• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Až v šiestom kole Eurovia SBL sa aktuálnemu vicemajstrovi MBK Rieker Com-Therm Komárno podarilo prvýkrát získať dva body z palubovky súpera. Podarilo sa im to na Karlovke, kde triumfovali po výsledku 80:72.

Základom úspechu „obuvníkov“ bola záverečná štvrtina. Komárno síce viedlo po prvom polčase rozdielom jedenástich bodov – 50:39, ale pred záverečnou štvrtinou sa išlo na ihrisko za vyrovnaného stavu 61:61. Lenže záver patril hosťujúcim basketbalistom. V ich tíme vynikol najmä Američan Miles Bowman jr., autor 23 bodov a 21 doskokov. Dobrým výkonom sa prezentoval aj sedembodový krídelník hostí Saša Jankovič: „Do zápasu sme vstúpili veľmi dobre, zvolili sme svoje tempo, na ktoré súper nestačil. Hrali sme tímovo, posúvali sme loptu. To, čo sa stalo v tretej štvrtine, keď sme stratili ťažko nadobudnutý náskok z prvého polčasu, to neviem vysvetliť. Nestalo sa nám to prvýkrát, budeme si na to musieť dávať pozor. V závere sme už museli zabrať naplno, využiť svoje skúsenosti. Som rád, že sa nám napokon podarilo vyhrať.“

Karlovka sa snažila zo všetkých síl, ale najmä zbabraný prvý polčas ich pripravil o lepší výsledok. Domáce nádeje na triumf dlho držal autor 18 bodov Andrej Kuffa: „Hlavným problémom bolo to, že sme nezachytili začiatok stretnutia. Do záverečnej štvrtiny sme síce išli za vyrovnaného stavu, ale v závere nám už chýbali fyzické sily. Bolo to vidieť, keď sme nepremenili jasné príležitosti. Tam sa zlomil zápas. Musíme pracovať na tom, aby sme hrali konštantne sústredene, aby sme si vytvárali lepšie pozície. Z nich by sme mohli ľahšie skórovať.“

Komárňanská výhra na Karlovke je o to cennejšia, že prišla aj napriek absencii rozohrávača Bobana Tomiča. Trénerovi Vladimirovi Rizmanovi pri tom stále nie je k dispozícii pivot Boris Belavý a úplne fit nebol ani ďalší pivot Lukáš Hoferica. „Takto sa robí tím a takto sa ukazuje, keď má družstvo charakter. Keď to bolo ťažké, dokázali sme zabrať, to je to, čo nás posunie ďalej,“ pochválil svoje družstvo Jankovič.

Zápas proti Komárnu bol špecifický pre Andreja Kuffu, prvýkrát sa totiž postavil proti tímu, ktorého farby hájil v predchádzajúcej sezóne. „Komárno hralo trochu iný basketbal ako v predchádzajúcej sezóne. Vymenili trénera, majú nové signály, chýbal im Tomič. Práve absenciu tohto kľúčového hráča sme mali využiť, bohužiaľ sa to nestalo. Ale musím povedať, že zápasy s tabuľkovými susedmi sme zatiaľ zvládli. Najbližší takýto súboj nás čaká doma proti Handlovej. Musíme zabrať naplno,“ pivot Karlovky.  

Čo ukázal zápas: V mikroštatistikách ako body lavičky či po druhých šanciach bola paradoxne lepšia Karlovka. Dokonca mala aj vyšší počet doskokov, asistencií a menej stratených lôpt, ale zaostala v kľúčových činnostiach – streľbe za dva a tri body a tiež úspešnosti trestných hodov.

Highlighty zo zápasu Karlovka – Komárno:

 

Foto: Martin Šopinec