 

Kde sledovať:

DSC 7060

Inter Bratislava - BC Prievidza

K zápasu: Inter si v priebehu niekoľkých dní skomplikoval cestu za 3. miestom po základnej časti, momentálne už nemá situáciu vo svojich rukách. Dve prehry so Svitom, hlavne tá doma (78:83) znamenala pád na 4. priečku. Teraz sa pokúsia "žlto-čierni" proti Prievidzi prerušiť šnúru prehier a zároveň dúfať, že Svit v Leviciach zaváha. Pri rovnosti bodov a bilancie zo vzájomných zápasov, totiž majú zverenci trénera Olega Meleščenka lepšie skóre. Motivácia je teda v tomto smere jasná. "Určite by bolo dobré naladiť sa na play off víťazstvom. Na druhej strane, play off sa začne už v stredu, takže v tomto zápase možno dostanú väčší priestor aj hráči z lavičky. Uvidíme, ako tréner nakoniec pojme tento zápas. Je však jedno, kto bude na ihrisku, určite chceme zvíťaziť," prezradil vedúci družstva Miroslav Páleník. 

Prievidza má naproti tomu už istotu 6. pozície po základnej časti, v tomto smere čakajú iba na meno súpera v prvom kole play off. Celok z hornej Nitry môže cestovať do hlavného mesta uvoľnený, priestor na cenné skúsenosti sa otvára mladíkom na súpiske BC. Zároveň by však aj oni radi ukončili menšiu sériu prehier, v stredu stratili body doma s Levicami (78:80). "Čaká nás posledný zápas základnej časti. Musíme sa poučiť z predchádzajúceho stretnutia s Levicami, rozanalyzovať si chyby a vrátiť sa k svojej hre. Keď ju budeme hrať, môžeme byť vyrovnaným súperom každému, tak ako sme to už v sezóne viackrát dokázali. Ak bude náš výkon bez energie a budeme vymýšľať, či už v útoku alebo v obrane, tak to môže to byť pre nás veľký problém. Nie je čas na oddych. Play off začína už v stredu, preto musíme zostať v rytme. Verím, že sme ešte nepovedali posledné slovo," uviedol tréner Maroš Helmecy. 

Kto píska: Pavel Fuska, Martin Margala, Ján Kurpaš

Na čo sa zamerať: Bude to hlavne o domácom tíme, ktorý má o čo hrať a teda o ich túžbe dostať sa na 3. miesto. 

Kde sledovať:

Foto: Vladimír Dorňák, Branislav Gúgľava, Lukáš Droppan