• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Košíc zvládli ťažkú skúšku, svoje piate stretnutie v priebehu desiatich dní totiž dokázali vyhrať a vyrovnať tak stav semifinálovej série s Interom na 1:1 na zápasy.

Rozbeh do druhého semifinálového duelu mali však „žlto-čierni“, hlavne v druhej štvrtine sa dokázali dostať do trháku. Ešte dve minúty pred koncom prvého polčasu bol ich náskok dokonca 10-bodový. „Začali sme trochu nervózne, nepremieňali sme vyložené šance a nešla nám ani streľba. Z toho potom plynul náskok Interu. Cez polčas sme si povedali v šatni tvrdšie slová, zomkli sme sa. Začali sme hrať svoju hru, pomohla nám aj zóna v obrane. Inter urobili na konci tri chyby, my sme naproti tomu dávali dôležité koše. Sme radi, že sme vyrovnali sériu. Do Bratislavy ideme s cieľom vyhrať,“ povedal k zápasu pivot Košíc Peter Sedmák.

„Býci“ však nezložili zbrane, do odchodu do šatní znížili manko na rozdiel šiestich bodov a po prestávke zatlačili na súpera. Za necelé dve minúty dokázali nielen zmazať rozdiel, ale sa dostať aj do vedenia. Od tohto momentu sa hrala vyrovnaná partia, v ktorej sa menší náskok striedal zo strany na stranu. Šancu na víťazstvo mali oba tímy takmer identickú, pred záverečnou štvrtinou to bolo totiž 52:51. „Myslím si, že sme odohrali solídny prvý polčas. Sústredili sme sa, hrali sme všetko, čo sme chceli. V druhom polčase sme sa prestali sústrediť, stratili sme niektoré lopty, nepremenili sme otvorené strely a Košice nás potrestali. Väčšinu času hrali proti nám zónu, na ktorú sme nenašli dobré riešenie. To určite musíme zlepšiť,“ uviedol rozohrávač Interu Goran Bulatovič.

Dvanásťbodová šnúra Košíc znamenala návrat do stretnutia, v záverečnej štvrtine prišiel ďalší dobrý bodový úsek, sedem bodov za sebou sa napokon ukázalo ako rozhodujúcim faktorom duelu. „Bolo to dôležité, stiahli to totiž a dostali sa potom do vedenia. Až do konca zápasu si to podržali. Myslím si, že nám nešla streľba z vonku. Tá nás držala v prvom zápase doma. Verím, že to bol jednozápasový výpadok,“ vyhlásil hosťujúci pivot Michal Baťka.

 

Ani skorší termín semifinálového zápasu neovplyvnil fakt, že semifinálová séria sa za vyrovnaného stavu presúva opäť do Bratislavy. V prvom dueli vyhrali „žlto-čierni“ jasne o 25 bodov, no Košice jasne ukázali, že o finálovú miestenku mienia zabojovať zo všetkých síl. „Teraz sa treba pozerať dopredu, oddýchnuť si, načerpať sily a ísť plný energie do Bratislavy. Hrá sa o postup do finále, treba vydať zo seba maximum. Len tak môžeme uspieť. Máme na nich, len musíme byť všetci koncentrovaní,“ myslí si Sedmák. Podľa Bulatoviča môže byť kľúčom k úspechu koncentrácia: „Musíme si tento duel pozrieť, aby sme našli dobré, ale aj zlé veci. V sobotu musíme hrať s dobrou energiou a byť koncentrovaní 40 minút. To je jediná cesta k tomu, aby sme ďalší zápas a celú sériu vyhrali.“

Čo ukázal zápas: V streleckých ukazovateľoch nesmierne vyrovnaný duel, Košičania však mali na svojej strany vyšší počet trestných hodov a aj menej stratených lôpt. Domáci hrali kolektívnejšie, ale na strane hostí opäť pomáhala lavička a tiež body z druhých šancí.

Hráči zápasu: Domáci tréner mohol opäť profitovať z výkonu Svetozara Stamenkoviča, v zápase sa prezentoval 18 bodmi, 10 doskokmi, 6 asistenciami, 2 ziskmi, 2 blokmi a až 10 plusovými faulami. V hosťujúcom tíme sa snažil ťahať Radoslav Rančík, autor 14 bodov, 8 doskokov, 3 asistencií a 2 ziskov.

Highlighty zo zápasu Košice – Inter:

Foto: Peter Jesenský