• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Mal to byť ťahák piateho kola SBL, úradujúci majster očakával na svojej palubovke zatiaľ nezdolaný celok z hlavného mesta. Asi len najväčší optimista očakával, že by Levickí Patrioti mohli zvíťaziť s takým prehľadom, ako naznačil samotný zápas. Zverenci trénera Tea Hojča dokráčali k triumfu systémom štart-cieľ, Inter Bratislava zdolali 87:69.

Na oboch stranách rátali koučovia výrazné straty, domáci nemohli počítať s trojicou Martin Bachan, Nikola Gačeša a Luka Katura. U hostí absentoval Richard Grznár, Miroslav Páleník a ďaleko od ideálneho stavu má aj Nemanja Barač. Až na 39-sekundovú sekvenciu, to však bola jasná cesta Levíc za víťazstvom. V prvej štvrtine ešte Inter dokázal držať krok, ale v druhej časti sa už Patriotom podarilo odskočiť do výrazného trháku. „Predchádzajúce zápasy sme mali zvyčajne pomalšie vstupy, ale dobrým výkonom v obrane sme ovládli začiatok stretnutia. Určite to nie je príjemné, keď máme zranených toľko dôležitých hráčov, ale zomklo nás to. Hrali sme celý zápas dobrý a tímový basketbal. Bol to zatiaľ nás najlepší duel v sezóne, po tesnej prehre vo Svite sme radi, že sme späť na víťaznej vlne,“ hodnotil priebeh pivot Levíc Boris Bojanovský.

O všetkom rozhodol vstup do druhej štvrtiny, domáci v nej zaznamenali šnúru 13:0. Aj napriek užšej rotácii dokázal hrať úradujúci majster vo vysokom tempe, čo bolo obvykle doménou jeho stredajšieho rivala. Ten sa len ťažko presadzoval, až na drobné záblesky si nevedel vytvoriť výraznejší tlak. Po prvom polčase však bol stále v zápase, keď prehrával len o deväť bodov – 32:41. „Nechali sme, aby nám zápas ušiel. Vedeli sme, že Levice sú dobrým družstvom. Začali sme nevýrazne, oni premenili niekoľko ťažkých striel a od toho momentu sme sa nevedeli dostať do stretnutia. Neprekvapili nás základnou zostavou, z našej strany to bol zlý zápas. Vrátime sa na tréningy, pozrieme sa na naše chyby a zlepšíme sa. Zápas je o bodových šnúrach, Levice ich mali niekoľko. My sme na to nedokázali odpovedať, nevrátili sme do zápasu. Vykopali sme si dieru, z ktorej sme nevedeli nájsť cestu von. Nemali sme energiu, aby sme sa zdvihli. Zlý večer z našej strany,“ prekvapil úprimnosťou hosťujúci Lee Skinner.

 

„Žlto-čierni“ mohli po prestávke dokonať skvelý obrat, v 15. minúte prehrávali o 17 bodov (16:33), aby to osem minút neskôr bolo už len o štyri body – 37:41. Zverenci trénera Olivera Vidina však nevyužili ponúknuté šance, na čo prišiel zákonite tvrdý trest. Levice odpovedali na ich tlak jedenástimi bodmi v rade, ktoré znamenali definitívne zlomenie odporu. „Myslím si, že nás herne prehrali. Iný dôvod asi našej prehry nie je, hrali tvrdšie ako my, získavali útočné doskoky, body z protiútokov, fauly, premieňali ťažké strely a vyviedli nás z nášho rytmu. Oni tak hrali, my nie,“ uviedol rozohrávač Interu James Kinney.

Domáci ešte natiahli vedenie v poslednej časti dokonca na 28 bodov, ale v závere Inter stiahol rozdiel na konečných 69:87. Pre bratislavský celok sa tak skončila trojzápasová víťazná séria, pre Patriotov to bolo mimoriadne cenné víťazstvo z pohľadu zomknutia kolektívu. „Táto prehra nám môže pomôcť, aby sme uvedomili, kto sme a čo musíme urobiť. Chceme ukázať, čo sme schopní a čo je našim cieľom,“ povedal po zápase Skinner. Chválou nešetril po zisku dvoch bodov kouč víťazného tímu: „V situácii, keď máme mnoho zranení v tíme a dokonca týždeň sme netrénovali päť na päť, tak jediným spôsobom, ako byť konkurencieschopným proti Interu je, že každý v družstve musí myslieť rovnako a ísť naplno, aby sa vyrovnali straty. Ak dosiahnem v mojej filozofii, že v mojom tíme má päť hráčov rovnaké myslenie, tak podľa mňa ide o veľkú vec. Toto sa presne v tomto zápase stalo.“

Čo rozhodlo: Menej útokov, ale väčšia efektivita. Tak by sa dal charakterizovať základný kameň levického úspechu. Okrem toho hrali Patrioti kolektívnejšie a menej strácali loptu.

Kto zaujal: V domácom kolektíve vynikol Steven Davis so svojimi 26 bodmi, 7 doskokmi, 3 asistenciami a 2 ziskmi. U hostí sa mu snažil sekundovať Michal Baťka, na svojom konte mal po zápase 9 bodov, 4 doskoky a 3 zisky.

Highlighty zo zápasu Levice – Inter:

Foto: Lukáš Droppan