• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Štvorbodový prívlastok mal duel medzi basketbalistami Handlovej a Spišskou Novou Vsou. Nebojovalo sa len o dva cenné body, ale aj o poistenie, respektíve priblíženie sa play off miestenke. Spokojnejší mohli byť napokon domáci, ktorí zvíťazili 81:73.

„Baník“ mal navrch počas takmer celého priebehu zápasu, ale svojou nekoncentrovanosťou v istých chvíľach dovolil súperovi pomýšľať na ukončenie čiernej série. V jednom momente viedol aj rozdielom 15 bodov, aby o chvíľu vyhrával už len o bod. Diváci boli napokon svedkami drámy so šťastným koncom pre domácich, pred záverečnou 10-minútovkou bol totiž stav vyrovnaný 60:60.

„Škoda, že sme si neudržali náskok, ktorý sme si počas prvého polčasu vytvorili. Vo štvrtej štvrtine sme hrali dobrú zónovú obranu, pomohli nám aj domáci diváci, pred ktorými sme nechceli prehrať. Podali sme zodpovedný a bojovný výkon a som rád, že sa nám podarilo vyhrať,“ povedal k zápasu krídelník Handlovej Jakub Novysedlák.

Spišiaci sa už vystrebali zo zdravotných patálií, na Hornej Nitre mal tréner „Novovešťanov“ takmer kompletný káder. Herný prejav sa postupne zlepšuje, ale stále tomu chýba vytúžený triumf. Ten je už potrebný aj z toho dôvodu, že ôsme miesto zaručujúce účasť vo vyraďovacích bojoch sa začína nebezpečne vzďaľovať. „Neboli sme ďaleko od výhry. Podarilo sa nám stiahnuť 15-bodový náskok domácich, ktorý si vytvorili v druhej štvrtine. Do druhého polčasu sme išli len s jednobodovým mankom. Verili sme, že sme Handlovej zobrali kus sebavedomia tým, že sme sa na nich dokázali dotiahnuť. Tretia štvrtina bola vyrovnaná a rozhodovalo sa v poslednej desaťminútovke. Mali sme potom trochu problém so súhrou. Možno stačilo, aby sme premenili o dve, tri strely viac a všetko by sa vyvíjalo inak. K pozitívam by som zaradil našu celkom dobrú obranu, predovšetkým v prvých troch štvrtinách, to bolo celkom slušné. Verím, že v ďalších zápasoch to bude ešte lepšie,“ uviedol tréner Spišskej Novej Vsi Erich Korfanta.

 

Druhá výhra pod vedením srbského kouča Dušana Kasuma sa premietla v poistenie ôsmeho miesta v tabuľke. Zdá sa, že turbulentné časy sú minulosťou. Atmosféra v tíme sa vylepšila, hráči vyzerajú byť pod menším tlakom. „Atmosféra v družstve sa zlepšuje, hráči sa postupne doliečujú. Proti Spišskej Novej Vsi to bol ťažký zápas. Nemáme stále ideálnu formu, ale vedeli sme, že tento duel je pre nás veľmi dôležitý. Chceli sme doma vyhrať, dali sme do toho všetko a napokon sa ukázala naša kvalita. Dokázali sme, že máme kvalitnejší tím ako súper,“ dodal Novysedlák.

Po strede stráca Spišská Nová Ves na play off pozíciu už štyri víťazstvá. K dispozícii však je ešte 16 kôl. „V sobotu nás doma čaká Žilina. Vieme, že v posledných zápasoch sa im príliš nedarilo. Určite by sme radi zvíťazili a zlomili našu sériu prehier. Musíme to stavať na našom tímovom duchu a odraziť sa od toho, čo je pozitívne. Ak zahráme ako v Handlovej, tak by sa to mohlo podariť,“ uzatvoril Korfanta.

Čo ukázal zápas: Pohľad na čísla hovorí, že domáci lepšie premieňali trojky a boli tiež úspešnejší z čiary trestných hodov. Svojho súpera preskákali až o 14 lôpt, na svojom konte mali tiež o dvanásť asistencií viac. Spišská Nová Ves sa im mohla rovnať len v bodoch po stratách.

Hráči zápasu: Na strane domácich to bol jasne Marcus Tyus. Jeho 26 bodov, šesť doskokov, päť asistencií a dva zisky výrazne prispeli k cennému víťazstvu. O jeho dôležitosti svedčí tiež fakt, že v kolónke plus-mínus mal kladnú hodnotu +21, čo bola najvyššia spomedzi celého tímu. U hostí zabrala kritika na adresu Michela-Ofika Nzegeho. Pivot Spišskej Novej Vsi sa opäť vrátil k vysokým číslam, na Hornej Nitre zaznamenal 27 bodov, štyri doskoky a tri zisky.

Čo ďalej: Handlovčanov čaká v sobotu cesta do Levíc, s týmto súperom ešte v tejto sezóne nezvíťazili. Spišiaci budú mať veľkú šancu zakončiť kalendárny rok 2017 najlepším možným spôsobom, v súboji predposledného tímu s posledným privítajú doma Žilinu. Pred zverencami trénera Ericha Korfantu je jedinečná možnosť využiť turbulentného obdobia u nováčika a konečne zaknihovať vytúžený triumf.

Highlighty zo zápasu Handlová – Spišská Nová Ves:

Foto: Vladimír Horváth, Oliver Búza