• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V 16. kole Slovenskej basketbalovej ligy víťazili tímy z prvej štvorky. Šiesty domáci triumf po sebe zaznamenala Žilina, ktorá si poradila s Komárnom. Inter si zobral dva body z prievidzskej Niké arény, Levice uspeli v oklieštenej zostave na Spiši a Svit uhájil domácu palubovku proti Handlovej.

PP & TV Raj Žilina – MBK Rieker Com-Therm Komárno 93:73 (23:21, 19:9, 21:12, 30:31)

Žilina: Rožánek 18, Merešš 14, Blagojevič 12, Stanojevič 11, Tot 6 (Jackson 17, Dickson 15, Ďuriš, Mátych a Podhorský 0)

Komárno: O'Reilly 18, Goodman 17, Delič 13, Jankovič 9, Hlivák 2 (Miloševič 11, Hunter 3, Bolek a Stojanov 0)

TH: 24/15 – 27/22, Fauly: 24 – 23, Trojky: 2 – 5, Rozhodovali: Ženiš, Bara, Mlynarčík

Povedali po zápase:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Sme veľmi radi, že sme tento zápas zvládli. Komárno má veľmi kvalitný tím, no predviedli sme skvelú obranu. Chcel by som sa poďakovať chlapcom, ktorí v defenzíve odviedli výbornú prácu a dokázali odraziť väčšinu útokov súpera. Či už to bolo v rotáciách v obrane, alebo v situáciách, kedy súper postavil zónový pressing, vždy sme boli schopní to zvládnuť."

Róbert Rožánek, hráč Žiliny: "Myslím, že sme zachytili úvod a od prvej štvrtiny sme hrali, čo sme chceli. Spravili sme si dobrý náskok. Na konci zápasu sme aj kvôli tomu mierne poľavili, čo sa nám nesmie stávať. Sme veľmi radi za toto víťazstvo."

Dalibor Hlivák, hráč Komárna: "Ťažko sa mi hodnotí zápas, lebo sme sem prišli úplne s inými úmyslami. Chceli sme hrať od začiatku naplno a koncentrovane. Žilina nás prekonala vo všetkých činnostiach a podaril sa nám tak úplný opak, čo sme chceli dosiahnuť. Najväčším problémom boli v obrane doskoky, kde Žilina mala druhé šance na skórovanie a tie premieňala. Máme veľa práce pred sebou, musíme sa poučiť z chýb."

 

BC Prievidza – BK Inter Bratislava 56:69 (18:17, 14:15, 10:21, 14:16)

Prievidza: Derksen 15, Zorvan 11, Jones 10, Jašš 5, Johnson 4 (Rostampour 11, Glasgow a Scott 0)

Inter: Baťka a Smith po 17, Bulatovič 10, Skinner 7, Mrviš 3 (Fusek a Kinney po 6, Abrhám 3)

TH: 24/16 – 9/6, Fauly: 17 – 21, Trojky: 6 – 9, Rozhodovali: Fuska, Kúkelčík, Turček

Povedali po zápase:

Michael Claxton, tréner Prievidze: "Bol to jeden z tých večerov, ktoré tímy občas majú. Makali sme naplno, ale naše pokusy nepadali do koša. Nemali sme taký dobrý pohyb lopty ako v predchádzajúcich stretnutiach. Samozrejme, Inter hral v obrane dobre, ale my sme neboli schopní premeniť pozície, ktoré sme si vytvorili. Som si istý, že z tohto výsledku sa otrasieme, necháme ho za sebou a budeme pripravení na Svit, ktorý privítame doma v stredu."

Marek Jašš, hráč Prievidze: "Stretnutie rozhodla v prvom rade naša ofenzíva. Nemôžeme dať na domácej palubovke 56 bodov a dúfať, že vyhráme zápas. Neviem či mala nejaký vplyv na našu hru aj nešťastná prehra zo stredy. Je pravda, že nám chýbali niektorí hráči, ale práve v takejto situácii sme mali bojovať viac my, ktorí sme hrali. Určite sa na to nechcem vyhovárať. Musíme sa odraziť späť a pripraviť sa na Svit, ktorý nás čaká už v stredu."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Aj v prvom, aj v druhom polčase sme podali rovnaký výkon, a to najmä v obrane. Držali sme sa plánu a preto sme aj vyhrali. V útoku nám síce niektoré otvorené strely nepadli a neboli sme až takí dobrí ako môžeme. Chýbali nám hráči ako Barač alebo Kozlík, ale hráči na ihrisku ich nahradil. Rovnako nám aj lavička, ktorá povzbudzovala. Zomkli sme sa a odohrali sme na veľmi horúcej palubovke Prievidze dobrý zápas. Som spokojný."

Lee Skinner, hráč Interu: "Bol to dobrý zápas. Keď sme sem išli, vedeli sme, že to bude veľký boj, keďže Prievidza má dobrý tím s dobrým trénerom a hráčmi. Pár našich chalanov nám chýba, ale vieme, že hocikto z nás, kto nastúpi na ihrisko, bude hrať dôrazne s cieľom zvíťaziť. Ukázali sme to, keď sme hrali dostatočne tvrdo s dostatkom dobrých rozhodnutí na oboch stranách palubovky, čo následne viedlo k víťazstvu."

