• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už v príprave to bol zo strany Lučenca a Svitu kvalitný basketbal. Ešte na vyššiu úroveň sa dostal v ostrom nasadení, čo sa odzrkadlili aj na výslednom skóre. „Novohradčania“ splnili to, čo chceli - ukázali kolektívnu hru, dobrú ofenzívu a defenzívu, a bonusom bolo, že do hry sa dostali všetci hráči.

Ako už naznačili sobotňajšie duely, úvodné minúty boli v znamení prílišného chcenia a nasadenia. Taký istý scenár sa zopakoval v Lučenci, až v druhej štvrtine sa tímy dostali do „pokojovej teploty“. Družstvá sa poznali z nedávnej konfrontácie, čo zohralo určitú rolu pri skautingu. „Niečo málo v tom bolo. Na turnaji do Svitu sme síce prišli kompletní, ale po jednom tréningu. Po dvoch týždňoch spoločnej práce sa to teraz ukázalo. Som rád za víťazstvo, aj keď nehovorím, že to bolo jednoduché a možno aj výsledok nie je až taký spravodlivý, ale dovolím si tvrdiť, že sme boli lepší. Úvod do ligy sme zvládli,“ prezradil po zápase domáci kouč Peter Jankovič.

Aj preto v prvej štvrtine nepadol veľký počet bodov, útočné potenciály sa odomkli naplno v ďalších častiach zápasu. Lučenčania ešte do prestávky získali dvojciferné vedenie, ktoré bez väčších problémov dokázali zveľaďovať. „Bol to náš prvý zápas v sezóne, k tomu ešte vonku v Lučenci, kde sa vyhráva veľmi ťažko. Mrzí nás, že nám zápas ušiel, ale nebudeme si z toho robiť ťažkú hlavu a pripravíme sa na ďalšie stretnutie v Handlovej. Myslím si, že kúsok spravilo aj prílišné chcenie, aby sme do sezóny vstúpili výhrou. Na začiatku sme boli trochu nervózni a nepremenili sme voľné pozície. Nehrali sme tvrdú hru, ktorú vieme,“ obzrel sa za dianím na palubovke hosťujúci Jakub Mokráň.

DSC 0163

Pri pohľade na štatistiky vidieť, kde sa lámal zápas. Domáci basketbalisti pustili súpera len k 2 úspešným pokusom za tri body, donútili ho až k 25 stratám. Dominancia viedla až k 35 bodom z tohto ukazovateľa, navyše lavička Lučenca zaznamenala o priepastných 44 bodov viac ako tá zo Svitu. „Čakal nás veľmi ťažký súper. Svit ukázal na domácom turnaji svoj potenciál, tam už bolo vidieť veľkú kvalitu ich hráčov. Svedomito sme sa pripravovali, zo začiatku však bolo cítiť a vidieť veľkú nervozitu. V úvode sme boli rozpačití, zahadzovali sme jasné šance. V druhom polčase to z nás opadlo, keď sme trafili niektoré strely, tak sme sa dostali do rytmu. Dobre to napokon dopadlo,“ uviedol rozohrávač BKM Róbert Rožánek.

„Medvede“ v druhom polčase pohoreli na tom, že ich hra bola skôr ladená individuálne, čo ich ligový rival nekompromisne trestal. Pod košom síce zozbierali väčší počet doskokov a približne rovnaký počet bodov, ale už vyššie spomenuté straty ich stáli nádej na výhru. „Musíme sa ešte lepšie spoznať a zohrať sa ako v útoku, tak hlavne aj v obrane. Sám zápas nikto nevyhrá. Dôležité je tiež obmedziť straty, v tomto zápase sme ich mali 25, to sa potom ťažko vyhráva,“ vyjadril sa Mokráň.

DSC 0480

Lučenčania sa naproti tomu dostali do veľkej pohody, v istých momentoch boli ako keby jediným tímom na palubovke. Divákov tešili peknými zakončeniami, smečmi a hlavne tým, že na ich hre bola vidieť radosť od prvej do poslednej minúty. „Môžeme sa baviť, že v tretej a štvrtej štvrtine to bola dobrá obrana. Síce sme dostali 80 bodov doma, ale to už bola spojená nádoba s tým, že sa nám relatívne darilo v útoku. Dali sme 104 bodov, čo je dosť. Hlava teda pustí aj v obrane, nie je už taká dôsledná,“ vyhlásil Jankovič.

Podobne ako v Leviciach, tak aj v Lučenci sa dostali do hry všetci hráči na súpiske. Až na jednu výnimku sa bodovo presadil každý jeden z nich. Trénera „Novohradčanov“ tento fakt potešil a vzhľadom na aktuálnu situáciu to zobral s humorom a trochou nadhľadu: „Pevne verím, že to nebol posledný zápas sezóny. Keď aj bol, tak všetci hráči si v tejto sezóne zahrali. Skončili sme na druhom mieste za Levicami, zase sme pokročili o jedno miesto a môžeme sa baviť, že tento ročník bol úspešný.“

Muž zápasu: Vyzdvihnúť sa oplatí určite každého jedného hráča z Lučenca, ale predsa len miernu pozornosť na seba strhol Róbert Rožánek. V novom drese a pred domácim publimom sa predviedol 21 bodmi, získal pre tím najviac faulov a bolo na ňom vidieť aj zlepšenie v obrane. To všetko spolu s ostatnými štatistikami mu prinieslo ocenenie pre najlepšieho slovenského hráča kola. 

Highlighty zo zápasu Lučenec - Svit:

Foto: Lukáš Droppan