• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Šlágrom jedenásteho kola Eurovia SBL bolo derby medzi basketbalistami Levíc a Komárna. Patrioti chceli odčiniť zaváhanie proti tomuto súperovi z prvej štvrtiny súťaže, čo sa im napokon aj podarilo. Doma zvíťazili v šiestom stretnutí za sebou, keď zdolali „obuvníkov“ 82:73.

Základom úspechu na ceste za dvoma bodmi bola prvá štvrtina. Lepšie ju síce začali hráči Komárna, keď viedli 5:0, ale potom prebrali taktovku nad duelom Levičania. Rýchlo odpovedali šnúrou deviatich bodov v rade a vysoká úspešnosť streľby za tri body ich ešte do konca tejto časti zápasu dostala do dvojciferného vedenia. „Problém by som videl v prvej štvrtine. Prehrávali sme po tejto časti 13:27 a v ďalšom priebehu sme sa potom snažili prinavrátiť naše šance na víťazstvo. V závere sa nám podarilo dotiahnuť na rozdiel piatich bodov. Jednoducho, nemôžeme súperovi povoliť už v prvej štvrtine výraznejšie odskočiť a dovoliť im voľné strely. Vedeli sme, že takáto hrozba existuje,“ uviedol k zápasu rozohrávač Komárna Boban Tomič.

Zverenci trénera Miloša Šporara skúšali v prvom polčase rôzne zmeny v zostave a hernom systéme, ale len chvíľkovo dokázali držať krok so súperom. Tri minúty pred koncom stiahli na 30:39, ale ešte do polčasu dovolili súperovi odskočiť na 33:48 z ich pohľadu. „Je to pre nás dôležité víťazstvo, pretože Komárno bol jeden z dvoch tímov, ktoré nás v tejto sezóne dokázali zdolať. Veľmi sme chceli vyhrať, aby sme dokázali, že dokážeme triumfovať aj proti nim. Komárno má najlepšiu trojkovú streľbu v celej súťaži, cieľom tak bolo minimalizovať ich streľbu za tri body,“ zamyslel sa nad stretnutím levický krídelník Tanel Kurbas.

Druhý polčas „južanského“ derby už priniesol oveľa vyrovnanejšiu bitku. Môže za to fakt, že domácim basketbalistom chýbal pre drobné zranenie na palubovke pivot Žarko Djurič. Komárno sa naopak dokázalo zomknúť po predčasnom konci rozohrávača Vuka Djordjeviča. Ten putoval v tretej štvrtine pod sprchy za druhý nešportový faul v zápase. Aj tu vidieť progres „obuvníkov“ pod vedením nového slovinského kormidelníka. „Vidím progres na našej hre, ale potrebujeme ešte nejaký čas na to, aby sme začali plniť to, čo nový tréner vyžaduje. Myslím si, že budeme už len lepším tímom. Teraz sa totiž venujeme všetkému, pod jeho vedením postupne meníme herný systém. Mnoho času venujeme obrane, ale aj útoku. Určite preto vnímam pozitívne, že sme sa dokázali vrátiť späť do zápasu. Síce to nestačilo, ale som rád, že sme dobre zareagovali na prvú štvrtinu, ktorá bola z našej strany zlá,“ vyhlásil Tomič.

Zápas napokon priniesol dramatickú koncovku, Komárno sa totiž krok po kroku približovalo k obratu. Hosťujúci Miles Bowman upravoval 113 sekúnd pred koncom dokonca na rozdiel piatich bodov – 71:76. Potom však zavelili Tanel Kurbas a Milan Žiak, ktorí nepripustili stratu domácej neporaziteľnosti. Zaplnené hľadisko sa mohlo napokon tešiť z potvrdenia druhého miesta v tabuľke, keď zdolali svojho krajského rivala o deväť bodov. „Komárno sa nadýchlo k výraznejšiemu tlaku na približne päť minút, začali hrať zónovú obranu. Na našej strane je však desať rovnocenných hráčov, čo často robí rozdiel v zápasoch. Zatiaľ sa nám to stáva počas celej sezóny, dostaneme sa do výraznejšieho vedenia a potom trochu poľavíme v tretej alebo štvrtej štvrtine. Toto vidím zatiaľ ako našu najväčšiu slabinu, preto sa musíme poučiť z toho. Inak totiž môže niekedy prísť prehra,“ dodal na záver estónsky krídelník.

Čo ukázal zápas: Komárno síce potvrdilo 40-percentnou úspešnosťou streľby za tri body príslušnosť k ligovej špičke, ale z čiary trestných hodov dovolili zaznamenať svojmu súperovi až o jedenásť bodov viacej. Patrioti menej strácali lopty, svojho súpera potrestali v tomto smere až 22 bodmi. Potvrdila sa tiež širšia rotácia domácich, v porovnaní s komárňanskou lavičkou zaznamenala o trinásť bodov viac.

Highlighty zo zápasu Levice – Komárno:

Foto: Lukáš Droppan