 

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – BK Levickí Patrioti 78:84 (22:25, 17:16, 24:21, 15:22)

Spišská Nová Ves: Nottage 20, Florveus 17, Juríček 11, Rocca 8, Presutti 2 (Majerčák 8, Antoni a Marshall po 6, Krajňák a Židzik 0)

Levice: Williams 23, Gačeša 19, Davis 14, Žiak 12, Tomič 7 (Krajčovič 5, Bachan 4, Štefek 0)

TH: 20/16 – 23/21, Fauly: 21 – 22, Trojky: 6 – 7, Rozhodovali: Šarišský, Karniš, Perečinský

Povedali po zápase:

Georgios Bitzanis, tréner Spišskej Novej Vsi: "Tento zápas bol pre nás veľmi ťažký, hrali sme proti výbornému tímu, ktorý je v popredí ligy. Kontrolovali sme hru 35 minút, ale pri našej úspešnosti trojkovej streľby, kedy sme z 39 šancí premenili len šesť, nemôžeme vyhrať žiaden zápas. Veľa z nich bolo otvorených, som z toho sklamaný a neviem si naše trojkové zlyhanie vysvetliť. Pokračujeme ďalej, čaká nás ťažký program, musíme však ostať pozitívni."

Matej Majerčák, hráč Spišskej Novej Vsi: "Cítil som sa po dlhej pauze fajn, som rád, že mi padli nejaké strely. Dúfam, že som do konceptu celkom dobre zapadol a že sa budem zlepšovať. Myslím si, že v závere rozhodol ich útok pick-n.rollu s Gačešom, ktorý sme nevedeli ubrániť. Navyše sme zvonku netrafili takmer nič, čo sa nám proti skúseným Leviciam vypomstilo."

Teo Hojč, tréner Levíc: "Domáci príkladne bojovali, hrali agresívne a tvrdo, bolo vidieť, že idú po výhre. Jediným pozitívom našej hry je výhra, hovorí sa, že dobré tímy ak aj hrajú zle a vyhrajú, tak to niečo znamená. Veľký problém sme mali na obrannom doskoku, domáci mali 23 doskokov, to je veľké číslo. Nehrali sme svoju hru, chýbal nám Bojanovský, čo sme cítili. Nejako sme to na záver zvládli a ideme domov s výhrou, čo je asi to najdôležitejšie."

Milan Žiak, hráč Levíc: "Chýbali nám dvaja hráči a vedeli sme, že to nebude jednoduchý zápas. V prvom polčase nás trápil Nottage, ako aj útočné doskoky Florveusa. V druhom polčase sme dokázali domáceho rozohrávača eliminovať, taktiež sme zodpovednejšie odstavovali domácich na doskoku a napokon sme si zo Spiša odniesli vydretú výhru."

 

Iskra Svit – MBK Handlová 85:81 (20:20, 21:22, 25:17, 19:22)

Svit: Guillory 21, Avramovič 19, Washburn 14, Baldovský a Davis po 10 (Vučičevič 6, Galata 5)

Handlová: Tresač 18, Petráš 13, Čekovský 12, Mikulič 6, Halada 5 (Skouen 16, Ross-Miller 9, Kibi 2, Novysedlák 0)

TH: 19/13 – 9/6, Fauly: 16 – 16, Trojky: 8 – 9, Rozhodovali: Lukáč, Kiss, Sirocký

Povedali po zápase:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Keďže Handlová na začiatku premenila skoro všetko, čo vystrelila, tak sme hneď prehrávali o desať bodov, čo ovplyvnilo celý zápas. Dobre, že sme nespanikárili a zostali pri svojej hre, ale víťazstvo sme museli vydrieť až do konca. Takýto záver je síce krásny pre divákov, ale my sme radšej, keď vedieme o dvadsať bodov. Tesné koncovky môžu dodať sebavedomie, ale budeme radšej, ak stretnutia vyriešime skôr."

Maurizio Galata, hráč Svitu: "Úvod nebol podľa našich predstáv, ale vlastne ani celý zápas. Museli sme tvrdo bojovať, aby sme sa dostali späť do hry. Urobili sme si nejaký náskok, ktorý sme napokon aj tak stratili. Bol to veľmi náročný duel a spôsob, akým hrala Handlová, vôbec nezodpovedá jej postaveniu v tabuľke. V obrane sme sa poriadne nadreli. Môžeme byť veľmi radi, že sme zvíťazili, pretože naše výkony neboli optimálne. Takéto koncovky vždy bývajú nervydrásajúce, ale doma máme tú silu, aby sme situácie riešili správne."

Peter Torda, tréner Handlovej: "Začali sme dobre, no družstvo Svitu sa zobudilo a začalo hrať svoju hru. Oni hrajú doma výborne a nás potopili hrubé chyby. V prvom polčase sme zahodili šesť ľahkých košov a v druhom sme dvakrát stratili loptu za prenášanie. Chýbalo nám aj trochu šťastia, pretože sme ubránili posledný útok, ale Avramovič ich predsa len poslal do dvojbodového náskoku. Následne prišla naša útočná chyba a je po zápase. Mrzí nás to, lebo sme sem prišli zabojovať o víťazstvo."

Jakub Petráš, hráč Handlovej: "Proti Svitu sme očakávali ťažký súboj, pretože vieme, že doma prehrali iba raz, ale my sme to chceli zmeniť. Začali sme veľmi koncentrovane, no asi v piatej minúte nastala naša dekoncentrácia a dali nám desať rýchlych bodov. Dovolili sme im vrátiť sa späť do zápasu a naťahovalo sa to až do konca. Veril som, že v závere to dokážeme zvrátiť v náš prospech, no nepodarilo sa. Ja som tam chcel faulovať, ale keďže ma už skôr rozhodca upozornil, musel mi dať aj nešportový faul."

Foto: Lukáš Droppan