• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aj v piatom semifinálovom zápase Prievidze a Košíc sa tešil z výhry domáci tím. „Baníci“ vyhrali 96:81 po dominantnom výkone v druhom polčase, v ktorom otočili nepriaznivý vývoj stretnutia.

Dôležitosť zápasu bolo cítiť už od prvých minút, oba tímy vstúpili s veľkou chuťou, z čoho však pramenilo viacero nepresnotí. „Do zápasu sme vstúpili trošku premotivovaní, vďaka publiku sme mali až priveľa energie. Dokázali sme to však v ďalšom priebehu ustáliť,“ vyjadril svoj názor hráč Prievidze Jaytornah Wisseh. Postupne sa tempo hry ustálilo, Prievidza sa dostala do vedenia, dokázala ťažiť z príliš agresívnej obrany hostí, po 10 minútach viedli tesne 23:20.  Druhá štvrtina bola v réžii košického tímu, po krátkej prestávke nakročil šnúrou 7:2, ktorá ich dostala do vedenia. Košičania boli aj v 8-bodovom trháku, ale zvýšená intenzita v obrane priniesla opäť obrat v prospech domáceho tímu. Hostia sa nenechali vyviesť z miery a za 90 sekúnd boli opäť vo vedení 47:41, ktoré si udržali až do konca prvého polčasu. „Prvý polčas sme dobre bránili, vyhrali sme ho o šesť bodov. Po polčase nabehli na nás tvrdou obranou. My sme stratili zopár lôpt, oni dali ľahké brejky a koše. Dostali sme sa z +6 na -6, tým pádom naša psychika išla dole. Využili to, divákov mali famóznych, potlačili ich. Verili si v streľbe, dali ťažké strely a vyhrali oprávnene,“ povedal po zápase Stanislav Baldovský z Košíc.

Druhý polčas bol jasnou záležitosťou zverencov Miljana Čuroviča, po prestávke vyšli na ihrisko ako pokropení živou vodou. Za niečo vyše dve minúty vyrovnali skóre zápasu, psychicky ich to posadilo na koňa. Prievidžania zvýšili intenzitu, sami sa dostali do trháku a pred poslednou štvrtinou si vytvorili sľubný náskok o 7 bodov – 72:65. „Myslím si, že vo všetkých aspektoch sme dnes hrali dobre. Hrali sme tak, ako hráme počas sezóny. V tejto sérii premenili Košice veľa ťažkých striel, v tomto zápase sme však mali šťastie, že niektoré nepremenili. Za to môžeme ďakovať našej obrane, ktorá bola o čosi rýchlejšia a tým pádom, musel súper strieľať z oveľa ťažších pozícií. Dokázali sme vytvoriť ľahšie možnosti na skórovanie, vytvoriť na nich väčší tlak a dávať ľahké koše,“ zamyslel sa nad priebehom tretej štvrtiny Wisseh.

Košice nedokázali promptne zareagovať, tretiu štvrtinu prehrali o 13 bodov. „Bolo to úplne citeľné, v prvom polčase neboli až tak agresívni. V druhom polčase si museli jednoducho povedať, že ak chcú vyhrať, tak musia na nás agresívne. My sme sa, ani neviem ako to povedať, zľakli... Prehrať o 15 bodov, keď vyhrávate polčas o šesť bodov, to je strašné. Povedali sme si, že si musíme dávať pozor na tretiu štvrtinu. Jednoducho sme sa strácali lopty, oni dávali z toho ľahké koše,“ myslí si Baldovský. Nič sa nezmenilo ani v záverečnej štvrtine, Prievidza bola na koni, po chvíli sa dostala do komfortného dvojciferného náskoku, ktorý už z rúk až do záveru nepustila. „Keď sa hra viac otvorí a dáte ľahké koše, tak vás to aj psychicky nakopne,“ uviedol prievidzský playmaker. Kriticky zhodnotil výkon v druhom polčase košický krídelník: „Neviem či je to pravidlom môj dom, môj hrad. Dostať 96 bodov je strašne veľa, 81 je tiež dobré, ale mali sme strašnú obranu v druhom polčase. Niet potom už čo robiť, keď 3-4 minúty pred koncom je o 16 bodov. Veria si, majú super publikum, ktoré je ich šiestym hráčom.“

Prievidza vyhrala 96:81, v rukách má semifinálový „mečbal“ a v stredu môže rozhodnúť o tom, že sa opäť po roku stretne vo finále s Komárnom. Recept na úspech je podľa Wisseha jasný: „Hrať tak, ako sme hrali dnes, s väčším dôrazom na obranu a útok. Dúfam, že tam vyhráme.“  Košice stoja pred neľahkou skúškou, doma musia vyhrať, ak si chcú vynútiť rozhodujúci siedmy zápas v sérii. V ich prospech hovorí bilancia v Angels aréne. „Stredu nám nič iné nezostáva len vyhrať a nech sa rozhodne v Prievidzi. Nič iné nám nezostáva, len bojovať,“ burcuje Stanislav Baldovský.

FOTO: VLADIMÍR KRÁLIK