• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti VŠEMvs Karlovka Bratislava sú na ceste za tým, aby sa opäť po roku predstavili vo vyraďovacích bojoch. Víťazstvom 97:73 nad Spišskou Novou Vsou potvrdili siedme miesto v tabuľke, zatiaľ čo pre „Novovešťanov“ sa vzdialila vidina účasti v play off.

Pre „vysokoškolákov“ sa začal zápas najlepším možným spôsobom, už v piatej minúte viedli dvojciferným rozdielom – 18:8. Domáci úplne prespali úvod, súperovi dokonca dovolili 11-bodovú šnúru, prvú štvrtinu napokon prehrali hrozivým skóre 9:30. „Na Spiši sa nehrá ľahko, boli sme však dobre pripravení a nabudení na víťazstvo, čo sa tímu aj podarilo potvrdiť na ihrisku. Na jednej strane bola kľúčová dobrá obrana, súperovi sme dovolili iba deväť bodov. Na druhej strane, v útoku sme prienikovou hrou nútili súpera k výpomoci a tým sme si vytvorili otvorené strely na perimetri,“ vyjadril sa tréner Karlovky Peter Ivanovič.

Spišiaci si dlho neužili stav, keď bol takmer celý tím zdravotne pokope. V dôležitom zápase s Karlovkou im citeľne chýbal najlepší strelec tímu Michel-Ofik Nzege, ku ktorému sa pridal aj Matt Marshall. Hlavne pod košom sa tak pre hostí otvorila cesta za dvoma bodmi. „V prvej štvrtine sme vybuchli v obrane, hosťom padli otvorené strely, dostali sa do laufu a hrali si svoju hru. Ťažko sa hrá, keď prehrávate už o 20 bodov po prvej štvrtine a v tak dôležitom zápase. Motivácia by tam možno aj bola, ale nehrali sme proste nič v prvom polčase. Takéto výkyvy si my nemôžeme dovoliť,“ povedal rozohrávač Spišskej Novej Vsi Matej Majerčák.

Zverencom trénera Petra Ivanoviča pomohla úvodná 10-mintúovka, v ďalšom priebehu si totiž bezpečne strážili dianie na palubovke. Svojho súpera už nepustili v ďalších štvrtinách na jednociferné manko. „Určite nám prvá štvrtina pridala na psychike a každý, kto išiel na ihrisko, priniesol potrebnú energiu. V podstate až na úsek v tretej štvrtine, sme mali zápas pod kontrolou. Na polčasovej porade som hráčom zdôrazňoval, že teraz začína ozajstný súboj o výsledok, dôležité bolo udržať koncentráciu a nasadenie aj v druhom polčase,“ vyhlásil kormidelník Karlovky.

„Novovešťania“ sa čiastočne otriasli z prvej štvrtiny, veď ďalších 30 minút prehrali len rozdielom o tri body. Konečná prehra spolu so zraneniami však znamená stratu ďalších dvoch bodov pred domácim publikom. „Ťažko povedať či sme zmenili niečo, len sme dali koše a všetci vieme, že keď nedáš kôš, nemôžeš vyhrať zápas. Začali sme lepšie brániť, ale zastaviť rozbehnutú Karlovku už bolo ťažšie, ako sa mohlo zdať. Žiadna prehra neteší. Ale všetci vieme, že ak sme chceli pomýšľať na play off, tak ten zápas sme jednoducho museli vyhrať. Teraz nám neostáva nič iné, len veriť v nejaké prekvapenia a poraziť tých lepších súperov. Zranenia sa s nami ťahajú celu sezónu. Už sme sa začali spoznávať, dostavať sa k lepšej hre a zranili sa nám ďalší dvaja hráči. Určite je to náročné, ale taký je šport,“ zamyslel sa Majerčák nad aktuálnou situáciou.

Karlovku môže priebeh aktuálnej sezóny tešiť, zvláda dôležité zápasy a bezpečne si ide za návratom do play off. Aktuálne má na konte už sedem víťazstiev, čo znamená siedme miesto v tabuľke. Pred ôsmou Handlovou získala teraz náskok jedného triumfu. „Momentálne sme na siedmom mieste, stále je to však o jednom - dvoch zápasoch. Do konca základnej časti nás čaká ešte dosť zápasov. Naše výkony treba potvrdiť výsledkami v ďalších stretnutiach,“ uzatvoril Ivanovič hodnotenie duelu.

Čo ukázal zápas: Anomáliu na strane Karlovky, keďže strieľali s vyššou úspešnosťou za tri body, ako za dva. Hostia boli jasne tímovejší, získali až dvakrát viac asistencií ako súper. Paradoxne, Spišská Nová Ves mala viac bodov z priestoru pod košom a z čiary trestných hodov. Remízou sa skončila bodová produkcia lavičky.

Hráči zápasu: Z tímu Spišiakov sa najviac vytiahol pivot Djordje Ninkovič, v zápase zaznamenal 26 bodov, 6 doskokov a rovnaký počet faulov získal aj pre družstvo. Na strane Karlovky bolo na výber z viacerých možností, podľa nás však najviac zaujal krídelník Dávid Abrhám, autor 20 bodov, 3 doskokov a 5 asistencií.

Čo ďalej: Spišiaci pokračujú v zápasoch pred domácim publikom, v ďalšom kole k ním pricestuje tretí tím tabuľky Levice. Aj Karlovku čaká súboj pred svojimi priaznivcami, sily si zmerajú s aktuálnym vicemajstrom z Komárna.

Foto: Michal Búza