• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na jednej strane veľká úľava, na strane druhej sklamanie. Séria o bronz mala len dve stretnutia, na oboch stranách bola ale čitateľná silná únava a výdych z ukončenia dlhej sezóny.

Každá medaila má svoju cenu

„Chvalabohu, že je koniec,“ priznal hlbokým výdychom vodca bratislavského Interu Radoslav Rančík po víťazstve 92:82 v poslednom zápase ročníka 2015-16. „Šesť hodín v autobuse a potom prísť na palubovku a odohrať takmer celý zápas je pre mňa takmer nemožné. Ďakujem spoluhráčom za to, že sme to spoločne zvládli a sme aspoň tretí. Aj to je výsledok. Všetci sme sklamaní, že sme nepostúpili do finále, ale Komárno bolo lepšie a ja ďakujem za peknú sezónu spoluhráčom, trénerom i funkcionárom.“

Interisti sa netajili vyššími ambíciami. Po zisku druhého miesta v základnej časti si robili zálusk na boj o titul, no semifinálová séria proti Komárnu pre nich dopadla katastrofálne. Všetko si vynahradili aspoň v súboji o bronz proti Košiciam.

„Ak by sme ten bronz nechceli, tak sme túto sériu ani nemuseli hrať. Každá medaila má svoju cenu a poteší,“ uviedol Radoslav Rančík krátko po tom, čo si spoločne s bratom Martinom poobzerali najnovší prírastok do rodinnej zbierky trofejí. Jedným dychom nezabudol polichotiť súperovi. „Košice predstavovali ťažkého protivníka. Mali kvalitný tím a basketbal v Košiciach sa robí evidentne na vysokej úrovni. Nič nám nedarovali a ja osobne som úprimne rád, že získala nováčika, ktorý okamžite zabojoval o tretie miesto. Bodaj by bolo takých viac, veď stúpajúca úroveň ligy pomáha všetkým.“

V závere došla para

Na domácej strane naopak zavládlo sklamanie. Aj keď tak trochu rezervované, pretože Košičania svoj cieľ splnili už s predstihom.

„Odohrali sme dobrý zápas a chlapcom za celú sezónu ďakujem. Mali sme to rozohrané nádejne, ale v závere sa asi prejavila strata síl zo série proti Prievidzi. V nej sme bojovali o finále a dali sme do toho všetko. Inter mal viac času na oddych, ale musíme uznať jeho kvalitu a súperovi blahoželám k bronzu. Splnili sme svoj semifinálový cieľ a my preto nesmútime. O rok chceme postúpiť do finále,“ skonštatoval tréner Býkov Dražen Brajkovič.

Neznalosť pravidiel naštartovala súpera

Košičania dlho predvádzali, že absolvovať ešte jednu cestu do hlavného mesta by im nerobilo problém. V druhej štvrtine viedli o jedenásť bodov, v štrnástej minúte ale prišiel dôležitý moment. Maurizio Galata chytil s úsmevom na tvári za plece jedného z rozhodcov a ten mu namiesto opätovania úsmevu nadelil osobnú a technickú chybu. Inter z nej vyťažil šesť bodov a naštartoval sa k postupnému obratu.

„V pravidlách stojí, že hráč sa nesmie dotknúť rozhodcu. Moja chyba, priznám sa, že som toto pravidlo nepoznal a asi si musím všetky pravidlá doštudovať. Nechcem sa k tomu radšej vyjadrovať, pretože možno by som dostal nejakú pokutu, ale z mojej strany určite nešlo o nejaký pokus o inzultáciu, alebo niečo podobné. Faktom je, že som z toho nešťastný. Počas play-off som veľa šancí nedostal a keď som bol konečne na ihrisku, tak príde takáto vec. Za pár minút som mal štyri fauly a trénerovi sa preto nečudujem, že ma stiahol na striedačku,“ povzdychol si nešťastník Galata.

Strata slušného náskoku mrzela i pivota Michala Baťku. Konto súpera zaťažil 28 bodmi, no jeho snaha napokon odmenená nebola. „Škoda, vypracovali sme si slušný náskok, ale Inter potvrdil svoju kvalitu. Skórovať tam dokáže každý hráč od Rančíka až po posledného striedajúceho. Inkasovať doma vyše deväťdesiat bodov je veľa, ale ukázali sme, že kožu nepredáme zadarmo. Neudržali sme náskok a sezóna sa pre nás bohužiaľ skončila.“

Medaila je v správnych rukách

S reálnym pohľadom na celú sezónu sa napokon obe strany zhodli, že bronzová medaila skončila na správnych krkoch.

„Túžili sme po medaile, pretože každý chce končiť sezónu víťazstvom. Na nováčika sme ale poskladali celkom dobré mužstvo a dokázali sme vyradiť naozaj kvalitný tím Levíc. Aj v semifinále sme ukázali dobrý basketbal a ak by sme zvládli predĺženie v Prievidzi, mohlo to sa to skončiť inak. Inter vyhral obe stretnutia a uspel preto zaslúžene. Verím, že základ nášho tímu ostane pohromade a o rok skúsime zabojovať o lepšiu, než zemiakovú medailu,“ vyslovil sa Michal Baťka, na ktorého nadviazal Maurizio Galata. „Je mi ľúto, že sa to skončilo 0:2. Ľudia si teraz môžu pomyslieť, že sme nebojovali, ale každý z tímu zo seba vydal všetko. Pohľad na súpera preberajúceho pohár je nepríjemný, obzvlášť doma. Neostáva nám nič iné, len poblahoželať Interu. Mali dobrý tím, odohrali dobrú sezónu a medailu si zaslúžili.“

Hráči Košíc aj Interu sa napokon zhodli v jednej veci – o rok chcú získať ešte viac a podobnú sériu by si radi zopakovali vo finále.

„Čo bude na budúci rok, to je otázka pre funkcionárov. My s chalanmi si teraz ideme užiť koniec sezóny a neskôr sa uvidí, čo nás čaká v novej sezóne. V tejto chvíli si užívame medailový pocit a sme radi, že už nemusíme hrať tretí zápas. Úprimne hovorím, ja som v tomto momente úplne mŕtvy,“ dodal veľavravným tónom Radoslav Rančík.

Zdroj: kbkosice.sk

FOTO: PETER JESENSKÝ