• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po sedemnástich prehrách za sebou sa basketbalisti PP & TV Raj Žilina dočkali dvojbodového zásahu. Podarilo sa im v domácom stretnutí proti Spišskej Novej Vsi, ktorú zdolali 84:67.

Zápas bol dlho vyrovnaný, deväť minút pred koncom viedli domáci len o štyri body, ale záver zvládli lepšie.

„Po zápase bola v šatni veľká radosť, už som si ani nepamätal, kedy sme naposledy vyhrali. Sme radi, že sme pretrhli šnúru prehier. Bola to jedna z posledných šancí zvíťaziť, tak sme radi, že sa to podarilo. Predviedli sme dobrý výkon v obrane a v útoku. Možno sme nemali najpresnejšiu streľbu, ale predčili sme súpera v doskokoch, hrali sme agresívne a aj preto sme mali možnosť hádzať veľa šestiek,“ uviedol po stretnutí 28-bodový rozohrávač Žiliny Róbert Rožánek.

Spišská Nová Ves prehrala v Žiline aj druhý zápas v tejto sezóne, práve táto strata bodov môže mrzieť o to viac, že sa „Novovešťanom“ podstatne vzdialila vidina účasti v play off. Tá je šesť kôl pred koncom základnej časti už skôr v teoretickej rovine.

„Hlavnou príčinou našej prehry bolo doskakovanie, Žilina doskočila o 19 lôpt viac ako my. Keď k tomu pridáme, že sme nepremieňali otvorené strely, tak je jasné, že sme boli ďaleko od výhry. Hrali sme bez Majerčáka, Amardi nebol úplne zdravotne v poriadku, Juríček len skúšal nabehnúť na zápasový rytmus. Nebol to vydarený zápas z našej strany,“ hodnotil stretnutie tréner hostí Erich Korfanta.

Aj napriek tomu, že nováčik disponoval na zápase len s deviatimi hráči, tak pôsobili zverenci trénera Ivana Kurillu aktívnejšie. V súboji prehrali len úvodnú štvrtinu (15:18), ostatné časti boli v ich réžii.

„Zdalo sa mi, že sa nám darilo najmä vtedy, keď sme hrali zónovú obranu, na tú súper nevedel reagovať. Postupne sme získavali sebavedomie a v útoku sa nám postupne darilo premieňať aj náročnejšie strelecké pozície. Som rád, že sme pretrhli negatívnu sériu,“ dodal Rožánek.

 

Žilina aj Spišská Nová Ves majú už len teoretickú šancu na účasť v tohtoročnom play off, do karát im totiž nezahralo prekvapivé víťazstvo Handlovej nad Levicami. Obe družstvá sa už zrejme zmierili s tým, že medzi osem najlepších tímov sa už nedostanú.

„Handlová zdolala Levice, čím nám odskočili o ďalšiu výhru. Naša šanca na postup je už len minimálna. Chceme dohrať súťaž so cťou. Kvôli fanúšikom bojovať o každú výhru, hrať čo najlepší basketbal. Verím, že odohráme solídny záver sezóny,“ uzavrel Korfanta.

Čo ukázal zápas: Aj napriek víťazstvu o 17 bodov, mali lepšiu úspešnosť streľby za dva a tri body hostia. Ako však poznamenal tréner Spišiakov, Žilinčania preskákali svojho súpera o priepastných 19 lôpt. Z toho plynul väčší počet bodov v priestore pod košom a po druhých šanciach.

Hráči zápasu: V žilinskom drese vyšiel podľa nás najlepšie duel Jakubovi Mereššovi, k 18 bodom pridal aj 12 doskokov a tri asistencie. U hostí bojoval Matt Marshall, ale ani jeho 10 bodov, 10 doskokov, 3 asistencie a 2 zisky napokon nestačili.

Čo ďalej: Žilinčania cestujú bez tlaku na palubovku Levíc, Spišiaci doma privítajú „býkov“ z Košíc.

Highlighty zo zápasu Žilina – Spišská Nová Ves:

Foto: Jakub Ruman