• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvýkrát v aktuálnom ročníku sa basketbalistom Iskry Svit podarilo zdolať KB Košice. Ich triumf 92:77 prišiel v najlepšej možnej chvíli, zisk dvoch bodov im totiž výrazne pomohol v súboji o piate miesto po základnej časti.

„Medvede“ položili základ domáceho víťazstva v prvom polčase, po 20 minútach totiž viedli nad víťazom Slovenského pohára o desať bodov. Na strane trénera Michala Madzina vynikli viaceré individuality, či už 30-bodový Saša Avramovič, autor 21 bodov Pavol Lošonský alebo americké duo Anthony Jackson a A. J. Walton, ktoré sa spolu postaralo o 15 z celkových 21 tímových asistencií.

„Nechcem nikoho vyzdvihovať, podali sme tímový výkon. Bodovo nás potiahli práve títo hráči (poz. Avramovič a Lošonský). Obrovská pochvala patrí ale všetkým hráčom, ktorí mali neskutočnú energiu a bojovali jeden pre druhého. Podarilo sa nám dobre vstúpiť do zápasu, to nám dodalo do ďalšieho priebehu veľké sebavedomie a dokázali sme to využiť na kontrolu celého duelu. Podľa mňa sme zahrali najlepší zápas v celej sezóne. Prejavovalo sa to na energii, tímovosti a nasadení. Predovšetkým v obrane sme odohrali veľmi dobré stretnutie,“ hodnotil tréner domáceho mužstva Michal Madzin.

Košice prehrali v lige už tretí zápas z predchádzajúcich štyroch súbojov. „Býci“ nemajú pred blížiacou sa kľúčovou fázou sezóny ideálnu formu.

„Nehrali sme dobre, mali sme veľa strát, súper to dokázal využiť. Mali sme veľké rezervy v obrane. Nedarilo sa nám ani doskakovať mnohé lopty. Vo Svite sa potom hrá veľmi ťažko, súper zaslúžene vyhral. Nepredviedli sme dobrý výkon. Ešte stále vidím rozdiel medzi našimi zápasmi na domácej palubovke a u súperov,“ povedal krídelník KB Košice Stanislav Baldovský.

Iskra má všetko vo svojich rukách, síce má s Komárnom rovnaký počet bodov, ale v ich prospech hovorí lepšia bilancia zo vzájomných zápasov a tiež ľahší súper v záverečnom kole základnej časti. Na záver ich čaká totiž tradičné derby so Spišskou Novou Vsou, zatiaľ čo Komárno cestuje práve do Košíc.

 

„Sme športovci a chceme skončiť po základnej časti na čo najlepšom mieste. Nie je to kvôli tomu, aby sme hrali so slabším súperom, alebo aby sme si vybrali nejakého súpera. Jednoducho, chceme skončiť najlepšie, ako sa po základnej časti dá. Určite začneme v play off vonku. Súpera dostaneme náročného, aj keď skončíme na piatom mieste, ale aj keby sme boli na šiestej priečke. Chceme byť pred vyraďovacími bojmi naladení čo najlepšie a chceme si ísť svojou cestou. Ak by sme v play off zahrali podobne ako proti Košiciam, tak to by bol ten správny smer,“ pozrel sa do blízkej budúcnosti Madzin.

Košičania sú síce stále technicky na druhom mieste, ale to sa všetko môže ešte zmeniť. S Levicami majú totiž rovnaký počet bodov, ale tiež horšie skóre zo vzájomných zápasov. Najhorším možným scenárom je dokonca štvrtá pozícia. Tá by sa udiala po triumfoch Levíc s Prievidzou a domácej prehre Košíc s Komárnom.

„V zápase proti Komárnu si nemôžeme dovoliť žiadne zaváhanie. Dúfajme, že Inter vyhrá v Leviciach a ešte by z toho pre nás mohla byť aj druhá priečka po základnej časti. To však už nie je v našich rukách. Pokiaľ ide o nás, musíme vyhrať nad Komárnom a čakať, ako sa situácia vyvinie. V play off je to už o niečom úplne inom. Bol by som rád, keby sme sa výkonmi vo vyraďovacej časti priblížili nášmu vystúpeniu na finálovom turnaji Slovenského pohára. Ak by to tak bolo, tak by sme boli nepochybne vo finále,“ dodal na záver Baldovský.

Čo ukázal zápas: Košice síce lepšie strieľali za dva body, ale v streľbe za tri body mali oveľa lepšiu úspešnosť domáci basketbalisti. Hostia mali lepší bodový príspevok z lavičky, ale potopili ich stratené lopty. Na svojom konte ich mali o osem viac ako súper, Svit z tohto vyťažil až 26 bodov v porovnaní s 8 na strane „býkov“.

Hráči zápasu: V drese Iskry vynikol rozohrávač Saša Avramovič, autor 30 bodov, 5 doskokov a 3 ziskov. V hosťujúcom drese zaujal Pedja Stamenkovič, v zápase sa prezentoval 13 bodmi, 3 doskokmi a 2 asistenciami.

Čo ďalej: Svit čaká súboj s poslednou Spišskou Novou Vsou, v ktorom by podľa papierových predpokladov mali uspieť a potvrdiť tak piate miesto po základnej časti. Košice ešte nemajú nič isté, v sobotu však budú chcieť proti Komárnu uspieť a uhájiť minimálne tretiu pozíciu.

Highlighty zo zápasu Svit – Košice:

Foto: Daniel Faix