• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Len štvrtej výhry vonku v tejto sezóne sa dočkali basketbalisti MBK Rieker Com-Therm Komárno. Tá z 31. kola je zatiaľ najdôležitejšia, po výsledku 84:81 totiž Inter Bratislava stratil druhýkrát v tejto sezóne body doma.

Domáci pri tom mohli rátať už aj s uzdravenou dvojicou Nemanja Barač a Michal Baťka, hosťom naopak chýbal Miše Diminič, ktorý sa dohodol na zmluve so Žilinou. Prvý polčas priniesol taký nemastný, neslaný basketbal. Tímy sa striedali vo vedeniach, nik sa nedokázal dostať na dlhší čas do výraznejšieho trháku. Do šatní sa napokon šlo za tesného vedenia „žlto-čiernych“ 35:33.

„Vždy hovorím o tom, že potrebujeme hrať kontaktnú defenzívu. Bez nej a bez agresivity nemôžeme hrať. V prvom polčase sme dali deväť trojek, ale len jeden úspešný pokus sme mali za dva body. Toto nie je normálny basketbal. Oproti prvému polčasu sme úplne zmenili našu hru, začali sme hrať viac do prienikov a agresívne,“ vyjadril sa k zápasu tréner Komárna Miloš Šporar.

Jeho slová dokumentujú aj fakty, z 33 bodov v prvom polčase prišlo 27 po trojbodových pokusov. Za 20 minút zaznamenali z hry „obuvníci“ len jediný úspešný pokus. Aj napriek tomuto všetkému sa dokázali držať stále v zápase. Domáci pri tom viedli v 29. minúte dokonca o jedenásť bodov (59:48), ale Komárno dokázali stále držať v hre.

„Asi rozhodla posledná štvrtina, ktorú sme prehrali o jedenásť bodov. Dovolili sme, aby sa na nás dotiahli a potom si udržiavali náskok. Keby sme zahrali náš štandard v štvrtej štvrtine, tak by sme zápas vyhrali. Je to štvrtá prehra v sezóne, stále máme náskok. Môže byť lepšie, že táto prehra prišla teraz, ako niekedy na konci marca v play off. Môžeme sa poučiť. Mali sme v poslednej dobe slabšiu chvíľku, možno neboli tie výkony tak dobré, ako predtým. Máme možnosť začať od začiatku teraz,“ povedal pivot Interu Michal Baťka.

Komárno sa však nadýchlo v správnom momente, sedem minút pred koncom stiahlo na rozdiel jediného koša. Potom sa Inter opäť trochu vzdialil, ale necelé tri minúty pred záverom úspešné trestné hody Bobana Tomiča poslali hostí do najtesnejšieho možného vedenia. Záverečné momenty už boli o skúsenostiach a pevnejších nervoch. Baťka upravoval trojkou 39 sekúnd pred koncom na 78:77, ale následný rovnako úspešný pokus Bowmana sa ukázal ako rozhodujúci. Prišla totiž nečakaná strata hráčov Interu, po ktorej si „obuvníci“ postrážili z čiary trestného hodu víťazstvo.

„Je to normálne víťazstvo, určite nie najväčšie v tejto sezóne. Nedávno som hovoril, že šesť tímov môže získať titul, kde sme aj my. Ukázali sme to tu, chcel by som zagratulovať mojim chlapcom. Ukázali veľký charakter, ako hrať v obrane v druhom polčase. Urobili sme v druhej časti zápasu prievan, neboli sme totiž dostatočne predtým agresívni, skôr pasívni. Vyhrali sme pre v dôsledku väčšieho srdca a nášho charakteru. Toto víťazstvo proti lídrovi tabuľky je dôležité, hlavne s blížiacom sa Slovenským pohárom a začiatkom play off. Stále sme však na začiatku, začína sa vždy za stavu 0:0. Teraz sa chvíľu budeme tešiť, ale potom príde nový deň. Musíme byť pripravení na to, aby sme sa každým zápasom zlepšovali,“ zamyslel sa kormidelník Komárna.

Čo ukázal zápas: Zápas rozhodli maličkosti, o čosi lepšia úspešnosť Komárna za tri body a z čiary trestných hodov. Inter síce bodoval hlavne v priestore pod košom, ale tiež stratil viac lôpt.

Hráči zápasu: „Žlto-čiernych“ opäť ťahal skúsený Radoslav Rančík, v zápase zaznamenal 26 bodov, 9 doskokov, 2 zisky a 9 získaných faulov v prospech tímu. Strelecky sa síce Miles Bowman v stretnutí trápil, ale v trojka v závere sa ukázala ako rozhodujúci. Americký krídelník napokon dokončil zápas s 11 bodmi, 10 doskokmi a 2 asistenciami.

Čo ďalej: Inter cestuje v sobotu na palubovku Handlovej, kde by mal potvrdiť papierové predpoklady. Komárno zvedie možno kľúčovú bitku o piate miesto, v najbližšom zápase sa u nich predstavia hráči Iskry Svit.

Videoreport zo zápasu Inter – Komárno:

Foto: Vladimír Dorňák