• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Papierovo najvyrovnanejšia štvrťfinálová séria sa začala lepšie pre KB Košice, v Angels aréne vybojovali úvodný bod po triumfe 102:89 nad Iskrou Svit.

Domáci vstúpili do zápasu veľmi razantne, v prvej štvrtine nastrieľali svojmu súperovi až 33 bodov a dostali sa do osembodového vedenia. K výhre napokon pomohlo „býkom“ aj 17 úspešných trojkových pokusov, celkovo mali 54-percentnú úspešnosť v tomto ukazovateli.

„Rozhodujúce bolo, že sa nám darilo premieňať trojkové pokusy. Hral sa skôr útočný basketbal a pomohla nám aj naša širšia lavička. Darilo sa nám vytvárať si kvalitné strelecké pozície, premieňali ich aj hráči, ktorí nie sú vyslovene strelcami z diaľky. Sme radi, že sme prerušili sériu zlých výsledkov a verím, že teraz v play off nám to bude fungovať,“ zhodnotil stretnutie pivot Košičanov Peter Sedmák.

V hosťujúcom drese ťahal svoj tím 29-bodový Pavol Lošonský. Ani jeho výborný výkon však k výhre Svitu nepomohol.

„Radšej by som dával 15 bodov, ak by sme vyhrávali zápasy. Bolo by lepšie, keby sme mali viac dvojciferných strelcov. Aj obrana súpera by musela úplne inak reagovať a hralo by sa nám lepšie. Mne to síce padalo, ale nestačilo to. Nemôže to byť postavené len na dvoch hráčoch. A treba aj zlepšiť obranu, lebo keď dostanete cez 100 bodov, ťažko môžete vyhrať. Košice nám ušli už v úvode, kde sa im darilo premieňať trojkové pokusy. Dostali sa do dobrého nastavenia, nám sa to už potom ťažko dobiehalo,“ hodnotil Lošonský.

Iskra sa osmelila v ďalšom priebehu, ale k výraznejšej dramatizácii ich súper už nepustil. Košičania napokon prerušili minišnúru dvoch prehier. Jednou z nich bol aj neúspech práve proti ich štvrťfinálovému súperovi, kde pred dvoma týždňami podľahli 77:92.

„V tom zápase sme neboli úplne v psychickej pohode. Teraz sme sa naštartovali. Verím, že vo Svite odohráme dobrý zápas a prinesieme si druhé víťazstvo. V porovnaní s tým duelom musíme hrať lepšie v obrane, dodržiavať nacvičené signály, nehrať individuálne a hrať tímovo,“ povedal Sedmák.

 

Svitu aj naďalej citeľne chýbal americký rozohrávač A. J. Walton. Jeho skúsenosti môžu byť v tejto sérii veľkou devízou, keďže Marko Radonjič sa zatiaľ len postupne dostáva do hernej formy. „Medveďom“ chýbal pre zranenie ruky viac ako tri mesiace.

„Urobíme všetko preto, aby Walton mohol v domácom stretnutí nastúpiť. Je to pre nás veľmi dôležité. V Košiciach nám na palubovke chýbal. Domáci nás zaskočili výbornou trojkovou streľbou. Chvíľu sme v úvode viedli, ale súper náš náskok rýchlo stiahol a vytvoril si svoj. Ten už udržiaval až do konca stretnutia. My sme však Košice doma už zdolali. Ak zopakujeme výkon a energiu, ktorú sme do zápasu dali pred dvoma týždňami, tak by to mohlo znamenať náš úspech,“ dodal na záver tréner Svitu Michal Madzin.

Čo ukázal zápas: Trojkovú dominanciu Košíc, Svit bol naopak lepší v streľbe za dva body, z čiary trestných hodov, ale aj v počte doskokov. Iskru však položilo až 22 stratených lôpt, súper ich mal o desať menej. „Býci“ mali na konte 15 ziskov, po stratách získali napokon 28 bodov.

Hráči zápasu: Výborne čísla zaznamenal košický krídelník Igor Marič, na výhre mal podiel v podobe 17 bodov, 6 doskokov, 4 asistencií a 2 ziskov. V modro-žltom drese bol vo forme Pavol Lošonský, autor 29 bodov, 7 doskokov, 2 ziskov a 10 plusových faulov.

Highlighty zo zápasu Košice – Svit:

&

Foto: Peter Jesenský