Print
Category: Návraty k zápasom

Dvadsaťpäť minút mali hráči Iskry Svit nakročené k tomu, aby ukončili viac ako trojmesačnú víťaznú sériu Interu Bratislava. Všetko však zmenilo zranenie Stanislava Baldovského, po ktorom prišiel ofenzívny uragán hostí. „Žlto-čierni“ zapli na vyššie obrátky a spod Tatier si viezli víťazstvo 95:74.

V porovnaní s prvým zápasom na Pasienkoch, to bol diametrálne odlišný basketbal. „Podtatranci“ sa totiž nezľakli zvučného súpera a patrične mu to dávali najavo. Inter začal lepšie vďaka vysokému pressingu, ale potom sa nasadením pridal aj Svit. Hlavne Saša Avramovič bol na neudržanie, v prvom polčase sa prezentoval 19 bodmi: „Z našej strany to bol dobrý prvý polčas, mali sme šesťbodové vedenie. Myslím si, že potom sme v tretej štvrtine stratili energiu. Interu sa podarilo udržať úroveň agresivity, nám sa to nepodarilo. Chcel by som poďakovať svojim spoluhráčom, v danom momente sme vydali zo seba maximum, čo sa dalo.“

Tesné vedenie bolo na strane hostí, ale potom prišla 12-bodová šnúra domácej Iskry. Tá mala výbornú koncovku v prvom polčase a s energiou išla do šatní za stavu 42:36. „Vedeli sme, že to bude náročné stretnutie. Svit hrá v skvelom prostredí, ženú ich fanúšikovia a dodávajú im energiu. Vedeli sme tiež, že majú mnoho schopných hráčov. Bolo potrebné nastúpiť s určitou energiou a koncentrovanosťou, nedovoliť ich prostrediu, aby sa nám dostalo do hláv. Našťastie sme premenili dostatok útokov, hrali kolektívne a s energiou, aby sme odišli s výhrou. V tomto smere dobrý deň z našej strany,“ uviedol hosťujúci pivot Lee Skinner.

Zverenci trénera Michala Madzina si postrážili vstup aj do tretej štvrtiny, ale na vyššie obrátky zapli aj hráči na druhej strane. Stávka na trojbodovú streľbu im vyšla, opäť sa im podarilo priblížiť na dostrel jedného útoku. „Zvýšili sme našu energiu, niečo sme zmenili v našej obrane. V útoku sme našli náš rytmus, čo nám umožnilo, aby sme pridávali a získavali si vedenie. Je to o energie a rotácii, nie je dôležité, kto je na palubovke, pretože každý dá zo seba veľkú energiu. Na tom sme dlho pracovali, aby sme si to udržali,“ pokračoval v hodnotení duelu Skinner.

Všetko žiaľ zmenilo zranenie jedného z kľúčových hráčov na domácej strane, z palubovky sa totiž musel porúčať Stanislav Baldovský. Už beztak úzka rotácia Svitu sa ešte zmenšila a Inter to dokonale využil. „Zranenie Baldovského bolo asi kľúčovým momentom zápasu. Je to omnoho ťažšie, keď nám chýba jeden člen základnej päťky,“ vyhlásil Avramovič.

DSC 5569

„Žlto-čierni“ sa totiž nadýchli k ofenzívnemu uragánu, ktorý nedokázala Iskra zastaviť. V tretej štvrtine zaznamenala 30 bodov, v záverečnej časti o bod menej. Celý druhý polčas vyhrali hostia o priepastných 27 bodov. „Prestali sme kontrolovať zápas v druhom polčase. Veľkú rolu zohralo to, že sa nám zranil Baldovský. Naša úzka rotácia sa ešte zmenšila. Chýbala nám potrebná energia. Bol to ťažký zápas, po prestávke sme proste nehrali tak, ako sme chceli,“ dodal domáci DeAndre Davis.

Bratislavský celok sa dostal do hernej pohody, družstvo potiahol každý hráč, ktorý vyšiel na palubovku a bez väčších problémov bol z toho napokon druhý bod v semifinálovej sérii. Bolo by zaujímavé sledovať, ako by sa duel vyvíjal nebyť nešťastného zranenia jedného z domácich lídrov. „Každé víťazstvo je pre nás dôležité, hlavne teraz v play off. Prísť však do ťažkého prostredia vo Svite, kde je výborná atmosféra a fanúšikovia, tak proste ide o veľkú výhru. Ideme domov o čosi viac s pokojom, budeme hrať našu hru a dúfam, že si zaknihujeme ďalší triumf,“ uzatvoril svoj pohľad na zápas Skinner.

Highlighty zo zápasu Svit – Inter:

Foto: Daniel Faix