• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Aj štvrté stretnutie basketbalistov Iskry Svit a BK Levickí Patrioti sa skončilo víťazne pre hráčov v žlto-zelenom drese. Jubilejná dvadsiata výhra v sezóne prišla po dramatickej koncovke, ktorá sa skončila výsledkom 89:86 v prospech hostí.

Levičania sa chceli revanšovať svojim fanúšikom po dvoch prehrách za sebou, pod Tatry s nimi cestovala aj nová posila Milivoje Mijovič. Spolu s ním predviedli zverenci trénera Tea Hojča výborný úvod, v prvej štvrtine dali svojmu súperovi až 34 bodov, pri čom inkasovali o trinásť bodov menej. „Veľmi dôležité víťazstvo pre nás v náročnom prostredí, špeciálne po dvoch prehrách za sebou. Myslím si, že kľúčom k výhre bola prvá štvrtina, ktorú sme zahrali veľmi dobre. Potom sme stretnutie dokázali kontrolovať,“ vyjadril sa k zápasu rozohrávač hostí Miha Vašl.

„Medvede“ sa otriasli zo zlej úvodnej 10-minútovky, druhú a tretiu štvrtinu dokonca vyhrali, ale ani to nestačilo, aby otočili zápas na svoju stranu. „Po prvej štvrtine sme prehrávali, na návrat do stretnutia sme vynaložili veľké množstvo energie. Mali sme viacero možností k tomu, aby sme otočili zápas na našu stranu, veď sme s nimi remizovali, respektíve prehrávali rozdielom jediného bodu. Z duelu si tak treba zobrať pozitívne veci. Ukázali sme po prvej štvrtine, akým basketbalom by sme sa mali prezentovať. Do každého stretnutia proti top tímom by sme takto mali nastupovať, potom môžeme očakávať výhru,“ myslí si hráč Iskry Anthony Jackson.

Za pravdu mu dáva priebeh druhého polčasu, v ktorom bol Svit viac ako vyrovnaným zápasom. Lenže v záverečnej 10-minútovke sa podarilo hosťom opäť odskočiť do dvojciferného vedenia, ktoré sa už nepodarilo zmazať aj napriek dobrému finišu. „Svit hral dobre, my sme sa však zomkli, čo nám napokon prinieslo dva body. Pre nás je každá výhra dôležitá, hlavne zo Svitu, kde sa ľahko nevyhráva,“ vyhlásil Vašl.

Osem kôl do konca základnej časti je každý bod pre Svit dôležitý, v hre je totiž výhoda domáceho prostredia vo štvrťfinále play off. „Myslím si, že prehra o tri body nám ako tímu neuškodí. Možno zhorší bilanciu a pozíciu, ale prehra ukázala, že musíme mať začiatky zápasov oveľa sústredenejšie a mať ich aj s väčšou energiou,“ dodal Jackson.

 

Patrioti naproti tomu nestrácajú nádej na druhé miesto po základnej časti, dopomôcť k tomu by im mal aj Mijovič. Vo svojej premiére odohral necelých 20 minút, počas ktorých zaznamenal 8 bodov, 6 doskokov, ale aj 5 strát. „Poznám ho zo Slovinska, je to dobrý basketbalista a myslím si, že v mnohom vie tomuto tímu pomôcť,“ vyjadril Vašl na svojho nového spoluhráča.

Čo ukázal zápas: Hostia boli o čosi lepší vo všetkých streleckých ukazovateľoch, doskokoch, ziskoch a bodoch po druhých šanciach. Najväčší rozdiel však bol v produkcii lavičky, domáca dala len sedem bodov, hosťujúca ich prestrieľala o 39 bodov.

Hráči zápasu: Opäť výborný výkon zaknihoval rozohrávač Svitu Saša Avramovič, svojmu súperovi dal 27 bodov, doskočil sedem lôpt, rozdal tri asistencie a získal dve lopty. Levice sa spoliehali na kolektívne poňatie hry, v závere však preukázal pevné nervy Šimon Krajčovič. Zo zápasu si odniesol 13 bodov, 2 doskoky a 3 asistencie.

Čo ďalej: Na Svit čaká možno kľúčová bitka, doma totiž v stredu privítajú v boji o štvrté miesto Prievidzu. Ľahké sústo nečaká ani Levice, na programe je totiž krajské derby s Komárnom.

Highlighty zo zápasu Svit – Levice:

Foto: Daniel Faix