• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tri stretnutia s troma zaujímavými zápletkami. Lenže štvrtý semifinálový zápas medzi Komárnom a Levicami bol úplne odlišný ako tie predošlé. Patrioti predviedli jeden z najlepších výkonov v aktuálnej sezóne, výsledkom bola výhra o priepastných 29 bodov (86:57) a zisk vedenia 3:1 na zápasy.

Začiatok zápasu pri tom nenasvedčoval, že by sme sa mohli dočkať takého jednoznačného duelu. Oba tímy totiž hrali disciplinovane a prvá štvrtina sa niesla vo vyrovnanom duchu. Nik sa nevedel výraznejšie bodovo utrhnúť, až koncovka vyšla lepšie Patriotom. Po desiatich minútach viedli 17:14. „Zaslúžené víťazstvo Levíc, prišli lepšie psychicky pripravení. Neviem, čo sa stalo s nami. Ako keby sme neboli na zápase. Takto sa v semifinále nebojuje. Touto cestou by som sa chcel ospravedlniť našim fanúšikom za náš výkon. V sobotu ideme bojovať, ešte nie je koniec, pokiaľ nie je 4:1. Bude to ťažké, ale vydáme zo seba všetko,“ neskrýval sklamanie z konečného výsledku domáci Saša Jankovič.

Jeho spoluhráčom ušiel zápas v druhej perióde. Hostia ju otvorili šnúrou 16 bodov za sebou, súpera pustili k prvým bodom až v piatej minúte. Levičania zatlačili v defenzíve, v útoku hrali kolektívne, ale tiež aj sebavedomo. Komárno v tejto fáze vyzeralo, ako keby nemá sily na to, aby niečo urobilo so zápasom. Chýbali body, ale aj líder, ktorý by družstvo potiahol. Výsledkom tak bolo 22-bodové manko po prvom polčase. „Už dlhšiu dobu máme problém s prvými štvrtinami, vždy trochu zaostávame a potom to musíme doháňať. Žiaľ, na niekoľko minút nastal 'blackout'. Levice z toho odišli na rozdiel 10 – 15 bodov. Namiesto toho, aby sme sa zomkli, sme ešte viac išli dole. Na konci môžem povedať iba hanba,“ uviedol Jankovič svoj pohľad na druhú štvrtinu.

Zverenci trénera Tea Hojča sa držali do bodky svojho plánu, v druhej a tretej štvrtine nepustili súpera takmer k ničomu. Výsledkom bola takmer úplná kontrola nad duelom a neustále narastajúci náskok. V tretej štvrtine sa dokonca dostal cez 30-bodovú hranicu. „Výkon by som hodnotil pozitívne. Hrali sme jednoducho, tímovo, agresívne v obrane. Z toho nám padali strely. Myslím si, že to bolo zaslúžené tímové víťazstvo. Dodržiavali sme naše zásady, boli sme agresívni v obrane a po celom ihrisku. Rotovali sme dobre, v útoku sme si posúvali lopty, nehrali sme totiž sebecky. Myslím si, že sme sa bavili basketbalom. Dobre to dopadlo. Na výsledku je vidno, že plán nám vyšiel. My však ideme s takýmto plánom do každého zápasu. Nie je to o extra zmenách, akurát nám padali strely, ktoré v predchádzajúcich zápasoch nepadali. Predchádzajúci zápas sa ukázal možno ako kľúčový, našli sme v ňom psychickú silu, pretože aj keď nemáme svoj deň, tak dokážeme vyhrať,“ zhodnotil výhru rozohrávač Levíc Šimon Krajčovič.

Práve koncovka tretieho semifinálového zápasu sa ako keby preniesla aj do štvrtého vzájomného merania síl. Patrioti totiž hrali sústredene, takmer na žiaden okamih sa nenechali vyviesť z miery. Aj z tohto pohľadu „vybavili“ zápas expresne rýchlo. Mentálna pripravenosť je veľmi dôležitá. Boli sme pripravení, nechceli sme pustiť súpera k žiadnej šnúre, ktorou by sa pred domácim publikom mohol chytiť. Toto sme splnili, poctivo sme sa vracali do obrany, nepustili sme súpera k ľahkým košom,“ myslí si slovenský reprezentant.

 

Nepodpísala sa na „obuvníkoch“ herná vyťaženosť zo sobotňajšieho zápasu? Viacerí hráči totiž výraznejšie zaostali za svojimi zápasovými priemermi. „To sa treba opýtať skôr tých, čo hrajú 30 – 35 minút, ja osobne, som ju necítil. Myslím si, že v play off sa nedá hovoriť o únave. Treba uznať, že Levice boli v tomto zápase oveľa lepšie a zaslúžene vyhrali,“ odpovedal Jankovič.

Domáca prehra Komárna prišla možno v najnesprávnejšom čase, Levice sa stali len tretím tímom v aktuálnom ročníku, ktorý uspel na juhu Slovenska. Hostia tiež ukončili vlastnú čiernu sériu, v Komárne naposledy vyhrali ešte 30. novembra 2016. Odvtedy čakali na výhru sedem zápasov. „Ja som si to už druhú sezónu odskúšal, že v Komárne sa ľahko nevyhráva. O to viac som šťastný, že sa nám to podarilo. Ešte však zostáva splniť jeden dôležitý krok,“ dodal Krajčovič.

Komárnu po stredajšej prehre reálne hrozí, že štvrtú finálovú účasť za sebou už nepridá. V sérii totiž prehráva 1:3 na zápasy a ďalší duel je na programe v Leviciach, kde už dlhšiu dobu neuspeli. „Treba zmeniť prístup v hlavách. Kto neverí, tak nemusí ani v sobotu ísť. Tí, ktorí veria, tak musia nechať srdce a vydať zo seba všetko, čo majú. Možno je to posledná šanca v tejto sezóne. Ja nechcem ísť domov. Dúfam, že aj ostatní tak rozmýšľajú a pobijeme sa o víťazstvo. To je jedno, či vyhráme o jeden alebo dvadsať bodov, hlavné bude vrátiť sériu do Komárna,“ uzatvoril hodnotenie hráč Komárna.

Čo ukázal zápas: Efektivitu v streľbe, oba tímy mali zhodne po 59 pokusov z poľa, ale Levice mali o 12 percent lepšie využitie v streľbe. Domáci hráči až pričasto strácali loptu a tiež umožnili súperovi získať až dvojnásobný počet bodov z priestoru pod košom.

Hráči zápasu: Z pohľadu štatistík bol na komárňanskej strane na tom najlepšie Miles Bowman, autor 9 bodov a 5 doskokov. U hostí by sme vyzdvihli prínos Milana Žiaka, v stretnutí zaznamenal 14 bodov, 2 doskoky a 2 zisky.

Highlighty zo zápasu Komárno – Levice:

Foto: Lukáš Droppan