• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Svit a Lučenec sa opäť postarali o strhujúci basketbalový zážitok, plný zvratov. V jednej chvíli to vyzeralo na ďalšie hladké víťazstvo Iskry, vtedy však prišli chvíli Jamesa Murrayho-Boylesa. V záverečnej štvrtine sa postaral o obrat, v ktorom mal práve on hlavné slovo.

„Podtatranci“ vybehli na súpera s obrovskou energiou a ofenzívnou silou. Takmer na všetko, na čo v prvej štvrtine siahli, tak si našlo cestu do koša. Výsledkom bolo 34 bodov v tejto časti a vedenie o 14 bodov. Ani v druhej 10-minútovke nič nenasvedčovalo tomu, že by z toho mohla byť dráma, respektíve obrat Lučenca.

„Ja som už dopredu vedel, že to bude ťažký zápas. S Lučencom sú vždy takéto stretnutia. Keď sme viedli o 15 bodov, tak som vedel, že to neskončí o 30, ale fakt som si myslel, že vyhráme. Prvú štvrtinu a celkovo prvý polčas sme hrali parádne. Dali sme do tejto časti veľa energie, obrana bola dobrá a útok ešte lepší,“ zamyslel sa rozohrávač Svitu Saša Avramovič.

„Novohradčania“ nemali dlho recept na hru súpera, ťažko ich zastavovali hlavne pod košom, kde sa presadzovali silné zahraničné individuality. Zlepšenie prichádzalo postupne po prestávke.

„Celkovo som rád, že sme zabojovali, aj keď sme nemali najlepší úvod do zápasu. Začali sme s dobrou energiou, ale neplnili sme náš zápasový plán. Súperovi sme dovolili body z tranzície. Nútili nás k stratám, z čoho pramenili tieto body. Do druhého polčasu sme potrebovali vstúpiť oveľa agresívnejšie v útoku a v obrane, ak sme chceli pomýšľať na návrat do zápasu,“ uviedol hráč hostí James Murray-Boyles.

DSC 3874 

Zápas sa lámal na prelome tretej a štvrtej štvrtiny, kedy sa vedenie Svitu postupne znižovalo. V tejto fáze prišli nevynútené chyby, početné množstvo faulov a tiež prirodzená nervozita. Domácim postupne skĺzala medzi rukami šanca na triumf.

„Ťažko povedať, kde nastal problém. Ku koncu som cítil, že nám chýbalo dosť energie a síl na to, aby sme tento zápas vyhrali. Myslím si, že na konci sme boli veľmi neskúsení. Rýchlo sme končili naše útoky a im sme dovolili veľa behať. Musíme sa poučiť z týchto zápasov čo najviac, aby sa takéto niečo už nestávalo. Ku konci sme museli zariskovať, bojovali sme, chceli sme vyhrať, ale skúsenosť a trochu pokoja nám na konci chýbalo,“ vyhlásil Avramovič.

DSC 3895 

Dá sa pokojne povedať, že pri všetkých rozhodujúcich okamihoch zápasu bol Murray-Boyles. Američan zakončil duel s 27 bodmi na svojom konte. V štvrtej štvrtine ich zaznamenal 15, mal tak obrovský podiel na víťaznom obrate Lučenca a ukončení dvojzápasovej série prehier.

„Rozhodujúcim okamihom stretnutia bol podľa mňa začiatok štvrtej štvrtiny. Určite som sa cítil v závere 'in the zone'. Stále som veril, že máme dobrú šancu toto stretnutie vyhrať, takže som sa snažil robiť rozhodnutia, ktoré môj tím potreboval. Po dvoch prehrách v rade, bolo toto pre nás veľké víťazstvo. Ukázalo sa, že vieme hrať veľmi dobre, ak hráme kolektívne, s energiou a intenzitou. Verím, že tento triumf nás motivuje do ďalších zápasov,“ prezradil na záver hráč Lučenca.

Highlighty zo zápasu Svit - Lučenec:

Foto: Daniel Faix