• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V sobotu o šiestej večer to vypuklo! Štyrmi zápasmi sa začalo dlho očakávané play-off Eurovia SBL. Čo zaujímavé, popri víťazstvách Prievidze, Komárna, Interu a Handlovej, priniesol prvý hrací deň?

UDALOSŤ PRVÉHO HRACIEHO DŇA

Za významný medzník možno považovať už samotný štart play-off. Prichádza obdobie, na ktoré sa teší azda každý fanúšik. Američania, o ňom vzletne hovoria, že je to čas, keď sa rodia legendy. Odhliadnuc od tejto hyperboly, vyraďovacia časť býva bohatá na dramatické momenty, nečakané zvraty a zaujímavé príbehy. Zostáva veriť, že play-off Eurovia SBL 2015 nebude výnimkou.

PREKVAPENIE PRVÉHO HRACIEHO DŇA

Vo všetkých štyroch prípadoch uspeli vyššie nasadené mužstvá, ktoré tak využili výhodu domáceho prostredia. Nezrodil sa teda žiadny prekvapivý výsledok. To však neznamená, že by sa oň horšie nasadené tímy aspoň nepokúsili. Prievidza so Spišskou Novou Vsou i Komárno s Banskou Bystricou prehrali úvodnú štvrtinu, Karlovka trápila Inter a Svit sa držal v tesnom závese za Handlovou.

V ďalších minútach potom prevzali iniciatívu favorizované mužstvá, ale zvlášť Komárno sa s Banskou Bystricou poriadne natrápilo. Ešte v 28. min bol stav vyrovnaný (67:67) a len výpadok v koncentrácii spôsobil, že odrazu sa Bystričania dívali súperovi na chrbát. Ešte raz sa dokázali vzchopiť a nebezpečne znižovali až na konečných 85:90.

NAJLEPŠÍ STRELEC PRVÉHO HRACIEHO DŇA

Boli dvaja a stáli proti sebe. Banskobystrický Milan Žiak aj komárňanský Siniša Bilič dosiahli zhodne po 22 bodov. Viac radosti mal napokon Slovinec Bilič, keďže „lodiari“ zdolali „policajtov“ 90:85. Aj tretí najlepší, Jaytornah Wisseh, si zahral práve v tomto stretnutí. Rozohrávač Komárna nastrieľal o bod menej ako Bilič so Žiakom. Po dvadsať bodov pridali Aco Mandič zo Spišskej Novej Vsi a interista Peter Sedmák.

OSOBNOSŤ PRVÉHO HRACIEHO DŇA

Žiadny z hráčov podľa nášho názoru v sobotu nezažiaril natoľko, aby sme jeho prínos vyzdvihli vysoko nad výkony ostatných. Podľa indexu efektivity sa MVP kola stal Petar Babič. My sa nebudeme prieť. Chorvátsky rozohrávač v službách Interu dosiahol 16 bodov, 6 doskokov a 7 asistencií. Stačilo mu na to odohrať 24 minút.

Nebyť Babiča, zrejme by sme na tomto mieste vyzdvihli výkon komárňanského Jaytornaha Wisseha, ktorý bol najviditeľnejším hráčom v najvyrovnanejšom zápase sobotného programu. Na pomerne tesnom víťazstve „lodiarov“ nad Banskou Bystricou (90:85) sa podieľal 21 bodmi, 6 doskokmi, 5 asistenciami a 3 ziskami.

VÝBUCH PRVÉHO HRACIEHO DŇA

Úvodné zápasy štvrťfinále play-off sa zaobišli bez nejakých významnejších turbulencií. Viac sa možno očakávalo od Svitu, no jeho defenzíva nepracovala podľa predstáv, čo mu vzalo možnosť pobiť sa v Handlovej o lepší výsledok. Pravda, prehru o 19 bodov (71:90) netreba príliš dramatizovať. Už v stredu môže byť všetko inak.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK