• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Povestné a často omieľané pravidlo môj dom, môj hrad, sa potvrdilo aj v úvodnom semifinálovom zápase medzi Levicami a Komárnom. Patrioti totiž nedali výraznejšiu šancu svojmu súperovi, po výsledku 81:60 získali prvý bod v sérii.

O konečnom výsledku už v mnohom napovedala prvá 10-minútovka. Domáci vybehli s veľkou energiou, získavali v útoku cenné doskoky a využívali diery v komárňanskej obrane. „Obuvníci“ sa dlho nevedeli vysporiadať s účinnou obranou Patriotov, navyše im pre chorobu absentoval jeden z dôležitých členov rotácie Troynell Adams. „Boli sme na nich dobre pripravení, máme za sebou päť stretnutí s nimi. Ukázalo sa to napokon aj na palubovke. Myslím si, že sme hrali dobre v obrane, čoho výsledkom bolo len 60 bodov súpera. Komárno bolo sebavedomé po vyradení Prievidze v štvrťfinále, preto udržať ich pod 70 bodov je dobrým výsledkom. Hrali sme aj dobre v útoku, víťazstvo je tým pádom zaslúžené,“ povedal k priebehu rozohrávač Levíc „Solo“ Diabate.

Jeho spoluhráči sa vyhli hluchým momentom, Komárnu dovolili v 5. minúte len vyrovnať, ale k žiadnemu obratu do konca zápasu už neprišlo. Po prvej štvrtine bolo skóre 20:13, v ďalších desiatich minútach napokon narástol náskok do dvojciferných hodnôt. „Nemôžeme si dovoliť toľko ľahkých košov, bolo ich strašne veľa, aj po druhých pokusoch. Musíme sa sústrediť v obrane viac na odstavovanie a na individuálnu činnosť hráča. Odzrkadlila sa celá naša hra, prehra o 21 bodov je presne to, čo si vybojovali Levice. My sme vôbec nebojovali tak, ako sme mali, ako sme bojovali proti Prievidzi. Takto sa nehrá o finále. Musíme to rozobrať s chladnou hlavou. Samozrejme, je to len prvý zápas, hrá sa na štyri víťazné. Máme im čo vracať, hlavne doma. Keď chceme postúpiť, tak musíme odohrať oveľa lepší zápas,“ nešetril kritikou pivot hostí Lukáš Hoferica.

Komárno išlo do šatní so 14-bodovým mankom po prvom polčase. Po prestávke zlepšili herný prejav, začalo im padať hlavne za tri body, ale priblížiť sa dokázali len na rozdiel deviatich bodov. V správnom momente padli Leviciam trojbodové pokusy, vďaka ktorým si bezpečne strážili taktovku nad duelom. „Prievidzu vyradili po výsledku 3:0 na zápasy, mali tak sebavedomie na svojej strane. My sme na nich zatlačili od úvodu. Ak by sme tak neurobili, tak by sme to potom mali ťažké. Podľa mňa sme od úvodu do konca odviedli dobrú robotu. Všetko to vychádza z našej defenzívy, tréner nám upriamil pozornosť na všetky detaily, na ktoré sme sa mali v zápase zamerať. Doskakovali sme, nedovolili sme im ľahké strely,“ zamyslel sa Diabate.

Zverenci trénera Tea Hojča odviedli príkladnú robotu v defenzíve, dlho totiž držali svojho krajského rivala na nízkom počte úspešných pokusov za dva body. Vo štvrťfinále s Prievidzou prinášala táto taktika úspech, ale v Leviciach z toho bola celkom jednoznačná prehra. „Sme tým známi, ale vieme zahrať aj spod koša. Musíme sa viac sústrediť na našu hru, posúvať si viac loptu a rozhýbať viac obranu Levíc. Vylepšiť treba obranu a chladnú hlavu,“ uviedol k úspešnosti streľby Hoferica.

V záverečnej štvrtine prišla ďalšia krátka trojková sekvencia, ktorá napokon zlomila odpor Komárna. „Obuvníkom“ sa tak skončilo víťazné ťaženie, ktoré v rámci ligy trvalo desať zápasov. Aj tentoraz ukončili ich sériu basketbalisti Levíc. Prvý bod tak majú Patrioti, séria sa presúva na juh Slovenska, kde v aktuálnom ročníku uspeli len dva tímy.

Čo ukázal zápas: Komárno zaostávalo v streľbe za dva body, Levice mali totiž na svojom konte o 20 bodov viac. Hostia mali viac možností na body z trestných hodov, ale zlomilo ich 17 stratených lôpt či menej kolektívny výkon družstva. Patrioti boli jasne lepší v bodoch po stratách (24 vs. 7) a v bodovej produkcii lavičky (38 vs. 15).

Hráči zápasu: „Solo“ Diabate sa vďaka svojmu výkonu napokon stal najlepším zahraničným hráčom kola. Na úvod semifinálovej série dal 10 bodov, 9 doskokov a 7 asistencií. U hostí tiež vyzdvihuje výkon rozohrávača, Boban Tomič sa prezentoval 18 bodmi, 4 doskokmi a 4 asistenciami.

Foto: Lukáš Droppan