• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Máme pred sebou posledný týždeň základnej časti Niké SBL v sezóne 2022/2023. Predposledné kolo môže rozhodnúť o konečnom umiestnení viacerých tímov, ako Levíc a Handlovej, Prievidze a Svitu. K tomu nás čaká ďalšia bitka o umiestnenie, Komárno hostí Inter Bratislava.  

Niké SBL 2022/2023 - 27. kolo (streda 22. marca, 18.00 h):

Patrioti Levice - MBK Baník Handlová

K zápasu: Úradujúci majster sa rozlúčil v sobotu s vidinou prvenstva po základnej časti a pokojne sa môže stať, že nedosiahne ani na druhú priečku. Situáciu nemá vo svojich rukách, ale pred domácimi fanúšikmi si môže pomôcť. Jedno je isté, po prehre so Spišskými Rytiermi po dvojnásobnom predĺžení (114:121), pôjdu do play off najhoršie z tretieho miesta, čo znamená istotu domáceho prostredia v úvodnej fáze vyraďovačky. A "žlto-zelení" by sa radi naladili na to úspechom. "Odkedy sme s Handlovou hrali posledný zápas, veľa sa toho zmenilo. Sústredíme sa na seba a náš výkon. Hráme doma a chceme sa postupne čo najlepšie pripraviť a naladiť na play off v zostávajúcich zápasoch základnej časti," uviedol tréner Michal Madzin. 

Handlovčania sa s veľkou pravdepodobnosťou lúčia v týchto dňoch so sezónou, už streda večer môže priniesť definitívu, že "baníkov" neuvidíme v play off. "Zápas v Leviciach bude bez pochýb náročný. Okrem svojich dlhodobých problémov sa trápime aj s maródkou a zraneniami. Napriek tomu túžime odohrať stretnutie so cťou a dobrou energiou, no uvedomujeme si, že to nebude jednoduché," dúfa tréner Karol Kučera. Jeho tím stále v roku 2023 nevyhral, aktuálne ťahá už 12-zápasovú šnúru prehier a v posledných 4 zápasoch inkasoval vždy cez 108 bodov. Ťažká úloha zlomiť túto sériu, navyše u súpera. "V Leviciach očakávame náročný duel, v ktorom sú samozrejme jasným favoritom domáci. Opäť nastúpime v úzkej rotácii, s minimálnou možnosťou striedania. Jediné, čo nám zostáva, je bojovať a odovzdať maximum pre dosiahnutie solídneho výsledku," dodal Danilo Aranitovič. 

Delegácia rozhodcov:
  • Peter Ženiš, Jakub Izák, Marek Turčin
Kde sledovať: 

DSC 4411 

Spišskí Rytieri - BC Prievidza 

K zápasu: Spišiaci si historicky prvýkrát zabezpečili 1. miesto v základnej časti najvyššej súťaže. Do zostávajúcich dvoch stretnutí tak môžu ísť bez tlaku na výsledok a otvára sa tak šanca na experimentovanie so zostavou, taktikou a možnosťou dať priestor mladším hráčom. Ambícia zostáva rovnaká, potvrdiť tabuľkové postavenie aj pred domácim publikom. "Z každej strany dostávame otázky, ako uchopíme koniec základnej časti. Máme to výsostné právo urobiť si to po svojom, vybojovali sme si to sami, bola to drina a toto je taký vítaný bonus. Úprimne, ešte sme sa o tom s hlavným trénerom Hojčom detailne nebavili, ja budem určite presadzovať, aby sa minutáž rozdelila aj medzi mladších hráčov, určite to nejako vyriešime. Samozrejme, rešpektujeme silu Prievidze a do zápasu pôjdeme s víťaznými ambíciami, naši fanúšikovia si to zaslúžia. Musíme si veľmi dobre rozmyslieť ako udržať chlapcov v tempe, po konci základnej časti nás čaká dlhšia pauza, treba sa s tým dobre popasovať. Po zápase s Levicami je mimo Adam Antoni, ten určite do zápasu nezasiahne," poskytol pohľad na aktuálnu situáciu asistent trénera Erich Korfanta. 

