• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Hornonitrianske derby nemáva favorita, čo sa ukázalo aj v 130. edícii súbojov Prievidze s Handlovou. „Baníci“ chceli vrátiť svojmu súperovi prehru z predchádzajúceho merania síl, zverenci trénera Maroša Helmecyho však mali odlišné plány. Vynikajúca druhá štvrtina a takmer neomylný Dragan Bjeletič ich doviedol k mimoriadne cenným dvom bodom.

Prievidžania pri tom ešte postrádali Granta Sittona, ktorý je po príchode na Slovensko v povinnej karanténe. Vstup do zápasu im nevyšiel, ale všetko si to domáci vynahradili v druhej štvrtine. Útočná kanonáda priniesla zmenu diania na palubovke a vybudovanie dostatočne vysokého vedenia, ktoré si udržovali aj po polčasovej prestávke.

„Rozhodla najmä naša energia a bojovnosť. Mali sme síce aj nejaké slabšie chvíľky, ale vedeli sme to hneď vykompenzovať lepšími momentmi. Bojovali sme ako tím, žili sme so zápasom, určite to veľmi pomohlo k víťazstvu. Handlová mala dobrý úvod, potom sme však zlepšili obranu a skóre sa začalo otáčať v náš prospech. Pre nás je to dôležitá výhra, prelomili sme sériu prehier, získame viac sebavedomia a pôjdeme odhodlane do ďalších zápasov,“ uviedol rozohrávač BC Matej Majerčák.

Handlová prišla osmelená úspechom nad Svitom, vďaka ktorému sa dostala z posledného miesta v tabuľke a zároveň ukončila sériu prehier. V Niké aréne však stačilo 10 minút, aby sa rozplynul sen o ďalšom triumfe. Svojmu rivalovi dovolili odskočiť až na 15 bodov. Síce v druhom polčase prišla mierna dráma, ale viac ako na 5 bodov sa nedokázali Prievidzi priblížiť.

 pd luc 22

„Mohol by som povedať, že aj vďaka koronavírusu sme nemali dostatok energie. Určite je na tom niečo pravdy, ale v prvom rade som sklamaný z nášho prístupu k zápasu. Síce sme dobre začali, ale potom sme sa vrátili do starých koľají, v ktorých hrávame na palubovkách súperov. Nepáčil sa mi prejav nášho tímu, energia nebola dostatočná, rovnako som v derby čakal vyššiu motiváciu hráčov. Pre mňa je to nepochopiteľné. Ja som možno temperamentnejší tréner, to je pravda, čakám však väčšie emócie aj od svojich zverencov. Aj od lavičky očakávam väčšiu podporu tímu. Chyby sa robia, to je pochopiteľné, ale prístup a vzťah k basketbalu musí byť lepší,“ nešetril kritikou tréner MBK Danilo Rakočevič.

Karty sú momentálne rozdané jasne, Prievidza, Handlová a Inter Bratislava bojujú o 5. - 7. miesto. Z tohto pohľadu majú ich vzájomné zápasy štvorbodový náboj. Dva body tentoraz zostali doma, výsledok 88:78 znamená, že sa zverenci trénera Maroša Helmecyho vzdialili svojim rivalom a zároveň nie sú ďaleko od štvrtého Svitu. Ten má na konte len o jedno víťazstvo viac a práve on bude ich najbližším súperom v stredu.

image026 

„Liga je vyrovnaná, každý zápas je dôležitý. V tejto súťaže sa dá hrať s každým, je to iné ako v minulých rokoch. My s Handlovou, Interom a možno aj so Svitom bojujeme zatiaľ v druhej polovici tabuľky. Môže sa to však zmeniť. Nielen náš tím má v tomto roku nižší rozpočet, možno aj to prispelo k vyrovnanejšiemu priebehu sezóny. Možno nemáme v tíme také zvučné mená ako v minulých sezónach, ale vynahrádzame to snahou, bojovnosťou,“ vyhlásil Majerčák.

„Baníci“ striedajú lepšie momenty s horšími, nič na tom nezmenil ani návrat Dušana Vicentiča, či príchod mimoriadne skúseného a kvalitného Nikolu Rakočeviča. Handlová stále čaká tohtosezónne premiérové víťazstvo u súpera a len vďaka lepšiemu vzájomnému zápasu s Interom, nie je na poslednom mieste.

IMG 6330 

„Potrebujeme zmeniť prístup. Musíme mať aj na tréningu väčšie nasadenie. Počas sezóny sme už boli aj v lepšej situácii ako sme teraz, karanténa nás určite zabrzdila. Budeme sa snažiť veľa vecí zlepšiť. Pozrieme si videozáznamy zo zápasov, hráčom ukážeme, čo robili dobre a čo zle. Možno keď uvidia ako pôsobili v niektorých momentoch na palubovke, tak si uvedomia, že niektoré veci musia zmeniť,“ zamyslel sa na záver tréner MBK.

Highlighty zo zápasu Prievidza - Handlová:

Foto: Ladislav Szibilla, Lenka Molnárová