• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Papierovo najvyrovnanejšia štvrťfinálová séria zatiaľ napĺňa svoje predpoklady, hráči Iskry Svit totiž v stredu ako jediní dokázali vyrovnať stav série. Návrat A. J.-a Waltona do zostavy priniesol výhru 78:73 nad hráčmi Košíc.

Povestný x-faktor totiž zaúradoval, už dlhšiu dobu sa hovorí o výraznom prínose amerického rozohrávača. Naplno sa to ukázalo hneď pri jeho návrate na palubovku. Walton síce nemal ideálny strelecký večer – 4/13 z poľa a 4/9 z čiary trestných hodov, ale ku svojim dvanástim bodom pridal päť doskokov, sedem asistencií (takmer polovica z celkového počtu) a tri zisky. „Bolo veľmi ťažké sledovať z lavičky zápasy, ale aj tréningy. Rád som totiž súčasťou toho všetkého. Bol to náročný duel, cítil som, že som mimo fazóny. Košice však hralo veľmi tvrdo. Myslím si, že som nehral tak dobre, ale spoluhráči výrazne dopomohli k tomu, aby som dobre hral. Vďaka ním som lepším hráčom,“ vyhlásil Walton.

Svit sa poučil z predchádzajúceho merania síl, tentoraz totiž nedovolil zastreľovanie trojkových snajperov na strane Košíc, svedčí o tom aj 15-percentná úspešnosť v tomto ukazovateli. Sami zobrali taktovku do svojich rúk, až na malé momenty nepustili Košice k žiadnemu výraznejšiemu vedeniu. Už pred záverečnou štvrtinou viedli v jednom momente o trinásť bodov, ale podľa očakávania „býci“ bojovali až do posledného dychu. „Ťažký zápas, skutočný play off duel. Nebol krásny pre oko diváka, ale bola to neskutočná bitka medzi dvoma tímami. Naša trojková streľba nebola taká dobrá, ako v prvom zápase, ale boli sme jeden útok od víťazstva,“ povedal k zápasu pivot Košíc Svetozar Stamenkovič.

Vzpruha v podobe návratu Waltona do zostavy Iskry zarezonovala aj u srbského basketbalistu: „A. J. je skvelý hráč, robil to, čo vie najlepšie – hľadal voľných hráčov k ľahkých strelám, dobre bránil. Myslím si, že Svit sa s ním zlepšil.“ Na oboch stranách zaostali niektorí hráči za svojimi štandardnými výkonmi, ale napokon rozhodovali detaily. U „medveďov“ to bol výkon Sašu Avramoviča. „O konečný výsledok sa postaral tím ako celok. Každý bol na jednej vlne, mali sme jasný cieľ,“ myslí si Walton.

 

Jedna vec je už istá, séria Svitu s Košicami bude mať minimálne štyri stretnutia. Stav je vyrovnaný, séria sa presúva do Angels arény. Kto v sobotu uspeje, získa výhodu mečbalu. „Musíme sa zamerať na každý aspekt basketbalu – doskoky, prechod do útoku, pohyb lopty a rotácie. Hrať pokope ako tím, to je základ,“ uviedol rozohrávač Svitu. „Býci“ zatiaľ vo všetkých prípadoch v tejto sezóne zdolali Iskru vo svojom domovskom stánku. „Naši fanúšikovia a palubovka nám v sérii priniesli výhodu. Netreba nič špeciálne zlepšovať, uvidíme čo sa stane. Stačí hrať našu hru, ak to tak bude, tak si myslím, že hráme najlepší basketbal na Slovensku,“ dodal na záver Stamenkovič.

Čo ukázal zápas: Košice strieľali s lepšou úspešnosťou za dva body, ale deväť bodov „zadarmo“ po trestných hodoch získal Svit. Inak to bol vo všetkých ukazovateľoch takmer vyrovnaný súboj.

Hráči zápasu: Za domácich to bol jednoznačne Saša Avramovič a jeho 27 bodov, 5 doskokov a 5 asistencií. U hostí sa snažil hlavne Svetozar Stamenkovič, autor 14 bodov, 7 doskokov, 3 ziskov a 8 plusových faulov.

Highlighty zo zápasu Svit – Košice:

Foto: Daniel Faix