Prievidza stále čaká na play off definitívu, aj keď je pravda, že prípadná stredajšia prehra môže za istých okolností znamenať návrat do vyraďovačky. Aj druhý celok z hornej Nitry sa výsledkovo trápi, pocit víťazstva už nezažil 4 stretnutia. Zverenci trénera Krunoslava Krajnoviča pritom nehrajú zle, len ich sny o úspechu končia v nevydarených koncovkách. Tak bolo tomu aj doma proti Svitu (77:79). Na Spiši by to najradšej dotiahli do úspešného konca, nebude to však jednoduchá misia. "Rytieri majú dobrú rozohrávku a tiež sú silní v obrane. Kľúčom je preto odohrať solídnych 40 minút s minimom chýb. A rovnako musíme premieňať naše strely," myslí si Alonzo Walker.

Delegácia rozhodcov:
  • Anton Šarišský, Tomáš Doušek, Lukáš Životský
Kde sledovať: 

 DSC 7865

Iskra Svit - BKM Lučenec

K zápasu: Súboj dvoch víťazných sérií s charitatívnym podtónom. Pod Tatrami sa rozhodli pomôcť basketbalistke Viktórii Krajňákovej, podať pomocnú ruku môžete aj vy. Svit navyše okrem toho hrá už o 12. víťazstvo za sebou, ktoré by znamenalo istotu druhého miesta v základnej časti. Pre Iskru by to bolo najlepšie umiestnenie od roku 2005, kedy vyhrali základnú časť. Otáznik visí nad zapojením dvoch Slovákov do zápasu - Šimona Turzu a Stanislava Baldovského.  

Lučenec môže dosiahnuť na piaty úspech za sebou, čím by len potvrdil ambíciu udržať sa na štvrtom mieste. V tomto smere môže byť víkendový triumf nad Komárnom (62:61) kľúčový. "Pelikáni" evidentne na správny čas načasovali formu, keď sa rozhoduje o tom, pre koho bude sezóna úspešná a pre koho nie. U súperov majú obstojnú fazónu, čiže v Iskra aréne môžeme očakávať atraktívny basketbal. 

Delegácia rozhodcov:
  • Zdenko Zubák, Peter Karniš, Tomáš Kiss
Kde sledovať: 

 H0I3855 

BC Komárno - Inter Bratislava

K zápasu: Tabuľkovo rozhodne najzaujímavejšia konfrontácia stredajšieho 27. kola. Hrá sa totiž o 4. - 6. miesto, čo by pre toho najlepšieho znamenalo istotu domáceho prostredia v prvom kole play off. Komárno delilo doslova sekundy od výhry v Lučenci (61:62), napokon musí ešte o túto métu zabojovať. Či bude mať k dispozícii už aj Vuka Djordjeviča, to je v tejto chvíli otázne, ale bilancia doma dáva predpoklady na to, že "diabli" sa len tak bez boja nevzdajú. "Očakávame náročný zápas, ktorý pre nás znamená aj boj o čo najlepšiu pozíciu pred play off. Podobne je na tom Inter, preto to bude vyrovnaný zápas, ktorý rozhodnú detaily. Verím, že v poslednom domácom zápase základnej časti nás príde podporiť čo najviac fanúšikov," povedal Luka Gašič.

Z tabuľkového pohľadu je v boji o 4. - 6. miesto zatiaľ na tom najhoršie Inter, aj keď počas víkendu bez problémov uspel v Handlovej (110:81). "Žlto-čierni" však už nie raz dokázali zhodiť papierové predpoklady zo stala a presne to by radi urobili aj na juhu Slovenska. Zdravotný stav tímu sa citeľne vylepšil, odhodlanie uspieť je a už ho len pretaviť do reality. 

Delegácia rozhodcov:
  • Pavel Fuska, Martin Margala, Eduard Uhrin
Kde sledovať: 

Foto: Barbora Klorusová, Lukáš Droppan, Daniel Faix, Karol Scholtz