• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

A je to! Štvrťfinále play-off sa skončilo v najkratšom možnom čase. Štyri postupujúce mužstvá už môžu ladiť formu na semifinále.

UDALOSŤ TRETIEHO HRACIEHO DŇA

Nepochybne najvýraznejším momentom bolo ukončenie všetkých štyroch štvrťfinálových sérií. Pre Svit, Karlovku, Banskú Bystricu a Spišskú Novú Ves sa tak sezóna skončila. Naopak, Prievidza, Komárno, Inter a Handlová sa už môžu sústrediť na semifinále, ktoré by sa malo začať o necelé dva týždne, v sobotu 28. marca. Azda ani netreba pripomínať, že na seba v oboch prípadoch narazia nezmieriteľní rivali. V regionálnom derby Prievidza s Handlovou, v repríze predvlaňajšieho extraligového finále, či ak chcete vlaňajšieho semifinále, či posledného pohárového finále si zmerajú sily Komárno a bratislavský Inter.

PREKVAPENIE TRETIEHO HRACIEHO DŇA

Žiadnemu z horšie nasadených mužstiev sa nepodarilo skomplikovať favoritom cestu za postupom do ďalšieho kola. Všetky štyri tímy prehrali svoje série 0:3. Miernym prekvapením víkendového programu možno boli príliš jednoznačné výsledky. Najnižší rozdiel sa zrodil v zápase Svitu s Handlovou (84:94). Zato Banská Bystrica, ktorá v predošlých dvoch stretnutiach húževnato vzdorovala Komárnu, tento raz prehrala o 42 bodov (86:128). Spišská Nová Ves bez svojho tvorcu hry Gorana Bulatoviča vyfasovala v Prievidzi o 46 bodov (49:95) a nováčik z Karlovky sa rozlúčil so sezónou debaklom o 56 bodov (61:117).

STRELEC TRETIEHO HRACIEHO DŇA

Handlovský Luka Drezga si očividne nechcel predĺžiť sériu so Svitom. Hral výborne, bol lídrom „baníkov“ a na konci stretnutia mu na konte svietilo 27 bodov. Len o bod menej dosiahol celkovo najlepší strelec štvrťfinále Milan Žiak z Banskej Bystrice.

OSOBNOSŤ TRETIEHO HRACIEHO DŇA

Podľa indexu efektivity sa druhý raz po sebe stal najužitočnejším hráčom kola komárňanský Jaytornah Wisseh. Kým v stredu sme mu honor Osobnosť kola neprisúdili a uprednostnili sme Milana Žiaka, tento raz môžeme americkému rozohrávačovi len uznanlivo zložiť poklonu. Oproti jeho zvyklostiam sa príliš nepresadil v zakončení. Dosiahol len 10 bodov. Lenže rozdal 17 asistencií, čím prekonal doterajšie sezónne maximum (16), o ktoré sa delili Goran Bulatovič a T. J. Bannister. K tomu pridal 7 doskokov. Aj vďaka Wissehovi si Komárno - na rozdiel od predošlých duelov – hladko poradilo s Banskou Bystricou (128:86) a spečatilo tak svoj postup medzi štyroch najlepších. Stovku prekonali „lodiari“ už počas tretej štvrtiny, nakoniec sa zastavili na 128 bodoch, čo je druhý najvyšší nástrel v tejto sezóne. Viac dosiahla len Banská Bystrica pred vyše mesiacom, keď zničila Karlovku 131:58.

AFÉRA TRETIEHO HRACIEHO DŇA

Víkendové dianie zostalo trocha v tieni aféry, ktorá sa spustila po stredajšom stretnutí Banská Bystrica – Komárno (107:110 pp). Tréner „policajtov“ Miroslav Grznár vtedy tvrdo zaútočil na dvoch z trojice rozhodcov. Verbálne ataky na Marka Kúkelčíka a Zdenka Zubáka si neodpustil ani jeho syn a súčasný asistent Richard. Rozhodcovia sa naproti zvyklostiam tento raz dôrazne ohradili voči invektívam, podporilo ich aj Združenie basketbalových rozhodcov na čele s prezidentom Dušanom Hricišinom. Kúkelčík so Zubákom údajne podali aj trestné oznámenie na Richarda Grznára a Zubák vraj aj na otca Miroslava. Ten si však stoji za svojimi vyjadreniami a navrhuje, aby kluby a SBL mali ešte účinnejšie páky na arbitrov.

Názor na túto aféru si musí spraviť každý sám. Cynici možno povedia, že pozitívom je už samotný fakt, že sa slovenský mužský basketbal dostal opäť do pozornosti mediálneho mainstreamu. My si však vieme predstaviť, že by táto debata bola azda prínosnejšia, keby sa odohrávala bez negatívnych emócií a veľkých gest.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK