• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

„Lietajúci plyšáci“ a 300. zápas Mareka Jašša za BC Prievidza. To všetko napokon dopadlo pre domácich na jednotku, Prievidza totiž zdolala Levických Patriotov po jednom z najlepších výkonov v sezóne 81:75.

Výborná atmosféra povzbudená priaznivcami z oboch klubov, patričné emócie na palubovke a tiež basketbal, ktorý svojou zápletkou nemohol nudiť. Taká bola sobota večer v prievidzskej Niké aréne. Od úvodu sa hral ofenzívne ladený basketbal, zo začiatku v ňom dominovala streľba za tri body. Levice vstúpili do stretnutia, dostali sa do menšieho bodového trháku, ktorý však prerušil oddychový čas domácich. Po ňom prišla 13-bodová šnúra, ktorá posadila zverencov trénera Ryana Pannoneho na koňa. Mimoriadne produktívny bol hlavne Sitton, aj jeho zásluhou viedla Prievidza po prvej štvrtine 28:21.

„Dva veľmi dôležité body pre nás. Nebol to pekný zápas, ale moji chlapci bojovali a snažili sa realizovať to, čo sme si pred stretnutím povedali. Myslím si, že to sa nám darilo celkom dobre realizovať. Podľa mňa rozhodla naša defenzíva a doskakovanie. Tiež niektorí naši hráči premenili ťažké strely,“ povedal pri hodnotení stretnutia Pannone. Aj v druhej štvrtine si domáci dlho držali menšie vedenie, keď ťažili hlavne z nedisciplinovanosti súpera. Sily sa však ešte do polčasu vyrovnali, napokon bolo po 20 minútach vyrovnané – 43:43.  

„Myslím si, že sme mali dobrý začiatok do stretnutia. Potom sme však mali niekoľko hluchých momentov, ale stále sme sa držali v zápase. V druhom polčase sme urobili pár chýb, hlavne v samotnom závere. V Prievidzi sa ľahko nevyhráva,“ vyjadril sa s 20 bodmi najlepší strelec hostí Miha Vašl. Aj po prestávke videli diváci obrovské nasadenie na oboch koncoch palubovky, ktoré rezultovali do mimoriadne vyrovnanej hry. Pred záverečnou štvrtinou bola o čosi lepšie na tom Prievidza, nad Patriotmi vyhrávala najtesnejším možným rozdielom 61:60.

Posledná 10-minútovka priniesla patričnú zápletku, v úvode si oba tímy vymieňali tesné vedenie, potom však zaúradoval nečakaný hrdina zápasu. Po veľkú väčšinu stretnutia sa mu nedarilo, ale v priebehu dvoch minút zaznamenal 10 zo svojich 11 bodov v zápase. Rozohrávač Prievidze Rodney Glasgow dostal svojimi úspešnými pokusmi tím do rozhodujúceho vedenia 77:70. „Kľúčovým faktorom bol výkon Rodneyho Glasgowa v záverečnej štvrtine. Nezačali sme totiž túto časť najlepšie, ale jemu sa podarilo premeniť niekoľko dôležitých striel. Ukázali sa jeho kvality a prínos pre tím. Nebolo to však len o ňom, ale aj o Marekovi Jaššovi, Jaroslavovi Musilovi či Markovi Batinovi,“ vyhlásil Pannone.

Levice ešte stiahli v samotnom závere na rozdiel štyroch bodov, ale zvrátiť stretnutie vo svoj prospech sa im už nepodarilo. V koncovke hrali mnoho akcií jeden na jedného, využili v nich 'mismatche', po ktorých skórovali. Súper odohral veľmi dobrý zápas,“ uviedol Vašl. Domáci tak konečne zaknihovali triumf nad niektorým tímom z prvej štvorky, víťazstvo ich zároveň posunulo na štvrté miesto v tabuľke. „Myslím si, že nám to dodá sebavedomie. Proti tímom z najlepšej štvorky sme odohrali viacero tesných zápasov, ale toto nám ukázalo, že vieme byť s nimi na jednej úrovni. Víťazstvo nás povzbudí v tom, aby sme sa dostali medzi najlepšiu štvorku aj my,“ dodal na záver kormidelník Prievidze.

Čo ukázal zápas: Prievidza dominovala v priestore pod košom, svojho súpera preskákala o 13 lôpt, pri čom z tohto priestoru dala o šesť bodov viac ako Levice. Na ich strane bola aj lepšia úspešnosť streľby za dva body a z čiary trestných hodov. Aj napriek vyššiemu počtu stratených lôpt a menšej bodovej produkcii lavičky, však dotiahli zápas do víťazného konca.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Levice:

Foto: Lukáš Droppan